Traficul de voce generat de utilizatorii din Romania in prima jumatate a acestui an a crescut cu 26,6% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 10,61 de miliarde de minute vorbite, a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii(ANRC).

Cresterea numarului de utilizatori la serviciile de telefonie mobila (14,9 milioane la 30 iunie 2006), precum si marirea duratei medii a unui apel, au determinat urcarea volumului de trafic prin retelele mobile cu aproximativ 57% fata de primul semestru al anului 2005, ajungand la peste 6,5 miliarde de minute, potrivit datelor prezentate de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Numarul si durata convorbirilor efectuate de utilizatorii de servicii de telefonie cresc constant. in primul semestru al anului 2006, durata medie a unui apel de pe telefonul mobil (exclusiv roaming) a fost de 1,51 de minute fata de 1,45 cu un an in urma, in timp ce pentru convorbirile efectuate de pe telefonul fix, durata medie a unui apel de voce a fost, in primul semestru, de 2,27 minute fata de 2,18 minute inregistrate la nivelul anului trecut, a mai declarat presedintele ANRC.

Reteaua, succesul 'telecomunicatiilor mobile'

Pe acest segment de piata, principala sursa a evolutiei ascendente a traficului o constituie convorbirile efectuate in cadrul aceleiasi retele de telefonie mobila, care detin o pondere de 77% din traficul total. Majoritatea utilizatorilor de servicii de telefonie mobila (66%) utilizeaza cartele preplatite, in timp ce doar o treime dintre acestia sunt posesori ai unui abonament.

Desi, per total, traficul de voce originat in retelele publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere usoara, (aproximativ 4,1 miliarde minute in primul semestru al anului 2006 fata de 4,2 miliarde in aceeasi perioada din 2005), traficul realizat prin retelele furnizorilor alternativi a crescut semnificativ, cu peste 140%, potrivit datelor ANRC, preluate de agentia NewsIn.

Ne sunam bine!