Piata de bunuri de folosinta indelungata din Romania a inregistrat vanzari de 521 de milioane de euro in primul trimestru, mai mult cu 15,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata in special de domeniile telecom, electrocasnice mari, electrocasnice mici si electronice, conform studiului GFK Temax.

Electronice: televizoarele, principalul motor de crestere

In T1 2016, vanzarile de electronice au fost de 81 milioane de euro, mai mult cu aproape 13% comparativ cu T1 2015. Piata televizoarelor a fost principalul motor de crestere, modele din toate clasele de diagonala precum si cele UHD continuand sa creasca.
Consolele de jocuri, boxele si boxele cu andocare au avut rate de crestere de doua cifre. In cadrul acestor categorii, segmente precum soundbars si boxe bluetooth cu andocare au inregistrat performante notabile.

Vanzarile de aparate foto, in scadere continua
Piata foto din Romania a scazut cu 8% in T1 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 5 milioane de euro.
Camerele foto compacte au continuat sa scada, in timp ce vanzarile de D-SLR-uri au crescut.

Electrocasnice mari: cresteri de doua cifre pentru toate categoriile
Primul trimestru al 2016 a fost unul foarte bun pentru electrocasnicele mari, acest sector avansand cu 26% pana la 102 milioane de euro. Toate categoriile au inregistrat rate de crestere de doua cifre insa cele mai mari au fost pentru uscatoare de rufe, masini de spalat vase si plite.

Citeste si:
GfK: Crestere cu peste 15% a pietei bunurilor de folosinta indelungata
GfK TEMAX: Crestere cu peste...

Electrocasnice mici: evolutie buna pentru aspiratoare
In T1 2016, vanzarile de electrocasnice mici au insumat 37 de milioane de euro, mai mult cu 20% comparativ cu ianuarie-martie 2015.
Aspiratoarele au recuperat teren, in special datorita modelelor cilindrice, fara sac. Alte segmente mai mici precum aspiratoarele verticale, de mana, tip robot si cele cu spalare au avut rate de crestere de doua cifre.
Aparatele dedicate femeilor pentru indepartarea parului, dar si cele de ingrijire a parului au avut cele mai mari cresteri din cadrul sectorului.

IT: inceput de an cu evolutie slaba pentru laptopuri
Piata IT a scazut in primul trimestru din acest an fata de perioada similara din 2015 cu 10,5% ajungand la o valoare de 98 de milioane de euro. Cererea pentru tablete a continuat sa scada. Dupa un sfarsit de an cu o performanta buna, atat desktop-urile cat si calculatoare portabile au pierdut teren.

Telecom: smartphone-urile cu diagonale mari sunt vedetele
Vanzarile din telecom au fost de 181 mil. euro, mai mutl cu 32,6% fata de aceeasi perioada din 2015, in special datorita smartphone-urilor medium. Din punct de vedere al diagonalei, smartphone-urile cu dimensiuni intre 5 si 5,6 inchi au avut cele mai puternice cresteri.
Castile au raportat o crestere de aproape 23% comparativ cu T1 2015.

Imprimante, multifunctionale si consumabile: tonerele si imprimantele- impact negativ asupra pietei
Piata s-a restrans in T1 2016 atat din cauza vanzarilor de tonere cat si a imprimantelor care au scazut in valoare cu o doua cifre.
Pe de alta parte, cartusele cu cerneala si multifunctionalele au urmat un trend pozitiv.

Citeste si:
Crestere pentru mai multe sectoare in cadrul pietei electroIT
Crestere puternica pentru mai...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Crestere de doua cifre pentru piata bunurilor de folosinta indelungata