In timp ce Vodafone sustine ca ideea favorizarii operatorilor de telefonie mobila de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) \"este hazardata si nesustinuta de cifre\", Romtelecom considera ca ANRC face o eroare grava prin intarzierea reducerii tarifelor de intreconectare pentru operatorii mobili.
Vodafone sustine ca ideea favorizarii operatorilor de telefonie mobila de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) "este hazardata si nesustinuta de cifre", potrivit unei pozitii oficiale remisa miercuri de operatorul mobil. Vodafone Romania considera ca initiativa ANRC de a amana cea de-a doua etapa a reducerii tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili cu putere semnificativa (Vodafone si Orange) este o actiune fireasca, de aliniere la standardele europene, se arata in acelasi comunicat.

ANRC a propus saptamana trecuta amanarea celei de a doua etape a reducerii tarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie mobila, dupa ce in urma cu trei luni, Autoritatea stabilise datele la care ar fi urmat sa reduca tarifele de interconectare. Initiativa autoritatii de reglementare a venit pe fondul unui atac declansat de Romtelecom, care se considera defavorizat si suprareglementat. In Romania, tariful pentru interconectare este de 7,21 eurocenti pe minut in timp ce nivelul mediu al tarifelor de interconectare in tarile membre ale Uniunii Europene este de 12,96 eurocenti, potrivit datelor oferite de Vodafone.

Vodafone: Nu se poate vorbi de favorizarea operatorilor de telefonie mobila in Romania

Operatorul de telefonie mobila a mai subliniat ca in timp ce tarifele de interconectare pe care le poate percepe sunt clar sub media europeana, principalul operator de telefonie fixa, Romtelecom, are stabilit un tarif de interconectare de 2,27 eurocenti pe minut fata de 1 eurocent cat este media europeana pentru operatorii de telefonie fixa.

Credem ca orice discutie despre costurile si investitiile operatorilor mobili trebuie sa ia in considerare impactul major al telefoniei mobile asupra intregii economii. Crearea unei noi industrii in Romania, in urma cu 9 ani, a generat investitii de peste un miliard de dolari din partea fiecaruia dintre cei doi mari operatori, a adus statului roman sute de milioane de dolari prin taxe, impozite si licente, si a creat, direct si indirect, sute de afaceri conexe si zeci de mii de locuri de munca", a declarat Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania, citata de NewsIn.

Credem ca orice discutie despre costurile si investitiile operatorilor mobili trebuie sa ia in considerare impactul major al telefoniei mobile asupra intregii economiiVodafone sustine ca aceste investitii nu au fost luate in considerare la elaborarea modelului de calculatie folosit de autoritatea de reglementare in stabilirea tarifelor de interconectare si a etapelor de reducere ale acestora. "Modelul ANRC a luat in considerare exclusiv costurile generate de echipamentele 2G, dar nu si pe cele provenite din dezvoltarea serviciilor 3G, cu toate ca reteaua 3G a Vodafone Romania are 30% acoperire in randul populatiei, iar numarul utilizatorilor 3G este in continua crestere", se arata in pozitia operatorului.

ANRC a deschis saptamana trecuta perioada de consultare publica privind amanarea celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare pentru Vodafone si Orange, initiativa criticata de Romtelecom care a acuzat autoritatea ca favorizeaza astfel operatorii mobili. "Amanarea cu un an a reducerii tarifelor de interconectare practicate de principalii operatori de telefonie mobila va provoca pierderi de aproximativ sase milioane de euro pentru Romtelecom", a declarat saptamana trecuta pentru NewsIn Catalin Dima, director juridic Romtelecom.

Reprezentantii autoritatii de reglementare au explicat ca Romania are in prezent cel mai mic tarif de interconectare cu retelele mobile din Europa, iar ritmul actual de reducere va continua sa mentina acest decalaj. Atat timp cat la nivel comunitar vom asista la intarzieri sau la o lipsa de armonizare a tarifelor de terminare la nivel european, Romania va avea de infruntat o situatie dificila deoarece operatorii romani vor subventiona operatorii straini de telefonie mobila. "Avand in vedere nivelul si evolutia tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile in statele membre ale Uniunii Europene si faptul ca tarifele de terminare in retelele celor doi operatori se afla deja la cel mai mic nivel din Europa, ANRC propune amanarea cu un an a aplicarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare pentru retelele Vodafone Romania si Orange Romania, programata initial pentru 1 ianuarie 2007", se arata in comunicatul prin care autoritatea anunta deschiderea perioadei de consultare publica.

Romania are in prezent cel mai mic tarif de interconectare cu retelele mobile din Europa, iar ritmul actual de reducere va continua sa mentina acest decalaj. Atat timp cat la nivel comunitar vom asista la intarzieri sau la o lipsa de armonizare a tarifelor de terminare la nivel european, Romania va avea de infruntat o situatie dificila deoarece operatorii romani vor subventiona operatorii straini de telefonie mobila, au declarat pentru NewsIn reprezentantii ANRC.

ANRC a impus in aceasta vara reducerea tarifelor de interconectare pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefonie mobile, acettia din urma fiind obligati sa reduca tarifele de interconectare gradual, cu cate 11,3% in 4 etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009. Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,31 eurocenti pe minut in luna iulie, si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, potrivit datelot ANRC.

ANRC da dovada de incoerenta si creeaza un precedent periculos

Romtelecom considera ca ANRC face o eroare grava prin intarzierea reducerii tarifelor de intreconectare pentru operatorii mobili si "se descalifica iremediabil acceptand acum un argument pe care l-a respins, in mod corect, in urma cu trei luni", potrivit unui comunicat, informeaza NewsIn. Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a deschis saptamana trecuta perioada de consultare publica pentru intarzierea cu o luna a celei de-a doua etape a reducerii tarifelor de interconectare practicate de operatorii dominanti de telefonie mobila (Vodafone si Orange) pe motiv ca media tarifelor de interconectare la nivel european este cu mult peste tarifele de interconectare din Romania.

Initiativa de saptamana trecuta vine dupa ce ANRC a impus in aceasta vara reducerea tarifelor de interconectare pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefoniei mobile, care sunt obligati sa le micsoreze gradual, cu 11,3% in fiecare din cele patru etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,31 eurocenti pe minut in luna iulie, si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, potrivit datelot ANRC. Initiativa autoritatii de reglementare de a amana a doua etapa de reducere a fost dur criticata de Romtelecom care a sustinut ca activitatea de reglementare este discriminatorie si ca operatorii mobili sunt favorizati.

ANRC are obligatia legala sa fie impartiala fata de toti operatorii si consideram absolut scandaloasa diferenta de tratament deja aplicat de ANRC intre Romtelecom si, respectiv, fata de cei doi operatori de telefonie mobilaReprezentantii Romtelecom au mai afirmat ca amanarea reducerii tarifelor de interconectare pentru oparetorii mobili ar provoca principalului operator de telefonie fixa pagube de aproximativ sase milioane de euro. Comparatia cu tarifele practicate in Uniunea Europeana era relevanta numai pentru perioada 2003-2006, incepand din 2006 fiind necesara o fundamentare a acestor tarife pe costurile efective inregistrate de operatori (pentru care Romtelecom a furnizat datele necesare, in timp ce operatorii mobili au refuzat sa prezinte aceste date), au declarat miercuri pentru NewsIn reprezentantii Romtelecom.

"Consideram ca ANRC se descalifica iremediabil acceptand acum un argument pe care l-a respins in mod corect in urma cu trei luni, motivul invocat atunci de Autoritate fiind ca raportarea la o medie europeana relativ eterogena si volatila nu poate fi considerata un punct de referinta in orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare in Romania", a declarat pentru NewsIn Catalin Dima, director juridic in cadrul Romtelecom.

"Explicatia data atunci de ANRC a fost una corecta, tinand cont ca in nici o alta tara din Europa nu exista doi operatori de telefonie mobila care sa aiba fiecare de doua ori mai multi clienti decat fostul monopol de telefonie fixa si care sa se bucure de atata suport din partea autoritatii de reglementare in conditii de duopol pe piata", a completat acesta. Reprezentantii Romtelecom si-au mai aratat convingerea ca "prin recenta decizie de a amana reducerea tarifelor de interconectare cu operatorii mobili se creeaza un precedent care va face ca de acum incolo orice decizie a ANRC sa poata fi revizuita ca urmare a unor presiuni".

"ANRC are obligatia legala sa fie impartiala fata de toti operatorii si consideram absolut scandaloasa diferenta de tratament deja aplicat de ANRC intre Romtelecom (ale carei tarife de interconectare au fost reduse de la 1.01.2006, in doua trepte, pe parcursul unui singur an de zile) si, respectiv, fata de cei doi operatori de telefonie mobila (ale caror tarife au fost reduse mai tarziu, respectiv de la 1.09.2006 si in patru trepte, pe parcursul a 2 ani si 4 luni de zile)", a mai spus Dima.

Amanarea reducerii tarifelor de interconectare reflecta intarzieri europene

Autoritatea Nationala Reglementare in Comunicatii (ANRC) sustine in continuare corectitudinea modelului aplicat in micsorarea tarifelor de interconectare, iar amanarea cu un an a celei de-a doua etape de reducere este rezultatul lipsei de armonizare la nivel european, a informat miercuri institutia.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va continua aplicarea reducerilor la tarifele de interconectare cu retelele mobile insa, atat timp cat la nivel comunitar vom asista la intarzieri sau la o lipsa de armonizare a tarifelor, trebuie sa luam in considerare si interesele industriei nationale, au declarat pentru NewsIn reprezentantii institutiei. "Altfel, Romania va avea de infruntat o situatie dificila deoarece operatorii romani vor subventiona operatorii straini de telefonie mobila", au explicat reprezentantii institutiei.

Proiectul supus spre consultare saptamana trecuta propune amanarea cu un an a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare cu retelele celor doi operatori si in nici un caz renuntarea la acest proiectAutoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a deschis saptamana trecuta perioada de consultare publica pentru intarzierea cu o luna a celei de-a doua etape a reducerii tarifelor de interconectare practicate de operatorii dominanti de telefonie mobila (Vodafone si Orange) pe motiv ca media tarifelor de interconectare la nivel european este cu mult peste tarifele de interconectare din Romania. "Proiectul supus spre consultare saptamana trecuta propune amanarea cu un an a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare cu retelele celor doi operatori si in nici un caz renuntarea la acest proiect" au adaugat oficialii institutiei.

Referitor la pozitia Vodafone prin care operatorul de telefonie acuza ANRC ca nu a luat in calcul investitiile pentru echipamentele 3G atunci cand a stabilit modelul de calculatie folosit pentru reducerea tarifelor de intreconectare, reprezentantii autoritatii au declarat acest model nu numai ca tine cont dar chiar stimuleaza investitiile operatorilor.

"Pe langa faptul ca aceste tarife permit recuperarea integrala a investitiilor operatorilor mobili in serviciile de ultima generatie, ele au si puterea de a incuraja eficienta pe termen lung a operatorilor si dezvoltarea serviciilor operatorilor nou-intrati. Modelul ANRC stimuleaza investitiile operatorilor, indiferent de tehnologia folosita, permitand recuperarea unor sume superioare costurilor pe termen lung generate de investitiile in echipamentele 3G" se mai arata in comunicatul institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri