Huawei are 50.000 de patente noi in industria telecom si, spune Codrut Savulescu, senior solutions manager, inovatiile vin "clipa de clipa". Este stresant, acest lucru? Ce presiuni trebuie sa suporte companiile de retelistica, intr-un domeniu care se extinde clipa de clipa, si de care depinde, pana la urma, buna parte din viata noastra moderna?

"Nu este stresant, este o chestiune pe care o avem in sange. Nevoia de comunicare creste - iti aduci aminte legea lui Moore? Nu mai este de doua ori, este de mai multe ori, asa ca putem sa construim pentru clienti. In industria de telecomunicatii sunt doua cuvinte extrem de importante - oricand si oriunde".

"Aceste doua cuvinte sunt motorul tuturor lucrurilor care ne fac sa impingem tehnologia mai departe", puncteaza Codrut. Este nevoie ca tehnologia sa fie garantia viitorului, sa nu fie nevoie sa schimbi tehnologia in fiecare an, si atunci am nevoie sa fiu agil. "Pentru a fi agil, trebuie sa inovez, sa gandesc cu un pas in fata, sa trec de la ceva definit hardware, la ceva software", subliniaza Codrut Savulescu.

Lucrurile trebuie facute atat de simplu pentru end user, incat acesta sa nu "trebuiasca sa fi facut o facultate pentru a vorbi la telefon". Mai mult, romanii sunt abia “la inceput de drum in ceea ce priveste invatarea de a consuma video, online”, considera managerul Huawei, care se grabeste sa puncteze ca, in ciuda cresterii exponentiale a traficului in retele, nu vor exista probleme cu capacitatea.

“Retelele din Romania sunt pregatite sa ofere servicii de calitate, si de viteza, clientilor sai. Romania ocupa de fapt doua pozitii de lider – si pe partea de mobil, si de fix. Acoperirea nu tine de operator, este alta poveste. Conteaza cum esti lasat sa construiesti”. Huawei a dezvoltat, de fapt, un standard adoptat de industrie care calculeaza, efectiv, “cat de fericiti sunt clientii cand se uita la un video”.

“Aceasta cifra este baza pentru serviciile video, la care se raporteaza operatorii telecom”, puncteaza Codrut Savulescu.

Standardul 5G va schimba multe lucruri. In primul rand, vitezele vor fi mult mai mari – latentele in 4G sunt de 50 de milisecunde, in 4G+ de 10 milisecunde, in timp ce 5G-ul, care va incepe sa fie disponibil in jurul lui 2020, sa coboare si mai mult, la o milisecunda. “Practic, vei putea face aproape orice, in timp real. La un moment dat, ajungi la limita fizica a proceselor – poti sa cunosti, atata timp cat masori, este o teorie simpla in fizica si matematica. Pe langa viteza, latenta, vor fi milioane de lucruri conectate. IoT-ul de astazi va avea o alta fata in 5G, si o structura existenta se va schimba, inclusiv retelele operatorilor telecom, probabil”, subliniaza managerul Huawei.

“Standardul nu este inca gata. Partea de procesare s-ar putea sa nu mai mearga la fel cu retelele anterioare, partile fizice, si cu ajutorul nostru, ar putea fi, partial”, spune el.

Ce provocari intampina Huawei? La ce tendinte asistam pe piata telecom, cum vor evolua retelele pe piata din Romania si ce investitii vor fi necesare pentru trecerea la 5G, afla din interviul WALL-STREET 360, din Saptamana Conectivitatii, powered by Orange.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri