Lansarea telefoniei 3G, pana in decembrie 2005, va duce la o crestere semnificativa a numarului utilizatorilor
Sectorul telecomunicatiilor mobile a cunoscut in 2004 o crestere spectaculoasa. Numarul romanilor care folosesc un telefon mobil a depasit, in decembrie 2004, cifra de 10 milioane de utilizatori. Afirmatia a fost facuta ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. "Aceasta cifra indica o rata de penetrare a telefoniei mobile de circa 50 la suta, urmand ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la un procent de 57 la suta din populatie", a declarat acesta. Media inregistrata in Romania este, cu toate acestea, mult sub cea europeana, mai ales pe segmentul telefoniei fixe.

"Ne asteptam ca intr-un an sa atingem media de penetrare europeana", a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii. Aceasta evolutie pozitiva a segmentului de telefonie mobila va fi sustinuta si mai mult prin lansarea serviciilor de ultima generatie, telefonia 3G, care se va produce pana in decembrie 2005, dupa cum asigura reprezentantii ministerului. Aceasta lansare va conduce, dupa parerea reprezentantilor ANRC, la o crestere semnificativa a numarului de utilizatori de telefonie mobila.

"Ne asteptam ca noile servicii sa fie foarte apreciate, in special de catre segmentul de business. Vom asista probabil la acelasi scenariu ca in 1997, cand nimeni nu a prevazut amploarea pe care o va lua telefonia mobila", a declarat Dan Georgescu. Pana acum, s-au acordat deja doua licente pentru telefonie 3G, urmand ca pana in 2011 sa se mai acorde inca trei, potrivit spuselor lui Zsolt Nagy. Mentionam ca telefonia mobila de generatia a treia permite accesarea de mare viteza a Internetului, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si servicii de localizare a utilizatorului.

Segmentul telefoniei fixe a avut o evolutie cu mult inferioara celui al telefoniei mobile, in 12 luni numarul abonatilor crescand de la circa 4,33 milioane la aproximativ 4,39 milioane. Pe acest domeniu s-au inregistrat totusi cresteri, si anume a utilizatorilor de servicii ale furnizorilor alternativi de telefonie fixa. Acestia au inregistrat in 6 luni o crestere cu peste 120 la suta, in conditiile in care 38,7 la suta din volumul total al traficului international s-a efectuat prin intermediul furnizorilor alternativi. Pe ansamblu, piata telecomunicatiilor din Romania a inregistrat in 2004 o crestere de 20,2 la suta fata de 2003, aceasta crestere fiind una dintre cele mai mari din regiunea Europei Centrale si de Est. Valoarea totala a pietei informatiei va ajunge, pana la sfarsitul lui 2005, pana la de 4,15 miliarde, in timp ce pentru 2007 se estimeaza o valoare totala de 5,4 miliarde de euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri