Doua facultati simultan, iar, ulterior, doua masterate simultan. Asa a studiat Alexandra Mirica, senior recruiter al furnizorului de software Veeam, care pana in urma cu o luna si jumatate a lucrat in Irlanda pentru companii precum Microsoft, LinkedIn sau Dell. Desi a primit oferte de angajare de la Facebook si Amazon, si-a dorit sa vina in Romania pentru ca astfel reusea sa puna in practica ceea ce a invatat in strainatate.

Vorbeste foarte rapid si iti este greu sa ii urmaresti ideile. Mai greu este sa intelegi cum a reusit sa faca doua facultati simultan, iar ulterior doua masterate in acelasi timp.

Astfel, in 2010 a absolvit Facultatea de Litere si pe cea de Psihologie, iar doi ani mai tarziu a terminat masteratele de "Psihologie Clinica" si "Psihoterapie experientiala unificatoare si dezvoltare personala", toate in cadrul Universitatii din Bucuresti.

Atat in timpul facultatii, cat si al masteratului, a lucrat pentru aproape un an si trei luni ca psiholog cu copiii din Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” din Bucuresti, o parte dintre ei suferind de schizofrenie sau avand tentative de suicid.

Si-a urmat prietenul in Irlanda. Studiile nu i-au fost recunoscute

In 2012, in momentul in care partenerul ei a plecat in Irlanda l-a urmat si ea, in aceasta tara stand trei ani si jumatate…pana in urma cu o luna si jumatate. In Irlanda s-a lovit de faptul studiile nu ii erau deloc recunoscute. Pentru ca acesta lucra la Microsoft a aflat de la el ca producatorul de software era interesat mai degraba de cunostintele angajatilor decat de diplomele acestora. Astfel, dupa ce a participat la cateva interviuri de angajare a fost selectata in echipa de auditori ai calitatii in cadrul Microsoft. Astfel, jobul ei era sa se asigure ca se respecta un anumit nivel de calitate pentru serviciile oferite clientilor.

Alexandra Mirica VeeamCum a reusit se adapteze un om cu background de litere si psihologie intr-o companie de tehnologie?

“Mereu mi-au placut calculatoarele, jocurile pe computer, asa ca nu a fost foarte dificil”, afirma tanara.

Dupa un an si o luna la Microsoft s-a angajat consultant in recrutare la compania Allen Recruitment, unde era responsabila de gasirea de specialisti pentru multinationale din domeniul tehnologiei.

Fara mesaje plictisitoare pe LinkedIn

Iar modul sau de a recruta a iesit repede in evidenta. Mai exact, era foarte activa pe reteaua de socializare profesionala LinkedIn, publicand adesea diverse articole si anunturi despre faptul ca vrea sa gaseasca oameni. Dar anunturile nu era unele clasice.

“Nu publicam doua pagini despre caracteristici ale angajatului ideal, ci faceam vizualuri pentru ca in timpul liber imi place sa pictez sau sa scriu poezii. Incercam sa fiu cat mai creativa”, spune Alexandra Mirica.

Astfel, intr-o zi a primit un mesaj pe LinkedIn de la o persoana din echipa retelei de recrutare.

“<<Nu vrei sa vii la un pranz, pe gratis?>>scria in acel email. Dupa aceasta intalnire si alte cinci interviuri, m-am angajat la ei ca talent acquisition si insights partner”, declara Mirica.

Adica devenise specialist in recrutare pentru zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

“Trebuia sa cunosti piata, salariile si companiile intr-atat de bine incat daca ti se zicea ca este nevoie de un anumit profit tu sa poti spune in cat timp poti sa gasesti acel om. Ma duceam cate trei zile la cei de la Oracle sa aflu cati oameni sunt intr-un anumit departament, ce fac. Trebuie sa stii care sunt specializarile sinonime, adica felul in care se numeste intr-o companie o anumite pozitie si cum in alta. Eram un om foarte bun pe zona de cercetare”, explica tanara.

De ce angajatii din Irlanda isi schimba jobul dupa un an

Cand s-a angajat la LinkedIn in octombrie 2014 echipa companiei avea 700 de oameni, iar cand a plecat zece luni mai tarziu ajunsese la 1.200. In iulie anul trecut s-a angajat la Dell unde a lucrat zece luni ca talent acquisition analyst.

“Faptul ca stateam intre zece luni si putin peste un an este determinat de sistemul de taxe din Irlanda. Acolo, daca o companie multinationala tine un angajat mai mult de 11 luni trebuie sa plateasca taxe pentru acesta. Astfel, angajatii stau in jur de un an intr-o companie si apoi ajung la o alta multinationala. Este un cerc de cateva companii precum Amazon, LinkedIn, Google, Facebook, Microsoft si dupa in jur de un an ajungi la una dintre ele. Unii se intreaba de ce sa lasi sa plece un angajat dupa ce l-ai pregatit si ai investit in el? Dar mediul de lucru in aceste companii este similar si, cand angajezi un astfel de om care se tot roteste, nu mai trebuie sa-I pregatesti iar, pentru ca el stie deja ce are de facut”, afirma Mirica.

Romanii, deschisi sa angajeze oameni fara experienta, dar cu energie

Astfel, dupa trei ani si jumatate in Irlanda, unde a lucrat pentru Microsoft, Allen Recruitment Consulting, LinkedIn si Dell, de aproximativ o luna si jumatate Alexandra Mirica s-a intors in Romania. A luat aceasta decizie in contextul in care cand a plecat din Irlanda primise oferte de la Facebook si Amazon.

In Romania este senior recruiter in cadrul Veeam, companie de software de recuperare si arhivare a datelor cu circa 2.200 de angajati la nivel global. Pana la finalul anului producatorul de software vrea sa angajeze in jur de 100 de oameni in domenii precum finante, vanzari si marketing. Compania, cu sediul in Elvetia, a intrat in noiembrie anul trecut pe piata locala si are deja 120 de angajati in centrul de servicii de la Bucuresti.

“Mi-am dorit sa vin in Romania pentru ca aici pot sa fac multe lucruri noi pe care le-am invatat, pot sa aduc idei noi. Nu m-am intors pentru bani, ci pentru viitor. Iar viitorul este cloud, stocare de date si exista potential in Romania. De asmenea, imi place este ca romanii sunt foarte deschisi sa recruteze oameni fara experienta, dar care au multa energie”, a mai spus Alexandra Mirica.

Citeste si: Veeam Software angajeaza 100 de oameni anul acesta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri