Unul din cinci utilizatori recurge la o varietate de metode pentru a-si proteja viata privata, iar acoperirea camerelor web, cu care vin dotate laptop-urile, reprezinta o principala masura pe care acestia o iau, arata un studiu al producatorului de solutii de securitate Kaspersky Lab.

Mai multe studii ale Kaspersky Lab arata ca prea putini utilizatori sunt constienti de riscuri, iar aceia care sunt, folosesc metodele gresite pentru a se proteja de pericolele din mediul online.

Potrivit Kaspersky, utilizatorii de Internet apeleaza la diferite metode pentru a-si proteja intimitatea. Unul din cinci utilizatori (20%) recunoaste ca isi acopera camera web, in acest scop. Utila in sine, este important de stiut ca acoperirea camerei web nu poate impiedica interceptarea audio si proteja utilizatorii de a fi ascultati de hackeri sau alte grupari, in cazul in care cineva ar urmari acest lucru.

Peste un sfert dintre utilizatorii de Internet (28%) isi pastreaza datele “sensibile” pe dispozitive care nu au acces la Internet, crezand, in mod eronat, ca acest lucru va garanta protectia datelor. Desi teoria are o fundamentare logica si este esentiala pentru securizarea back-up-ului de date de efectele unui atac ransomware, chiar si fara o conexiune la Internet este posibil ca un dispozitiv sa fie infectat printr-un smartphone sau printr-un stick USB conectate la computer.

Un procent de 18% dintre cei chestionati recunosc ca incearca sa evite site-urile populare ca Google si Facebook din cauza informatiilor personale pe care le colecteaza, in ciuda faptului ca este o practica obisnuita, intalnita pe aproape toate site-urile.

Citeste si:
Ce tehnologie ajuta utilizatorii sa trimita saruturi virtuale
Ce tehnologie ajuta...

Mai mult, 8% dintre respondentii “paranoici” au spus ca ascund computerul de alte persoane, chiar daca acest lucru nu ii va ajuta sa se protejeze de amenintarile de pe Internet. De asemenea, 7% dintre ei au spus ca introduc, apoi sterg datele cardului de credit, de mai multe ori, atunci cand platesc online, in incercarea de a pacali virusii. Insa programele malware – in special cele de tip keyloggers (care copiaza tot ce se scrie pe tastatura) – nu pot fi pacalite astfel.

Statisticile arata ca alti utilizatori de Internet sunt total lipsiti de cunostinte despre mediul online. Doar 23% dintre respondenti au spus ca se considera o potentiala tinta in mediul online, iar 23% au spus ca nu li se pare ca o solutie de securitate este necesara.

Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producatori de solutii de securitate la nivel global, pe o piata pe care mai concureaza cu Symantec, McAfee, Trend Micro, ESET sau Bitdefender.

Citeste si:
Monitoare de PC excelente pentru munca sau gaming
Monitoare de PC excelente...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Dezinformarea cu privire la coronavirus atinge cote noi, cu campanii de spam
Setari Cookie-uri