OMV Petrom a selectat cei 10 castigatori ai celei de-a doua editii a competitiei de afaceri sociale Fabricat in Tara lui Andrei, fiecare business primind o finantare de 32.000 de euro si consultanta de business.

Cei 10 antreprenori sociali isi propun sa genereze peste 35 de locuri de munca in primul an de activitate si sa genereze venituri pentru inca 78 de localnici. Printre domeniile abordate de afaceri se regasesc: asigurare de ingrijire la domiciliu pentru varstnici, productie de plante aromatice, legume BIO, uleiuri vegetale sau accesorii vestimentare cusute de mana. De asemenea, multe dintre afaceri isi propun sa instruiasca oamenii din comunitate pentru cresterea sanselor de angajare.

Cei 10 castigatori au fost selectati din peste 180 de idei inscrise in competitie.

Cine sunt cei 10 castigatori:

1. Adrian Nechita si echipa sa vor pune bazele business-ului social „Iluminis” in Marca, Salaj. Vor crea 4 locuri de munca in cadrul unui atelier de design si productie a corpurilor de iluminat din lemn. In plus, isi doresc sa ofere cursuri pentru acreditarea in meseria de tamplar si montator – asamblator pentru 8 persoane.

2. Mihail Apostolescu este initiatorul afacerii sociale „Miere Sincera” in Poiana Campina, Prahova. Va crea 3 locuri de munca permanente si va sustine 5 apicultori in cadrul unei stupine care va putea fi vizitata de turisti si care va avea laborator propriu de extractie. In plus, va sprijini scolarizarea a 7 apicultori, dintre care 3 vor fi sustinuti in infiintarea unor stupine.

3. Asociatia Ingrijire Acasa va pune bazele unui centru judetean de ingrijire la domiciliu in Scorteni, Prahova. In primul an de activitate, 12 persoane vor fi recrutate si instruite in meseriea de ingrijitor la domiciliu. In timp, se urmareste cresterea calitatii vietii a 10 varstnici prin servicii socio-medicale de calitate.

4. Asociatia Beica Madulari urmareste sa creeze 2 locuri de munca in Madulari, Valcea, prin infiintarea unei afaceri sociale care va produce plante aromatice si legume. Aceasta va recruta si forma profesional tineri in scopul mentinerii acestora in comunitate.

5. Dragos Plopeanu si Ioana Ionita sunt initiatorii afacerii sociale „Fructos” in comunitatea Gura Ocnitei, Dambovita. Va crea 2 locuri de munca permanente si 2 sezoniere in cadrul unei fabrici de dulceturi si va colabora cu 10 producatori locali. In plus, va oferi training-uri in metode de plantare, ingrijire si recoltare.

6. Asociatia Ortodoxa Filantropia Berca va pune bazele fabricii de muraturi si dulceturi „Bunatati de Acasa” in Berca, Buzau. Aceasta va angaja 3 persoane din grupuri vulnerabile, in special tineri peste 18 ani care parasesc centrul de plasament.

7. Laura Leonte conduce afacerea sociala „Cosanzeana” in Aninoasa, Dambovita. Va oferi 3 locuri de munca persoanelor provenite din medii defavorizate. Acestea vor crea seturi de cusut pe placaj perforat. Antreprenoarea in devenire doreste sa dezvolte abilitatile de cusut ale copiilor prin producerea si distribuirea in scoli si gradinite a unui set educativ.

8. „Dar din glie” este o afacere sociala ce isi propune sa produca legume organice in comunitatea Marghita, Bihor. Initiatoarea Lia Aron va crea 2 locuri de munca permanente si 3 sezoniere, va educa comunitatea in domeniul agriculturii organice sustenabile si va sprijini 10-11 familii defavorizate.

9. Mariana Ciufu va pune bazele afacerii sociale „ECO Extract” in Videle, Teleorman. Va oferi 4 locuri de munca si va colabora cu minim 14 producatori locali in domeniul productiei si ambalarii de uleiuri vegetale. 2% din profit va fi investit in activitati educationale (nutritie sanatoasa) in comunitate.

10. Bunicel.ro – o idee de afacere sociala prin care Mihai Zaharia isi propune sa produca si sa comercializeze gemuri si dulceturi in Micesti, Arges. Antreprenorul isi propune sa creeze 6 locuri de munca permanente si 10 sezoniere si sa colaboreze cu 30 de producatori locali de fructe.

“Afacerile sociale pot fi o solutie pe termen lung pentru Romania. Ele creeaza locuri de munca si venituri indirecte, aduc fonduri la bugetul local si, in acelasi timp, adreseaza probleme sociale. Nu este usor – in viata unui antreprenor social apar numeroase dificultati – dar prin perseverenta si <<reinventare>> constanta, afacerile sociale isi pot demonstra”, declara Mona Nicolici, manager sustenabilitate in cadrul OMV Petrom.

Planurile de afaceri castigatoare vor fi puse in aplicare in 10 comunitati din 8 judete: Marca- Salaj, Poiana Campina si Scorteni - Prahova, Madulari - Valcea, Gura Ocnitei - Dambovita, Berca - Buzau, Aninoasa - Dambovita, Marghita - Bihor, Videle - Teleorman si Micesti - Argea.

Pe parcursul celor doua editii ale competitiei Fabricat tn Tara lui Andrei, OMV Petrom a oferit finantari in valoare totala maxima de 700.000 euro pentru dezvoltarea a 20 de afaceri sociale. Acestei investitii se adauga aproximativ 2.000 de ore de consultanta oferite de Fundatia NESsT, de care afacerile sociale au beneficiat atat in etapa de incubare, cat si in primul an de la infiintare.

Fabricat in Tara lui Andrei este finantata de OMV Petrom si organizata in parteneriat cu Fundatia NESsT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri