Vicepresedintele UTI Grup, Ion Obloja, vizat in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani, in care miercuri procurorii DIICOT fac perchezitii, ar fi creat un sistem de firme care functionau pe trei paliere, unele fiind de tipul “fabrici de facturi”. Prin acest mecanism, in care fiecare membru al grupului avea atributii specifice si actiona concertat si coordonat,a fost produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 21 de milioane de lei, potrivit anchetatorilor.

Procurorii DIICOT si politistii fac sapte perchezitii in Bucuresti si in localitatile limitrofe, la locuintele mai multor persoane si la sediul UTI Grup din Aeroportul “Henri Coanda” Otopeni, intr-un caz de evaziune fiscala si spalare a banilor, cu un prejudiciu adus bugetului de stat de peste 21 de milioane de lei.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca anchetatorii perchezitioneaza si vila lui Ion Obloja, unde au gasit pana in prezent 50.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, grupul infractional a fost constituit in perioada 2009-2011, de vicepresedintele UTI, Ion Obloja, impreuna cu fratele sau Dorel Obloja si cu sotia sa Sorina Luminita Obloja, care erau asociati si administratori in mai multe firme cu obiect de activitate prestari servicii. Ulterior, la acest grup au aderat mai multe persoane, printre care contabili si administratori de firme care erau folosite pentru emiterea unor facturi fiscale false.

Prin aceste facturi fiscal erau atestate relatii comerciale fictive care sa justifice majorarea artificiala a cheltuielilor si implicit deducerea de TVA. Administratorii firmelor ajutat la retragerea unor sume importante de bani provenite din lichidarea unor societati aflate in insolventa ori a bunurilor acestora, societati ce se aflau in portofoliul firmelor de lichidare detinute de membrii grupului infractional organizat.

Anchetatorii au date ca Ion Obloja, folosindu-se de cunostintele economice ale mai ultor angajati din grupul de firme UTI, a conceput un mecanism foarte elaborat in care fiecare membru al grupului avea atributii specific, actionand concertat si coordonat.

Membrii grupului cunosteau foarte bine practica organelor de control fiscal si stiau ca verificarile de natura financiar-fiscala in cazul societati comerciale controlate se extind doar la firmele de la care au fost inregistrate facturile de achizitie, fara a se continua aceste verificari pe lantul achizitiilor spre a se stabili realitatea acestora. In acest context, Ion Obloja a creat un sistem de firme care sa functioneze pe trei paliere, fapt ce a necesitat infiintarea si administrarea unor societati comerciale de tipul „fabrici de facturi”, sustin surse din randul anchetatorilor.

“Acest tip de societate comerciala este situata pe ultimul palier infractional si se caracterizeaza prin aceea ca nu isi declara toate veniturile ce provin in mod exclusiv din prestari de servicii si emit facturi fiscale catre firmele situate pe palierul doi infractional, facturile fiscale pe care, de asemenea, nu le inregistreaza in contabilitate”, potrivit surselor citate, scrie News.ro.

Aceste societati erau folosite o perioada, dupa care membrii grupului dispuneau cesionarea partilor sociale si apoi radierea. Inainte de radierea acestor societati, erau emise facturi fiscale fictive catre societatile controlate de membrii grupului, fie pentru diminuarea profitului, fie pentru retragerea unor sume in numerar.

“Firmele situate pe ultimul palier au avut rolul de firme furnizoare de facturi fiscale ce atestau prestari de servicii fictive catre firmele de pe palierul doi care la randul lor au emis facturi catre firmele de pe palierul intai. Circuitul financiar a fost in sens invers celui al documentelor, respectiv banii au fost transferati de la palierul unu catre palierul trei, prin intermediul firmelor de pe palierul doi, iar apoi din conturile firmelor situate pe palierul doi sau uneori chiar trei, sumele au fost retrase in numerar. Dupa implicarea in circuitul infractional descris anterior, societatile de pe ultimul palier au fost radiate, locul acestora fiind luat de alte societati comerciale cu acelasi profil de activitate care, de obicei, erau infiintate inainte de radierea societatii comerciale ce urma a fi inlocuita”, sustin surse din randul anchetatorilor.

Din datele obtinute pana acum de anchetatori rezulta ca structurarea firmelor pe cele trei paliere si emiterea de facturi fiscale ce atestau relatii comerciale fictive a fost facuta in asa fel incat niciuna dintre societatile implicate in circuit sa nu achite la bugetul de stat impozit pe venit sau profit si TVA.

Prejudiciul produs bugetului de stat prin aplicarea acestor mecanisme de catre firmele controlate de Ion Obloja Ion si membrii familiei sale a fost estimat de anchetatori la 21.099.858 de lei.

Vicepresedintele UTI si membrii grupului infractional organizatar fi retras, in perioada 2009-2011, suma de 28.058.389 de lei. Aceasta suma, sustin anchetatorii, a fost supusa reciclarii prin transferarea succesiva in sensul invers al circuitului documentelor, pentru ca in final acestea sa fie retrase din conturile societatilor situate pe al doilea sau al treilea palier infractional.

Surse din cadrul anchetei au declarat ca urmeaza sa fie instituit sechestru asigurator in cazul a peste 50 de proprietati imobiliare, dar si pe autoturisme de lux, care ar fi fost obtinute prin inginerii financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri