Una dintre cele mai interesante tranzactii ale trimestrului a fost preluarea Netcity Telecom de catre Direct One, companie detinuta de Teofil si Simion Muresan. Marian Pantazescu, presedintele consiliului de administratie Direct One a acordat un scurt interviu wall-street.ro, detaliind planurile companiei dupa achizitia Netcity Telecom si felul in care a fost realizata tranzactia.

Dupa primirea avizului de la Consiliul Concurentei, Direct One S.A. va prelua controlul asupra Netcity Telecom, operatorul retelei subterane pentru fibra optica a Municipiului Bucuresti, in urma acordului semnat cu UTI Netcity Investment BV si UTI Grup SA, companiile care detin 100% din actiunile operatorului.

Tranzactia presupune achizitia pachetului integral de actiuni de catre Direct One S.A., furnizor independent si neutru de infrastructura de fibra optica pentru telecomunicatii, controlat de antreprenorii romani Teofil Muresan si Simion Muresan. Direct One opereaza o retea aeriana nationala de fibra optica in lungime de peste 5.500 km si care asigura exclusiv conexiuni intre orase. Finalizarea tranzactiei urmeaza etapele legale si face obiectul aprobarii Consiliului Concurentei.

Negocierile cu Netcity au durat 12 luni, Direct One participand la un proces competitiv initiat de catre actionarii Netcity in vara anului 2015, prin intermediul KPMG, detaliaza presedintele CA al Direct One.

Direct One a inregistrat in 2015 afaceri de circa 9,5 milioane de euro, la profit de 2,8 milioane de euro. Intrebat cum vor evolua afacerile companiei, Marian Pantazescu subliniaza, destul de vag: “estimam o cifra de afaceri in crestere, bazata in principal pe evolutia pozitiva a serviciilor de tip carrier (servicii transmisiuni date), reteaua noastra fiind cunoscuta deja in piata de profil drept una foarte stabila, cu cea mai ridicata disponibilitate. Din datele noastre (monitorizarea se face lunar), reteaua Direct One ofera constant cele mai inalte niveluri de disponibilitate din piata locala, aspect care i-a crescut in mod constant atractivitatea, atat in segmentul dark fiber (fibra ne-luminata, sau asa cum mai este ea cunoscuta - fibra ne-echipata), cat si in segmentul carrier”.

Ambele segmente mentionate anterior sunt profitabile, „insa credem ca piata serviciilor de tip carrier va continua sa creasca mai rapid, antrenata de traficul in crestere in mediul urban. De altfel, la nivel mondial, traficul urban, care creste intr-un ritm mai rapid decat cel inter-city, induce si o crestere pentru astfel de servicii de tip carrier”, detaliaza Pantazescu.

Evolutia pietei telecom si a retelelor

Din datele Direct One, nu s-au construit retele noi pe distante lungi in ultima perioada, ci mai degraba conexiuni catre retele de mare distanta – asa cum este, de altfel, si reteaua lor care masoara 5.500 de kilometri. „Aceste conexiuni asigura conectarea oraselor sau a altor puncte de interes (de exemplu antenele operatorilor mobili) la aceste retele. Provocarile raman in zona dinamicii cu care autoritatile elibereaza avizele necesare unor astfel de extinderi”, puncteaza el.

Cu alte cuvinte, cresterea retelei va avea loc in zona conexiunilor la reteaua nationala, acolo unde distantele sunt relativ scurte, estimarile aratand mai degraba cresteri de ordinul sutelor de kilometri.

„Estimam de asemenea extinderi ale retelei noastre in zonele de granita, menite sa creasca numarul de puncte de conectare ale retelei Direct One cu retelele din tarile vecine in vederea asigurarii unei topologii redundante menite sa fata cresterii traficului de tranzit (tot de tip carrier) regional, trafic de tranzit care reprezinta de asemenea un vector de crestere pentru reteaua noastra”, puncteaza Marian Pantazescu.

Ce asteapta de la urmatorul Guvern?

Este o intrebare care trebuie pusa cat mai mult oamenilor de business din Romania, informatia ajungand catre politicieni si, probabil, parte dintre ei le vor lua in calcul.

„Incurajarea investitiilor in infrastructura de telecomunicatii, respectiv a proiectelor de interconectare inter-tari a acestor retele ar creste apetitul in acest sector – sa nu uitam ca, impreuna cu industria IT, contributia comunicatiilor la PIB a depasit 5% - ar asigura climatul necesar initierii si realizarii unor proiecte cu impact real in zona digitalizarii societatii romanesti, conform cu cerintele Agendei Digitale 2020”, mai spune Marian Pantazescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri