Devine deja truism sa spunem ca romanii sunt foarte priceputi IT-isti/programatori. De oameni talentati, sau care doresc sa invete si au capacitatile, nu ducem lipsa. La ce nu suntem buni insa, considera Florin Talpes, unul dintre cei mai titrati antreprenori din Romania si CEO-ul Bitdefender, sunt competentele de business.

„In SUA, in Silicon Valley, 90% din eforturi se indreapta catre marketing si doar 10% catre substanta, tehnologie. Acolo, inainte chiar de a avea un produs, incepi sa creezi piata – inca din momentul in care ai conceptul! De ce sa pierzi un an, sau mai mult, pana cand ai produsul 100% finit?”.

Romanii duc lipsa de experienta in business cases, lipsesc oamenii cu viziune asupra pietei. De cealalta parte insa, Talpes critica putin piata din SUA, spunand ca exista o tendinta de a supraevalua startup-urile, bazat doar pe cateva „cuvinte cheie”.

Experienta IT, combinata cu viziunea unui antreprenor precum Florin Talpes alaturi de echipa sa, a condus insa la unul dintre cele mai interesante (si inovatoare) produse de pe piata mondiala. Este vorba de un serviciu de securitate a mediilor virtuale folosite de marile corporatii, prin lansarea, in partenteriat cu Citrix, a tehnologiei Hypervisor Introspection (HVI).

Inovatia tehnologica consta in pozitionarea solutiei de securitate in afara sistemului de operare, deci practic mai aproape de hardware, oferind acesteia privilegii sporite fata de cele ale atacatorilor si asigurand o protectie superioara in combaterea campaniilor de spionaj cibernetic si a amenintarilor complexe persistente.

In modalitatea actuala de protectie oferita de tehnologiile din piata, solutia de securitate functioneaza la nivelul sistemului de operare, la fel ca un eventual atacator, oferindu-le acestora drepturi egale, astfel ca amenintarile cibernetice complexe reusesc frecvent sa eludeze securitatea oferita de sistemul de operare si sa se execute in acelasi context si cu aceleasi drepturi ca o solutie de securitate.

Mai explicit, in prezent atacurile informatice au ajuns atat de insidioase incat este posibil sa fii infectat de la simpla PRIMIRE a unui eMail, fara ca recipientul sa il deschida sau sa faca click pe el.

„Sistemele de operare nu au fost construite avand ideea de securitate in minte, asa incat codul periculos ruleaza cu acelasi nivel de permisiuni cu solutiile de securitate. Bitdefender a inteles sa priveasca securitatea din afara sistemului de operare, astfel incat atacatorii sa nu mai poata pacali in vreun fel detectia. Tehnologia HVI este complet noua si inovatoare si este deja integrata in arhitecturile de server ale unuia dintre cei mai mari furnizori de servicii de virtualizare, compania americana Citrix. Parteneriatul este o confirmare majora a tehnologiilor dezvoltate de echipa Bitdefender in ultimii patru ani si ne asteptam ca acestea sa produca o schimbare importanta de paradigma in modul de abordare a securitatii in zona enterprise”, spune Florin Talpes, CEO al Bitdefender.

Studii recente arata ca patru din cinci companii folosesc in prezent virtualizarea ca solutie de reducere a costurilor si crestere a eficientei departamentelor IT, iar securitatea datelor este una dintre principalele preocupari ale managementului.

Bitdefender a investit masiv in dezvoltarea tehnologiilor de securitate pentru mari companii, o directie strategica ce va permite companiei cresteri constante de doua cifre pentru urmatorii ani. In 2015, vanzarile Bitdefender pe segmentul enterprise s-au dublat.

„De circa cinci ani am inceput sa ne axam mult mai mult pe segmentul enterprise. Ne-am uitat la tendinte si, evident, am observat trecerea pe cloud si, dupa ani de cercetari si multiple patente, am lansat solutia de mai sus. Una unica, practic nu avem concurenta in prezent si companii majore ne spun, frecvent, ca este, cu adevarat, o solutie «fantastica, cu adevarat inovatoare»”, spune, raspicat, Talpes. Practic, compania romaneasca a creat o noua piata. „Pariul meu? In urmatorii ani, concurentii nostri se vor uita la noi si vor incerca sa ne copieze”, spune, zambind, seful Bitdefender.

Cat costa solutia?

Solutia HVI se adreseaza companiilor, indiferent de dimensiuni, care au data centere. „Amazon, de exemplu, la dimensiunile pe care le are ar putea plati si 1 miliard de dolari pe trei ani, pentru securizarea tuturor centrelor de date”, spune Talpes. Ce este interesant insa, este ca, prin acest serviciu, si Amazon are de castigat intrucat ei pot revinde securitatea catre clientii lor – si nu sunt putini.

Practic, solutia poate porni de la cateva zeci de mii de dolari, pragul superior neexistand. Solutia propusa de Bitdefender ar proteja companiile de atacuri precum cel asupra Sony, din decembrie 2014, cand zeci de mii de conturi au fost sparte.

Ca urmare a acestei strategii, Bitdefender accelereaza in acest an dezvoltarea hub-ului enterprise din Santa Clara, California. Compania a reconfigurat in prima parte a acestui an linia de top management prin recrutarea a doi vicepresedinti in hub-ul din SUA, responsabili de vanzari, marketing si solutii enterprise si promovarea altor sase vicepresedinti in sediul central. Structura completa prevede recrutarea unui vicepresedinte pe zona de Corporate Marketing.

Citeste si:

    In ceea ce priveste investitiile viitoare ale Bitdefender, oficialul companiei spune ca este interesata in investitii in startup-uri complementare cu compania pe care o conduce. „Ne intereseaza antreprenori priceputi in inteligenta artificiala si machine learning. In Romania, este un segment inca incipient. In urmatoarele luni insa, vom propune cateva teme pietei si poate iese ceva!”, spune el.

    Conform datelor raportate la Ministerul Finantelor Publice, Bitdefender SRL a inregistrat in anul fiscal 2015 o cifra de afaceri de 387 de milioane de lei. Compania a exportat anul trecut de 377,9 milioane de lei, conform datelor BNR, furnizate la solicitarea Bitdefender.

    Cum ti se pare solutia propusa de Bitdefender? Te incurajam sa comentezi.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea IT & C »



    Setari Cookie-uri