Romania are oameni talentati si inteligenti care pot lucra la proiecte foarte complexe din industrii precum cea medicala sau aerospatiala, a declarat Bogdan Putinica, vicepresedinte la nivel global al producatorului suedez de software si servicii Enea Software.

Suedezii de la Enea Sofware, care lucreaza inclusiv pentru Agentia Spatiala Europeana, au in jur de 400 de oameni la nivel mondial, dintre care circa 270 sunt in Romania (Bucuresti si Iasi), iar restul in SUA (in Phoenix, statul Arizona) si Asia.

Angajatii din Romania lucreaza atat pentru zona de produse, cat si pentru cea de servicii, in special pentru clienti din strainatate, din domeniile medical, telecomunicatii, auto-moto si aerospatial. Enea are foarte putini clienti la nivel local, dar printre acestia se numara un operator de telecomunicatii, o banca si un integrator de servicii si infrastructura.

Lucrurile la care ar trebui sa aspire programatorii

„In urma cu doi ani lucram destul de mult pentru industria medicala, dar, intre timp, am adaugat industria aerospatiala. Mai degraba, cea spatiala. Iar, acum, suntem printre singurele doua-trei companii din Romania care lucreaza pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA). Facem parte dintr-un grup de companii ce produce o solutie ce va fi modulul de navigatie din urmatoarea sonda martiana (n.red. robot de explorare a conditiilor de viata de pe planeta Marte). Este vorba de modulul de navigatie care va duce sonda catre Marte si se va intoarce inapoi pe Pamant. Acestea sunt lucurile la care ar trebui sa aspiram ca industrie, ca romani, proiectele pentru care sa vrei sa lucrezi ca programator. Pentru ca avem creierele care pot face matematica spatiala”, afirma vicepresedintele Enea Software.

Cele mai scurte proiecte ale Enea dureaza doi ani, iar constructia sondei martiene se desfasoara timp de sapte ani. Astfel, aceasta va fi lansata in 2022-2023. Dupa ce va finaliza modulul de navigatie, vicepresedintele Enea spera ca inginerii din Romania sa construiasca modulul de transfer de fisiere.

Romania, lider pentru companii precum Airbus

“Apoi, poate, vom gestiona eficienta consumului energetic pentru aceasta sonda. Partea cea mai buna este ca lucram in consortii de companii in care noi suntem liderul. Airbus si alte companii sunt subcontractatori pentru noi. Daca toata Romania era obisnuita sa lucreze la stapan pentru proiecte din afara, acum, creierele noastre incep sa obtina recunostinta, expunere. Iar oamenii au curaj sa dea romanilor responsabilitatea de a fi lider de consortiu. Pentru ca nimeni nu vrea sa explodeze satelitul martian la mijlocul drumului sau sa se opreasca aparatul medical cand este cineva bolnav. In Occident, daca nu iti faci treaba, nu sta nimeni la discutii cu tine. Mereu la zic oamenilor ca avem o singura sansa: daca gresim, se termina. Pentru ca bilele negre circula mult mai repede, iar, daca strici proiectul unui client, ai sanse mari sa dai faliment intr-un an”, afirma Putinica.

Enea Services Romania a inregistrat afaceri de 9,2 milioane de euro si un profit net de 985.000 de euro in 2015, conform Ministerului de Finante. Businessul din Romania inseamna aproximativ 20% din afacerile grupului suedez care anul trecut a avut afaceri de aproximativ 51 de milioane de euro (481 de milioane de coroane suedeze), potrivit raportului financiar al Enea.

Bogdan Putinica estimeaza ca cifra de afaceri a Enea Services Romania va creste anul acesta la circa 12 milioane de euro. Din aceasta suma, in jur de 3 milioane de euro sunt generate de clienti de pe piata locala, restul fiind proiecte internationale.

Enea Software angajeaza 100 de oameni anul acesta

Anul trecut, Enea Software Romania a avut un numar mediu de 236 de angajati. In prezent, compania are 270 de angajati, dintre care 260 sunt in Bucuresti, iar restul de zece intr-un centru infiintat anul acesta la Iasi. Managementul are in plan ca pana la finalul anului sa aiba 25 de salariati in Iasi.

„Intr-un an obisnuit, noi angajam 150 de oameni. Probabil ca anul acesta vom recruta in jur de 200 de persoane, dintre care jumatate sunt inlocuiri. Astfel, la inceputul anului viitor vom fi in jur de 370 de persoane”, spune vicepresedintele Enea.

Compania suedeza creeaza atat produse, dar ofera si servicii si solutii, segmentul de servicii inseamnand 35% din business la nivel global. In Romania, compania este prezenta prin ambele divizii. Pentru partea de produse lucreaza in jur de 70 dintre cei 270 de angajati ai companiei la nivel local.

Virtualizarea, un domeniu cheie pentru Enea Software

„Alte proiecte la care lucram sunt cele de virtualizare, adica urmatoarea tehnologie dupa cloud (n.red. metoda prin care datele sunt disponibile pe un server virtual si astfel se elimina investitiile in hardware. De asemenea, plata se face in functie de utilizare). Cloud nu a ajuns inca sa fie ceva comun, dar este baza pentru virtualizare. Mai exact, pentru transformarea fizicului in digital, prin care orice echipament il muti in cloud. De exemplu, dronele sunt forme de virtualizare a pilotului. Primul domeniu in care se intampla acest lucru este industria telecomunicatiilor pentru ca infrastructura operatorilor este gigantica, centrele de date sunt imense. In prezent, lucram impreuna cu cei de la ARM, HP, Broadcom si cu cei din comunitatea open source pentru a pune la punct standarde in industrie. Pentru ca acum se defineste industria pentru urmatorii 10-15 ani”, afirma Putinica.

Suedezii de la Enea sunt prezenti pe piata locala din 2008, de cand au preluat integral IP Devel, companie de software embedded fondata in anul 2000 de Bogdan Putinica si Daniel Bogdan. In 2006, IP Devel mai trecuse printr-o tranzactie cu furnizorul de servicii de recrutare si leasing de personal Adecco.

Sursa foto: http://sci.esa.int

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri