Printre cele peste 50.000 de noi aplicatii detectate, se afla si doua noi intrari, care au afectat impreuna 9.9% din totalul calculatoarelor supuse analizei (win32.worm.puce.b si win32.worm.rjump.b)
BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul companiei SOFTWIN, a dat astazi publicitatii Topul celor mai periculosi virusi in trimestrul trei din 2006. Pe primele locuri ale topului se plaseaza virusi care se raspandesc prin infectarea anumitor fisiere descarcate de pe Internet. Specialistii BitDefender recomanda asadar prudenta din partea utilizatorilor, atunci cand descarca de pe Internet documentele sau programele dorite.

O alta particularitate a perioadei este inmultirea variantelor de virusi modificati, astfel incat sa nu fie detectati de antivirusi pe baza semnaturii virusului original.

Singura metoda de a ne apara de infectarea prin astfel de metode este folosirea permanenta a unui antivirus cu semnaturile de virusi la zi. in cazul unor astfel de virusi descarcati impreuna cu alte documente, ne dam acceptul pentru descarcarea si rularea lor, considerand ca sunt informatiile sau aplicatiile dorite. Unul din rolurile cele mai importante ale unui program antivirus este sa avertizeze cu privire la componenta fisierelor descarcate si sa informeze cu privire la efectele rularii lor, a afirmat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

Primul exemplu este chiar virusul din fruntea topului, viermele Puce.b, care se raspandeste infectand diverse locatii virtuale, accesate de un numar mare de vizitatori.

Cu toate ca a coborat de pe locul I pe locul III, NetskyP nu a parasit clasamentul nici dupa mai bine de doi ani. Luna aceasta a reusit sa acumuleze 6.30% din totalul infectarilor.

Aflat pe locul al 4-lea, VB.Ymeak.A se foloseste de nume de aplicatii din anumite site-uri dedicate descarcarilor de programe. in plus, se plaseaza in folderele de share ale utilizatorilor de aplicatii peer-to-peer.

Jeefo.A este un file infector. Descoperit in iunie 2003, acesta isi continua aventurile de Hidden Dragon virus, asa cum se autointituleaza intr-un mesaj codat din corpul virusului. Dupa ce este descarcat, acesta infecteaza fisiere, insa numai dupa ce, anterior le verifica si chiar dezinfecteaza. Cu toate ca ruleaza ascuns, un prim simptom al infectarii este cresterea marimii fisierelor cu 36.352 biti si o activitate crescuta a hard-diskului.

Urmatorul clasic intre virusii topului celor trei luni, in afara de Netsky.P, este Brontok.a, care se raspandeste prin e-mail. Poate fi depistat usor pentru ca orice incercare de a rula un program care are extensia .exe, va avea drept rezultat restartarea calculatorului.

Si virusii de pe ultimele doua locuri ale topului fac parte din aceeasi categorie a programelor care infecteaza fisiere. Parite.B este un virus foarte vechi, din octombrie 2001, care infecteazaa doar programele executabile, lasand deoparte documentele. Win32.Gael.3666, ultimul din topul ultimelor 3 luni ingreuneaza activitatea calculatorului si cea din retea, descarcandu-si fisierele componente de pe Internet.

Exista insa si vesti bune: cei trei creatori ai virusului Mytob si a altor aplicatii malitioase, au fost arestati la sfarsitul lunii iunie. (http://www.viruslist.com/en/news?id=189820636).

TOP 10 Malefic iulie, august, septembrie 2006

Nr. crt. Virus Procent infectari %
1 win32.worm.puce.b 7.60%
2 win32. worm.vb.dw 7.50%
3 win32.netsky.p@mm 6.30%
4 win32.worm.vb.ymeak.a 5.50%
5 win32.vb.an@mm 5.30%
6 win32.jeefo.a 4.00%
7 win32.brontok.a@mm 2.90%
8 win32.worm.rjump.b 2.30%
9 win32.parite.b 2.00%
10 win32.gael.3666 1.90%

Altii 54,70%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri