Esti in masina, mergand spre serviciu dupa ce tocmai te-ai intalnit cu un potential client. Afara sunt 37 de grade si deja te gandesti cu frica la caldura care este in biroul tau. Insa iti aduci aminte ca unul dintre colegii tai, un avocat care este pasionat de tehnologie, ti-a zis ca tocmai au fost montate prize inteligente. Ceea ce inseamna ca poti sa iti setezi temperatura direct de pe smartphone. Scenariul acesta este unul tot mai des intalnit in Romania cu ajutorul tehnologiei M2M.

Serviciile M2M (machine-to-machine) reprezinta comunicarea dintre doua dispozitive, in cadrul unei retele, fara interventie umana. Unul dintre aceste servicii este Smart Office, un pachet lansat de Telekom Romania, prin care clientii pot controla, monitoriza si automatiza de la distanta sediul companiei.

Senzorii care te feresc de incendiu si inundatii

“Pentru o companie mica, care nu are personal dedicat care sa se ocupe de paza si securitatea sediului, un astfel de pachet asigura eficient controlul asupra spatiului de birouri, de oriunde in lume. Concret, senzorii de prezenta, de temperatura, pentru deschiderea usilor sau ferestrelor transmit notificari in timp real in cazul unui eveniment nedorit si astfel se poate inteveni la timp in cazul unor situatii periculoase, precum un scurtcircuit care poate declansa un incendiu sau daca se sparge o teava si se produce o inundatie”, Gabriel Salavastru, manager managementul si dezvoltarea produsului - cloud si M2M, segment business in cadrul Telekom Romania.

Un astfel de pachet include si o priza inteligenta care poate porni aerul conditionat cu ajutorul unei aplicatii pe smartphone, inainte ca angajatii sa ajunga la birou.

“De asemenea, se poate crea un program de functionare al sistemului de racire pentru a reduce consumul de energie si a impaca si acei angajati sensibili la aerul conditionat’, adauga Salavastru

Ce companii vor sa aiba birouri smart. Cat investesc

In general, firmele care investesc in astfel de echipamente sunt cele din domeniul retail, magazine mici, baruri, cafenele si cele care activeaza in domeniul serviciilor: birouri de avocatura, notariate, arhitectura, agentii de media si publicitate, gradinite.

Pachetele Smart pentru birou vizeaza in special companiile mici si mijlocii, care dedica acestor tipuri de servicii intre 300 - 500 de euro pe an. Serviciile pot fi cumparate pe o perioada de unu sau doi ani si pot fi achitate integral sau in rate.

"Tehnologia M2M este una relativ noua, cu care piata are inca nevoie sa se obisnuiasca pentru ca nu ii percepe in mod direct beneficiile. Din acest motiv pachetele Smart Office nu fac exceptie, astfel ca, la acest moment, rata de achizitie este relativ redusa. Ne asteptam insa ca aceasta sa devina mai dinamica pe masura ce companiile vor realiza ca pot reduce costuri semnificative utilizand un astfel de serviciu aditional celor de tip IT&C", explica reprezentantul Telekom.

Ce fel de solutii pentru birou aleg companiile romanesti

Serviciile Smart pentru birou inseamna doua pachete: Comfort si Security. Comfort include o priza inteligenta (Smart Plug), un senzor de miscare si o camera de filmat HD cu o raza de actiune in intuneric de pana la 5 m. Pachetul Security conţine un hub de conectare, un senzor de tip 3-in-1 pentru deschiderea usilor/ferestrelor, de temperatura, respectiv lumina, o alarma si o camera de filmat HD.

Aceste echipamente comunica intre ele prin intermediul retelei Wi-Fi din birou si sunt controlate cu ajutorul aplicatiei mydlink Home (disponibila gratuit in AppStore si Google Market). In pachet pot fi integrate si alte echipamente inteligente, precum senzori de apa , alarme, camere IP sau amplificatoare de semnal.

Strategia Telekom pe segmentul machine to machine

“Distributia vanzarilor intre cele 2 pachete Smart Comfort si Smart Security este relativ egala, fiind solicitate, de asemenea, echipamentele optionale camerele de filmat 360 de grade, senzori 3-in-1 suplimentari si prize inteligente pentru acoperirea intregului spatiu de birouri. Este important de retinut ca beneficiile unei solutii de tip smart office sunt aceleasi cu cele de tip smart home. Doar segmentele de piata si comunicarea de marketing difera”, afirma Salavastru.

Serviciile M2M reprezinta una dintre principalele directii strategice ale Deutsche Telekom, fiind implementate in toate tarile care fac parte din grup.

Telekom Romania are in portofoliu sapte servicii machine to machine: GPS Tracking pentru managementul flotei de autovehicule, Vending Telemetry (monitorizarea distribuitoarelor automate de produse), M2M Channel (platforma destinata automatizarilor industriale, de monitorizare a mediului si de gestionare a dispozitivelor de la distanta), Real Time Location (sistem de localizare in timp real), Elevator Emergency (solutie de alarmare in caz de urgenta pentru ascensoare), Taxi Management (solutie de dispecerat online pentru taxiuri) si Pachete Smart pentru birou.

Sursa foto: Piotr Adamowicz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri