Prototipul primului computer Apple, denumit ”Apple 1”, considerat ”Sfantul Graal” al computerelor electronice, a fost vandut cu suma de 815.000 de dolari la o licitatie organizata in aceasta saptamana, informeaza BBC.

Steve Jobs si Steve Wozniak, cofondatori ai companiei Apple, au fabricat doar 200 de astfel de computere in anul 1976. Modelul vandut la licitatie in aceasta saptamana contine multe indicii care arata faptul ca era un prototip, fiind realizat inainte de inaugurarea liniei de productie a primelor computere comerciale lansate de Apple, arata News.ro.

Un istoric in computere spune ca prototipul este ”unul dintre primele, daca nu chiar primul” computer creat de compania Apple. Specialistii se asteptau ca modelul ”Apple 1” sa fie vandut cu suma de 1 milion de dolari. Pretul de vanzare final a fost insa de 815.000 de dolari, a dezvaluit pentru BBC casa organizatoare, Charitybuzz.

Din acest motiv, prototipul nu este cel mai scump computer Apple din lume. O versiune rara, de lucru, a aceluiasi model de computer a fost vanduta cu 905.000 de dolari la o licitatie organizata de casa Bonhams, la New York, in octombrie 2014. La licitatia pentru prototipul ”Apple 1” au participat aproximativ 80 de colectionari si pasionati de computere.

Un procent de 10% din pretul final de vanzare va fi donat in beneficiul Leukemia and Lymphoma Society, o organizatie de caritate care lupta impotriva cancerului, cu sediul la New York. Castigatorii licitatiei, Glenn si Shannon Dellimore, spun ca vor sa expuna prototipul ”Apple 1” in scoli si universitati, pentru a-i inspira pe elevii si studentii americani.

Doar 70 de computere din gama Apple 1 in lume

Specialistii sunt de parare ca in intreaga lume mai exista in prezent doar 70 de computere din gama ”Apple 1”. Computerul, denumit initial ”Apple Computer 1”, a pus in vanzare in mod oficial in iulie 1976 si a iesit de pe linia de productie in octombrie 1977, dupa ce compania a decis sa lanseze o versiune actualizata, Apple 2. Prototipul vandut in aceasta saptamana difera de computerele de serie din gama ”Apple 1”, intrucat a fost construit manual. Prototipul a fost realizat in vara anului 1976.

Steve Jobs, Steve Wozniak si Ronald Wayne au infiintat compania Apple pe 1 aprilie 1976 in California, in garajul sotilor Paul si Clara Jobs. Primul proiect major al celor trei tineri antreprenori americani a fost computerul ”Apple 1”, prezentat pentru prima data la Homebrew Computer Club - un grup de lobby din Silicon Valley.

Pentru a finanta productia acestor computere, Steve Jobs si-a vandut automobilul, un model VW Microbus, iar Steve Wozniak si-a vandut cu 500 de dolari calculatorul personal, un model HP-65. Computerul Apple 1 a fost pus in vanzare in iulie 1976 la pretul de 666,6 de dolari.

Un numar de 175 de unitati dintr-un total de 200 au fost vandute, iar cele ramase au fost distruse. La doua saptamani dupa debutul companiei Apple, Ronald Wayne si-a vandut partea de 10% pe care o detinea in aceasta afacere contra sumei de 800 de dolari. Venitul anual al companiei Apple a fost in 2015 de 234 miliarde de dolari.

Sursa foto: Ed Uthman / Wikimedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri