RCS&RDS, companie care a atras in ultmii trei ani peste 1,2 milioane de clienti prin portare, de la concurenta, considera ca operatorii telecom vor incepe sa castige din ce in ce mai mult din aplicatii, trebuind sa acopere ieftinirea constanta a serviciilor traditionale.

„Ofertele au devenit, intr-adevar, commodities – mii de minute, gigabiti de Internet, SMS-uri. Vom creste din aplicatii si 5G, noi aplicatii care, pentru operatori si clienti, vor aduce valoare. Totodata, 5G-ul va deschide porti noi catre smart cities, alta sursa de venituri”.

Intrebat de wall-street.ro daca este interesat, in prezent, de colaborari cu primariile pentru construirea unui smart city in Romania, Valentin Popoviciu, vicepresedinte RCS&RDS, spune ca in prezent industria, serviciile si tehnologia nu sunt inca aliniate si ca „mai asteptam un timp, insa, in mod clar, vom fi interesati de acest segment de activitate, mai ales odata cu 5G-ul”.

Revenind la surse de venituri, Popoviciu puncteaza ca serviciile de continut, inca nepalpabile acum, o sa ofere o dezvoltare rapida a noilor surse de venituri pentru operatori – in urmatorii 2-3 ani.

Romania are o pozitie unica in Europa, viitorul Guver ar trebui sa promoveze acest lucru si sa il sustina, cu decizii care sa se si concretizeze - Popoviciu, RCS&RDS

„Evident, intotdeauna trebuie sa te adaptezi la conditiile de piata, trebuie ca operatorii sa inoveze permanent, sa nu ramana in urma tehnologiei”, subliniaza Popoviciu.

In construirea retelei 5G, oficialii RCS&RDS spun ca vor conlucra cu principalii jucatori din piata - Ericsson, Huawei, Nokia. Tommi Uito, vicepresedinte global product sales la Nokia, a subliniat ca inca nu au parteneriate 5G aici, insa "facem tot ce putem pentru a face viata grea concurentilor nostri care au deja contracte cu operatorii telecom si care incearca sa "se tina" de ei. Viitorul este, clar, 5G, insa inca nu s-a standardizat. Vom fi sigur unul dintre jucatorii majori in universul 5G", a punctat finlandezul, in timp ce reprezentantul RCS&RDS a subliniat ca iau in calcul strangerea legaturilor inclusiv cu Nokia.

Ronet trebuie sa primeasca o alta forma

Intrebat daca este interesat sa liciteze, in viitor, pentru sit-urile Ronet, vicepresedintele RCS&RDS subliniaza ca Ronet ar trebui sa primeasca o alta forma, bazata si pe bucla locala. „Trebuie facut ceva mai integrat, deci asteptam sa vedem cum va arata urmatoarea versiune. De asemenea, trebuie rezolvate problemele de autorizare, sa fie luate in primire locatiile, asistam la o problema generala!”.

Oficialul RCS&RDS subliniaza, insa, ca este interesat de localitatile albe (neacoperite – n.r.), acestea trebuind sa fie conectate, fiind atat in interesul direct al consumatorilor, cat si al
industriei telecom, per total.

Asteptari de la viitorul ministru telecom

Caracterizarea mandatului lui Augustin Jianu, fostul ministru telecom? „Scurt! Lucrurile pareau bune, dar este nevoie de continuitate! Trebuie privit si gandit pe termen lung, nu in „calupuri” de cateva luni...”.

In ceea ce priveste viitorul ministru telecom, oficialul RCS&RDS doreste o integrare mai mare cu industria, pentru dezvoltarea serviciilor viitoare pentru acces la broadband. „Ar trebui implementat un regim de autorizare mai facil, pentru ca atunci operatorii telecom vor fi mai interesati sa acopere localitatile care nu au inca broadband. In alte state, acest regim de autorizare este mult mai usor de obtinut, intrucat autoritatile au inteles cate beneficii aduce viteza si tehnologia”.

In al doilea rand, este esentiala promovarea mediului de afaceri IT&C. „Romania a devenit un hub, un centru de dezvoltare software, totul bazat pe infrastructura telecom. Acest lucru reprezinta o oportunitate europeana pe care doar Romania o are – chiar si daca ne uitam spre Europa de Vest. Avem nevoie insa si de solutii la nivel al institutiilor de stat – eGovernment, acces electronic la informatii, interoperabilitate si asa mai departe”, considera vicepresedintele RCS&RDS.

Si pentru ca tot vorbeam de vestul Romaniei, operatorul telecom urmeaza sa anunte, in curand, informatii privind serviciile de mobile la nivel comercial si in Ungaria. In prezent, compania are acolo doar servicii fixe, fiind in pregatire pentru reteaua mobila.

Citeste aici planurile RCS&RDS pe segmentul 4-5G, dar si in ce zone vor extinde acoperirea.

Principalii concurenti ai RCS&RDS sunt Telekom, Orange, Vodafone si UPC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri