Ne uitam cu jind catre sistemele educationale din alte state, din Vest – imagini frumoase cu elevi care invata de pe tablete si proiectoare, Internet in toate scolile si teme aplicate. In Romania, multe scoli stau sa se prabuseasca (la propriu), si zecile de ministri care s-au perindat prin guvern nu au facut mare lucru pentru sistem. Intervine privatul si, unul dintre varfurile de lance este Telekom Romania.

Operatorul s-a implicat activ de-a lungul ultimilor ani si, in calitate de furnizor de solutii IT&C, ofera conectivitate la Internet pentru cateva mii de institutii de invatamant din tara, de la cele dedicate ciclurilor primar si gimnazial, pana la universitati. Cele mai multe dintre acestea sunt scolile cu clasele I-VIII, subliniaza, pentru wall-street.ro, Ovidiu Ghiman, director comercial in cadrul Telekom.

In ceea ce priveste proiectul de interconectare prin teleprezenta si prin tabla interactiva, au fost vizate 36 de scoli din judetele Brasov, Tulcea, Constanta, Iasi, Braila si Galati, iar beneficiari sunt cel putin 10.000 de tineri, mai spune el.

Legatura intre tehnologie si promovabilitate

Desi unii ar putea spune ca daca functiona sa inveti dupa manuale zeci de ani ar trebui sa fie la fel si acum, lucrurile nu mai stau deloc asa. Tinerii sunt invatati inca de mici sa citeasca de pe tablete sau laptop-uri, sa se conecteze wireless cu prietenii si le este mult mai comod sa invete direct de pe Internet.

Este ca generatia noastra – mai stiti cand, in loc sa citim Padurea Spanzuratilor, unii dintre noi alegeau sa se uite la televizor, la filmul semnat de Liviu Ciulei? Imaginati-va aceasta “scurtatura”, insa si mai tehnologizata, si mai eficienta.

“Simplul fapt ca am putut derula un astfel de proiect pentru scoala digitala arata deschidere catre noi paradigme de comunicare in relatia profesori-elevi. Mai mult, rezultatele inregistrate ne asteptam sa convinga si alte institutii de invatamant sa adopte astfel de solutii de educatie. De exemplu, in judetul Tulcea, acolo unde au fost instalate aceste solutii, elevii care au sustinut examenul de bacalaureat in 2015, au avut o rata de promovare mai mare cu 14%”, subliniaza Ovidiu Ghiman.

Chiar daca adoptarea pe scara larga a unor astfel de solutii este un proces de durata, sunt importante semnalele transmise in piata.

Costurile transformarii scolii “traditionale” intr-o scoala digitala variaza in functie de numarul de elevi si de bugetul alocat de institutia de invatamant respectiva.

“De obicei, se opteaza pentru o singura astfel de solutie la nivelul unei scoli care este instalata intr-un laborator sau o sala speciala si cuprinde un touchscreen, o aplicatie si un laptop. Acestora li se adauga echipamentele audio, o conexiune la Internet cu banda garantata de 10 MB si tabla interactiva”, exemplifica Ovidiu, pe unul dintre subiectele sale preferate.

Principalele provocari in digitalizarea scolilor din Romania

In educatie, ca sa ajungi cu adevarat la elevi si sa le usurezi procesul de invatare, e nevoie sa fii in pas cu inovatia, spune Ovidiu Ghiman.

“Cu ajutorul tehnologiei putem face accesibila educatia oricand si oriunde. Dar, ca in orice alt domeniu, atunci cand iei prima data contact cu ceva absolut nou, e fireasca o oarecare doza de rezistenta. Doar ca noi, impreuna cu partenerii nostri, nu ne limitam la a instala echipamentele si apoi sa bifam implementarea inca unui proiect. Jucam si rolul de traineri pentru a ne asigura ca solutia in cauza va fi folosita in continuare si ca nu va ramane in cutia in care a fost livrata”, puncteaza Ovidiu.

Tinerii sunt foarte entuziasti cand vine vorba de tehnologii noi, pe care le adopta cu o viteza uimitoare, dar, in egala masura, Telekom a intalnit si profesori la fel de pasionati de acest aspect si care au constientizat imediat impactul pozitiv pe care il poate genera o solutie de educatie digitala.

Teleprezenta in zone izolate

Teleprezenta asigura accesul elevilor din zone izolate la continut si le faciliteaza contactul cu profesorii din alte orase. Astfel, elevii din orase si institutii diferite pot vizualiza si participa simultan la o lectie derulata intr-una dintre scoli. Totodata, acestia pot interactiona folosind tabla digitala, vizualizand si modificand, in timp real, continutul. Continutul lectiilor este inregistrat si incarcat pe o platforma online dedicata pentru a fi ulterior accesat de catre elevi. De asemenea, profesorii din localitati diferite au ocazia de a interactiona in timp real in beneficiul elevilor.

„Speram ca tot mai multe scoli si licee din toate judetele tarii sa raspunda provocarii noastre, pentru ca miza este foarte importanta: accesul copiilor la o educatie moderna, competenta si performante crescute si o implicare tot mai mare a acestora la scoala”, subliniaza Ovidiu Ghiman.

Educatia, transmisa prin metode digitale, la fel ca si cea traditionala, este recomandabil sa inceapa de la varste cat mai mici. Pentru a putea livra continut adaptat grupei de varsta prescolara, o gradinita privata cu 5 sedii in Bucuresti si cu planuri de a deschide in curand si o scoala privata, a optat pentru un pachet de servicii digitale personalizate de la Telekom. Intr-o prima faza a achizitionat 8 tablete interactive cu tot atatea videoproiectoare si 8 laptopuri pentru cadrele didactice, respectiv 20 de SIM-uri de date mobile 4G, urmand ca intr-o etapa ulterioara sa fie livrate 100 de tablete cu conexiune la internet mobil pentru toti copiii, in scop educational.

Citeste si:

    Compania are insa in vedere si alte pachete dedicate acestui segment pe care urmeaza sa le lanseze in perioada urmatoare. Este de asteptat ca Telekom sa livreze servicii de conectivitate Internet, echipamente, dar si acces la diferite platforme educationale.

    Segmentul de software educational este bine reprezentat pe piata locala de catre furnizori cu traditie, dar este nevoie de solutii complete IT&C pentru ca acest sector sa se apropie de rigorile actuale ale invatamantului, considera oficialii Telekom.

    Elevii sunt nativ digitali, deci apetenta acestora pentru noile tehnologii este una fireasca, iar acomodarea cu acestea se face foarte rapid. Este nevoie insa de o deschidere similara din partea formatorilor. In conditiile unor decalaje evidente intre anumite scoli sau chiar regiuni intregi din Romania pe fondul lipsei de resurse, solutiile digitale precum cele din portfoliul Telekom permit alinierea scolilor la un nivel similar de pregatire al copiilor”, mai spune oficialul companiei.

    Citeste si:

      Chiar daca adoptarea pe scara larga a unor astfel de solutii este un proces de durata, sunt importante semnalele transmise in piata.

      In urmatorii ani este esential ca sistemul de invatamant din Romania sa se modernizeze, intrucat de aici porneste, la propriu, viitorul tarii. Daca politicul va continua sa gaseasca util tinerea in loc a sistemului educational, atunci companiile private pot „forta” sistemul in directia buna.

      Cum vezi tu scoala ideala? Ce ai imbunatati, tehnologic si nu numai? Te incurajam sa comentezi.

      Sursa foto: Shutterstock: Jenny Sturm

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri