Operatorul mobil Orange Romania va extinde serviciile 3G in toate resedintele de judet, in 2007 si va oferi o serie de servicii noi, precum videoconferinta si mesageria video, potrivit directorului general al companiei, Richard Moat.

La inceputul lui iunie, Orange a lansat pe piata romaneasca serviciile 3G, care ofera videotelefonie si transfer de date la viteza mare, cu investitii initiale de circa 22 de milioane de euro. Serviciul a fost disponibil initial in Bucuresti si Timisoara, iar dupa o luna, a devenit disponibil si pentru utilizatoirii din Brasov si Cluj. Compania a raportat 30.000 de clienti la numai doua zile dupa lansare.

Compania a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului, 7,49 de milioane de clienti, pe piata romaneasca, in timp ce Vodafone anunta la sfarsitul primului semestru al anului 6,7 milioane de clienti.

Orange Romania a avut, la finele lui 2005, o cifra de afaceri de 870 milioane euro. In acelasi timp, operatorul mobil a anuntat venituri de 504 milioane de euro pentru primele sase luni ale anului, in crestere fata de cele 406 milioane de euro obtinute in perioada similara a anului precedent.

Noul concurent, RCS&RDS, castigatorul licitatiei pentru licente 3G organizate de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), va lansa primele servicii 3G la inceputul anului 2007, a declarat pentru NewsIn, directorul de dezvoltare al companiei, Valentin Popoviciu.

RCS&RDS si Telemobil (Zapp Mobile) au castigat ultimele doua licente 3G scoase la licitatie de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI). IGCTI a publicat caietul de sarcini al licitatie la 16 iulie, iar participantii au avut ca termen limita de depunere a ofertelor data de 4 septembrie.

Caietul de sarcini pentru licitatia 3G a fost achizitionat de cinci companii: Telemobil (Zapp Mobile), Cosmote Romania, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), RCS&RDS si Combridge, operatorul serviciului Eufonika - companie care nu a mai depus oferta.