Sefii grupului informatic Hewlett-Packard au incercat sa ofere justificari in fata unei comisii a Congresului american privind acuzatiile de spionaj care afecteaza grav imaginea companie si a declansat o dezbatere politica privind viata privata a cetatenilor

Parlamentarii au adresat intrebari timp de cinci ore fostei presedinte Patricia Dunn si apoi directorului general Mark Hurd legat de felul in care grupul HP a spionat membrii consiliului de administratie si unii jurnalisti, obtinand inregistrari telefonice folosind identitati false, precum si interceptarea e-mailurilor, incalcand astfel legea.

Mai multi parlamentari au cerut votarea, cat se poate de repede, a unei legi care sa reglementeze clar faptul ca practicile de acest tip sunt ilegale. Un proiect de lege privind aceste probleme trebuia sa fie examinat de congres in cursul lunii mai, dar a "disparut in mod curios" de pe ordinea de zi, a declarat potrivit NewsIn reprezentantul Michiganului, democratul John Dingell.

Timp de mai mult de trei ore, Patricia Dunn, fortata sa demisioneze din pozitia de presedinte al consiliului de administratie de la HP la sfarsitul saptamanii trecute, s-a aparat afirmand ca "nu este personal responsabila de nici un aspect al acestui scandal", parlamentarii nedeclarandu-se insa convinsi.

Aceasta a repetat ca "nu stia ca ancheta ordonata de HP folosea mijloace ilegale", ca "nu este responsabila de aceasta ancheta" si ca a crezut ca extrasele convorbirilor telefonice erau publice, lucru care a suscitat scepticismul comisiei parlamentare.

Patricia Dunn a adaugat ca nefiind presedinte executiv si nefiind nici salariata a companiei nu avea la sediul companiei "nici birou, nici subordonati, nici responsabilitati executive", lasand astfel sa se inteleaga ca responsabilitatea cade in totalitate pe umerii directorului executiv Mark Hurd, care, conform acesteia, ar fi trebuit sa "isi dea acordul" legat de desfasurarea anchetei. Comisia parlamentara a oferit dovezi conform carora detectivi angajati de firma HP ar fi dorit sa plaseze falsi angajati in cadrul redactiilor mai multor ziare, printre care si Wall Street Journal.

Directoarea serviciilor juridice a HP, Ann Baskins, a demisionat in cursul zilei de joi, cu putin timp inainte de lansarea anchetelor, dar un parlamentar a dezvaluit ca aceasta va primi o indemnizatie de parasire a slujbei in valoare de 3,6 milioane de dolari. Directorul executiv al HP, Mark Hurd, s-a declarat "responsabil deoarece este principalul responsabil al HP", dar s-a aparat explicand ca "nu a citit detaliile" e-mailurile care detaliau metodele de urmarire.

In afara de cei doi responsabili ai HP, mai multe cadre ale grupului, avocati si detectivi privati au fost interogati de comisie, dar multi, printre care si Ann Baskins, au refuzat sa raspunda invocand al cincilea amendament al constitutiei americane care reglementeaza posibilitatea de a refuza cooperarea cu justitia daca marturia proprie ar putea fi folosita la incriminare.

Patricia Dunn a deschis o ancheta la inceputul anului 2005 pentru a descoperi originea unor informatii confidentiale privind deliberarile consiliului de administratie pentru eliberarea din functie a fostei directoare executive, Carly Fiorina.

Aceasta ancheta s-a finalizat prin descoperirea sursei, membru al consiliului de administratie, George Kenworth, care a demisionat din consiliu pe data de 12 septembrie 2005. Autoritatile juridice federale si cele al statului California au deschis anchete in paralel dar pana in acest moment nu au pronuntat nici o acuzatie.

Hewlett Packard este unul dintre cele mai mari grupuri informatice ale lumii, cu peste 150 de mii de angajati.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015