Perspectiva negativa a ratingului OTE va fi mentinuta pentru cateva trimestre datorita finalizarii procesului de preluare a unui pachet de 42% in Germanos si a planurilor \"scumpe\" de dezvoltare pentru Cosmorom, a anuntat agentia internationala de rating Standard&Poor\'s (S&P).
"OTE trebuie sa gestioneze operatiuni de restructurare semnificative si, in acelasi timp, sa realizeze planurile scumpe de dezvoltare a Cosmorom si sa finalizeze tranzactia Germanos", se spune in comunicatul S&P. "Data fiind natura pe termen lung a acestor provocari, o reintoarcere la o perspectiva stabila ar putea dura cateva trimestre in care sa fie imbunatatite performanta operationala si politicile de expansiune prudenta", a declarat analistul S&P, Patrice Cochelin.

Operatorul elen de telefonie mobila Cosmote a anuntat in luna mai ca a achizitionat un pachet de 42% din reteaua de magazine Germanos. Valoarea totala a tranzactiei a fost de aproximativ 1,58 miliarde euro. Costul net ce ia in calcul cedarea activelor catre Panos Germanos si investitia ulterioara a acestuia a fost estimat la 1,3 miliarde euro, informeaza NewsIn.

Agentia de evaluare a riscurilor financiare a confirmat ratingul OTE pe termen lung la "BBB+" si cel pe termen scurt la "A-2". OTE are o datorie consolidata de aproximativ 4,1 miliarde euro. "Ne asteptam ca masurile companiei legat de imprumuturi sa fie slabe pentru rating la finalul anului 2006, avand in vedere achizitionarea pentru 1,3 miliarde euro a Germanos, retailer cu o cota de piata semnificativa in telefonie in pietele cheie ale Cosmote", a spus S&P in raport. Grupul elen OTE este liderul pietei de telecomunicatii din Grecia, unde detine si compania de telefonie mobila Cosmote prezenta si in Romania. De asemenea, grupul elen este actionar majoritar (54%) la operatorul de telefonie fixa roman Romtelecom.

Societatea comerciala Germanos Grecia este prezenta in Romania prin Germanos Romania si filiala sa, Sunlight Romania Filiala Bucuresti SRL.
Cifra de afaceri Germanos Romania a crescut cu aproape 30% si a ajuns la 54,9 milioane de euro, insa profitul brut a scazut cu 3,2 milioane de euro, compania inregistrand o piedere de 900.000 de euro pentru primul semestru al 2006, conform datelor facute publice de companie.Veniturile Cosmote Romania in primele sase luni ale acestui an s-au ridicat la 14 milioane de euro, din care 7,9 milioane in trimestrul II. Operatorul elen as inregistrat o pierdere neta de 44,9 milioane de euro in semestrul I, pierdere datorata in special investitiilor in relansarea companiei, rebranding si investitii in infrastructura.

Cosmote Rominia a inregistrat o crestere cu 256.098 a numarului de clienti ajungand la un numar total de 531.619 clienti, ceea ce inseamna o cota de piata de 4%, potrivit rezultatelor financiare pentru trimestrul II, publicate saptamana trecuta.Liderii pietei de telecomunicatii mobile, Orange si Vodafone, au adaugat 351.000 si 100.000 de clienti, respectiv, in trimestrul II. La finele lunii iunie, Orange Romania avea 7,2 milioane de clienti, iar Vodafone Romania - 6,7 milioane.Cosmote a preluat in luna mai 42% din actiunile Germanos, Romania fiind ultima tara in care operatorul mobil a primit avizul autoritatilor din domeniul concurential pentru aceasta achizitie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri