Noile smartphoneuri Galaxy Note 7 ale Samsung Electronics, atat de laudate de companie si criticii de produse, s-au dovedit a fi putin prea fierbinti, fiind raportate mai multe cazuri in care telefoanele premium lansate la jumatatea lunii august au luat foc din cauza bateriilor, incidente asemanatoare avand loc de-a lungul timpului si in cazul unor hoverboarduri, tigari electronice sau laptopuri, relateaza MarketWatch, potrivit News.ro.

Informatiile privind aprinderea smartphone-urilor si explozi lor in timp ce se aflau la incarcat au determinat Samsung sa opreasca vanzarile si sa recheme 2,5 milioane de aparate deja livrate. Incidentele au aparut la capatul unui an marcat de explozii ale unor produse, intre care hoverboarduri, tigari electronice si laptopuri.

In spatele tuturor acestor incidente se afla mica si puternica baterie litiu-ion, o tehnologie care s-a dezvoltat in ultimii 10 ani intr-o gama larga de produse. Insa chiar calitatea care face tehnologia acestei baterii atat de folositoare o expune si la riscul de a lua foc. Curentul creeaza caldura care, daca bateria este produsa sau utilizata impropriu, se transforma rapid intr-o problema.

Lasand la o parte aceste incidente, piata bateriilor litiu-ion este mare si se extinde. Bateriile s-au ieftinit de-a lungul anilor si, in cautarea unor surse de energie mai ecologice, sunt folosite in mai multe moduri, potrivit unui raport al IBIS World.Bateriile litiu-ion includ elemente de siguranta pentru reducerea inflamabilitatii, se arata intr-un raport din 2013 efectuat de producatorii europeni de baterii.

Acestea nu functioneaza intotdeauna. La baza rechemarii Galaxy Note 7 sta o problema a bateriilor litiu ion, a confirmat Samsung pentru MarketWatch, fara sa ofere detalii. Defectele de proiectare au dus la explozia unor hoverboarduri cu baterii. In cazul aprinderii unor tigari electronice au fost de vina bateriile ieftine litiu ion, pe langa erorile utilizatorilor, potrivit Wall Street Journal.

Pana in 2021, piata bateriilor litiu ion va deveni mai aglomerata, arata estimarile, incetinind cresterea industriei producatoare a acestora din SUA, de 3,7 miliarde de dolari, conform IBIS World. Intre producatorii importanti de baterii litiu ion se afla compania sud-coreeana de produse chimice LG Chem si fabricantul de baterii industriale EnerSys, care si-a extins in ultimii ani capacitatea, in special prin achizitii.

Tesla Motors, a miliardarului Elon Musk, construieste in statul american Nevada cea mai mare fabrica de baterii litiu ion din lume, in care investeste mai multe miliarde de dolari. Producatorii auto General Motors si Ford Motor folosesc la randul lor baterii litiu ion.

Sursa foto: mingman / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri