IBM Corp. a intentat doua procese celui mai mare retailer online, Amazon.com, afirmand ca tehnologia dupa care functioneaza cel mai cunoscut jucator pe piata de comert electronic reprezinta un brevet propriu.

Amazon este acuzat ca a incalcat cinci brevete tehnologice ale IBM, procesele fiind intentate in doua districte din Texas, recunoscute pentru sentintele favorabile acordate celor care detin brevete tehnologice.

“Aceste brevete reprezinta baza tehnologica a comertului electronic” a afirmat vicepresedintele departamentului de proprietate intelectuala din cadrul IBM, John Kelly, citat de presa internationala. “Cea mai mare parte daca nu toata afacerea Amazon este construita pe aceasta tehnologie”, a adaugat acesta, fara a preciza insa ce daune cere IBM.

Potrivit oficialilor IBM, tehnologia in cauza ar fi brevetata inca din anii '80, IBM incercand fara succes in ultimii ani sa ajunga la o intelegere cu Amazon. Un purtator de cuvant al Amazon a afirmat ca partea pe care o reprezinta nu a vazut inca actele depuse la dosar de IBM si ca, in consecinta, nu poate comenta aceste acuzatii.

IBM este cel mai mare detinator de patente tehnologice din lume, investind anual peste sase miliarde de dolari in cercetare si dezvoltare si obtinand un miliard de dolari din redevente.