Facebook a dezvoltat un instrument de cenzura care sa convinga China sa-i permita celei mai mari retele de socializare din lume sa revina pe piata celei de a doua economii mondiale dupa o interdictie de sapte ani, dezvaluie The New York Times. Facebook a dezvoltat programul, care impiedica postarile sa apara pe pagina utilizatorilor din anumite zone geografice, cu sprijinul CEO-ului Mark Zuckerberg, scrie ziarul, citand actuali si fosti angajati ai gigantului.

Zuckerberg s-a intalnit in martie cu "tarul" propagandei Liu Yunshan, care si-a exprimat speranta unei consolidari a schimburilor si unei imbunatatiri a intelegerii cu firme chineze de Internet, potrivit agentiei China Noua. "Am spus de mult ca suntem interesati de China si ca petrecem timp sa intelegem si sa invatam mai mult despre aceasta tara", a declarat Arielle Aryah, o purtatoare de cuvant a Facebook intr-un comunicat trimis prin e-mail agentiei Reuters, conform News.ro.

Insa nu am luat vreo decizie cu privire la abordarea Chinei. Ne concentram, acum, sa ajutam afaceri si dezvoltatori chinezi sa se extinda pe piete noi, in afara Chinei, folosind platforma noastra”, a adaugat ea. Electronic Frontier Foundation (EFF), o organizatie care militeaza pentru o mai mare respectare a vietii private online, a declarat pentru BBC ca proiectul pare "extrem de ingrijorator". "Bravo angajatilor Facebook, care au dezvaluit acest lucru New York Times", a declarat Eva Galperin, o analista de politica globala la EFF.

"Este bine sa stim ca mai exista oameni cu principii care lucreaza acolo", a adaugat ea. Surse citate de NYT - actuali si fosti angajati - au subliniat ca, la fel ca multe alte programe informatice la care s-a lucrat, acest instrument ar putea sa nu fie implementat vreodata.

CONCESII IN VEDEREA CENZURARII

Incepand din 2009, singura modalitate de accesare a Facebook-ului in China este printr-o retea privata - un program menit sa "ascunda" locul in care se afla utilizatorul si sa ocoleasca restrictii impuse pe plan local in accesarea Internetului. Facebook, care are 1,8 miliarde de utilizatori activi, depune eforturi agresive sa se extinda in afara actualei piete. In lumea in dezvoltare, acest lucru presupune experimentarea unor noi tehnologii de conectare in regiuni rurale.

Iar in China, o tara bine cunoscuta pentru faptul ca supravegheaza indeaproape activitatea online, pare ca site-ul ar fi dispus sa faca concesii. Potrivit angajatilor citati sub protectia anonimatului de Mike Isaac de la NYT, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a fost intrebat in vara ce planuri are intr-o intalnire cu persoanlul.

"Este mai bine ca Facebook sa ia parte la conversatie, chiar daca nu este o conversatie completa", ar fi spus el, subliniind ca este devreme. O purtatoare de cuvant a Facebook nu a confirmat si nici nu a infirmat, pentru BBC, ca exacta aceasta citare. Zuckerberg s-a intalnit recent cu presedintele chinez Xi Jinping si a luat lectii de mandarina.

FIRMA TERTA

Facebook sterge cu regularitate continut din retea, la solicitarea guvernelor. Acest proces este relativ public, iar compania prezinta un raport anual in care ofera informatii despre cantitatea si natura acestor solicitari. Insa acest program este diferit prin faptul ca va permite unui tert, de exemplu o firma chineza care coopereaza cu Facebook, sa blocheze mesajele.

China cenzureaza un numar vast de subiecte. Cea mai frecventa cautare - cu privire Piata Tiananmen - nu ofera niciun rezultat despre masacrul din 1989. Facebook nu este primul gigant din Silicon Valley care intra in labirintul moral pe care-l presupune sa faci afaceri in China. Google s-a retras din China continentala in urma unui scandal in centrul caruia s-a aflat cenzurarea rezultatelor cautarilor. Gigantul directioneaza in prezent tot traficul catre Google Hong Kong.

LinkedIn, reteaua pentru profesionisti, cenzureaza o parte din continut. Insa, in virtutea faptului ca firma nu este perceputa ca o gazda a dezbaterii publice, aceasta cenzura nu este la fel de controversata. Daca va urma exemplul LinkedIn, "Facebook isi va negocia principiile in schimbul accesului pe piata", afirma Galperin de la EFF. "Acest lucru va avea repercusiuni enorme asupra drepturilor omului", subliniaza ea.

Sursa foto: Shutterstock/olegganko

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri