Ministrul interimar al Comunicatiilor, Dragos Tudorache, subliniaza ca pana la finalul anului circa 600 de locatii din cadrul proiectului Ro-Net vor fi acoperite, urmand ca restul de circa 200 sa fie adaugate intr-o a doua faza a proiectului. “Bugetul pentru a doua faza a proiectului, extinderea celor care nu vor fi acoperite anul acesta, este de 100 de milioane de euro”, a declarat Tudorache, astazi.

“Incercam, si avem semnale ca vom reusi, sa evitam o corectie a bugetului de la Uniunea Europeana, astfel incat am demarat discutii cu Comisia Europeana pentru esalonarea investitiilor ulterioare”, puncteaza Dragos Tudorache.

El subliniaza ca demararea proiectului si rularea lui pana in acest an nu au fost printre cele mai bune, din motive subiective si obiective. “Ceea ce a inceput si Marius Bostan (fostul Ministru al Telecomunicatiilor – n.r.) si am continuat si eu in scurtul meu mandat, a fost analizarea obiectiva si la rece la ce se mai poate, realist, livra, din cele 783 de locatii. Partea buna este ca, fiind fazat pe ciclul 2014-2020, exista oricum o alocare financiara suplimentara pentru acest tip de proiect. Locatiile care nu vor fi livrate pana la final de an vor fi analizate realist si deduse din ciclul actual al proiectului, urmand sa le introducem in al doilea Ro-Net, a doua faza de acoperire a zonelor albe”, subliniaza Ministrul interimar.

In prezent, din situatia vazuta, Ministerul spera sa atinga o acoperire de pana la 500-600 de locatii pana la final de an. “Este vorba de locatii deja in lucru, deci livrarea este aproape sigura. Altele, unde autorizatiile nu au fost inca emise, caci aici au fost mari probleme, nu doar tehnice, sunt in zona de risc si pentru ele vom incerca o refazare catre proiectul ulterior, nefiind timp pana la finalul anului”.

Din discutiile cu Telekom vom ajunge in zona a 600 de locatii livrate, restul, dupa cum spuneam anterior, pentru a evita corectiile, le adaugam la faza a doua a proiectului”.

Interesul statului roman

Un interes obiectiv pe care statul roman il are este ca avem nevoie, ca tara, sa acoperim zonele albe din punct de vedere al infrastructurii de comunicatii. Suntem pe ultimul loc in UE ca acoperire Internet si nu putem vorbi de alfabetizare a cetatenilor daca nu le aducem Internet acasa.

Pentru mediul privat, este insa dificil gasirea interesului initial, de aceea, in faza a doua a proiectului, se va merge pana la capat, ducem reteaua din punctul comun (scoala, primarie etc) pana la utilizatorii finali, fara ca acestia sa trebuiasa sa mearga la punctul comun. “Aici poti si stimula interesul privatilor, de a continua si a cladi pe aceasta infrastructura. Provocarea cea mai mare pe care o are statul este de a gasi un echilibru intre implicarea sa si a mediului privat”.

Pentru faza a doua a proiectului, statul are de ales din sase scenarii posibile. Unul dintre ele, agreat de Ministrul interimar, este implicarea autoritatilor locale (nu doar private) in extindere. “Practic, astfel responsabilizam si autoritatile locale, intrucat ei ar trebui sa vegheze la infrastructura, sa dea autorizatii”. Daca nu, se va merge pe selectarea unui/unor operatori interesati pentru a implementa restul infrastructurii, la nivel national.

Pana in octombrie, planul de implementare va fi prezentat catre UE. “Din nou, din punctul nostru de vedere, important este in analiza sa gasim echilbrul optim intre implicarea statului si a operatorilor privati, atunci cand vom alege modelul de implementare”.

De ce se intarzie si reesaloneaza proiectul Ro-Net? Ministrul interimar evita sa dea un raspuns concret, spunand ca sunt motive multiple – “unele autoritati nu au vrut, altele nu au putut, nu au avut capacitatea administrativa necesara. De aceea inca sunt zeci de autorizatii lipsa din partea comunelor/satelor albe. Repet insa, am demarat deja discutiile cu CE si am un acord de principiu privind fazarea, pentru a adapta bugetul – practic platim doar pentru locatiile livrate”.

Este un proces similar cu experienta franceza. “M-am intalnit recent cu presedintele Orange si eram chiar curios sa imi spuna cum a aratat experienta franceza de acoperire a punctelor albe din tara. “Modalitatea de implementare a fost a merge pe o varianta de implicare crescuta a statului, pentru a stimula mai apoi interesul privatilor. Deci similar cu ce se intampla acum in Romania, insa diferenta este ca aceasta infrastructura a fost implementata cu mult timp inainte, noi trebuie sa recuperam, avem si ocazia sa o facem acum, si chiar cu fonduri Europene”.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri