UTI a semnat recent trei contracte de cercetare care vor fi derulate in cadrul unor consortii ce cuprind institutii de invatamant superior si companii din Romania, valoarea totala a proiectelor fiind de peste 7 milioane de euro.

Autoritatea contractanta este Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

Compania va investi in derularea acestor proiecte intrucat va asigura un procent consistent din cofinantarea lor, ca parte a strategiei Grupului de dezvoltare de tehnologii de ultima generatie. Fondurile nerambursabile necesare pentru activitatile de cercetare sunt alocate din Planul National de Cercetare – Dezvoltare si Inovare pentru 2015-2020 (PNCDI III).

1. Proiectul Platforme UAV (vehicule aeriene fara pilot uman) cu capabilitati dedicate si infrastructura suport pentru aplicatii in misiuni de securitate nationala are ca beneficiar UEFISCDI, utilizator final este Ministerului Afacerilor Interne si este derulat de consortiul format din: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala ,,Elie Carafoli” (institutie coordonatoare) si Universitatea Politehnica Bucuresti, Agentia de Cercetari pentru Tehnica si Tehnologie Militara, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, S.C. UTI Grup S.A., Avioane Craiova S.A. (parteneri). Valoarea totala a proiectului este de 11.006.719 lei, din care 8.990.410 lei reprezinta finantare nationala.

Membrii consortiului urmaresc ca prin implementarea acestui proiect sa creeze si sa testeze prototipul unui sistem inovativ de tip UAV care va fi utilizat de specialistii din MAI in actiuni de intarire a securitatii nationale.

2. Proiectul Tehnologii spatiale in managementul dezastrelor si crizelor majore, manifestate la nivel local, national si regional (http://spero.ici.ro) are ca beneficiar UEFISCDI, utilizator final este Agentia Spatiala Romana si este derulat de consortiul format din: Institutul National de Cercetare- Dezvoltare in Informatica Bucuresti (institutie coordonatoare) si Universitatea Politehnica Bucuresti, S.C. UTI Grup S.A., Agentia de Cercetari pentru Tehnica si Tehnologie Militara, TERRASIGNA S.R.L., Institutul de Stiinte Spatiale Magurele, Insitutul Astronomic al Academiei Romane, Academia Tehnica Militara (parteneri). Valoarea totala a proiectului este de 11.814.155 lei, din care 10.454.865 lei reprezinta finantare nationala.

Autoritatile care au atributii de interventie in situatii de urgenta au nevoie de informatii cat mai complete si detaliate pentru a-si coordona actiunile si pentru a inlatura amenintarile la adresa securitatii civililor. Proiectul SPERO urmareste crearea unei baze de date satelitare si multi-sursa, a unor instrumente de vizualizare si procesare a informatiilor, folosind tehnologii de ultima ora, dupa modelul Cloud Computing, cu extensie pe dispozitive mobile. Totul in scopul organizarii eficiente si gestionarii resurselor si responsabilitatilor care urmaresc minimizarea pierderilor umane si materiale in cazul unor dezastre.

3. Proiectul Tehnologii si sisteme video/audio inovative pentru recunoasterea/identificarea persoanelor si a comportamentului simulat (http://campus.pub.ro/lab7/spiava/index.php) are ca beneficiar UEFISCDI, utilizator final este Serviciul de Protectie si Paza si este derulat de consortiul format din: Universitatea Politehnica Bucuresti (Centrul de Cercetari Avansate pentru Materiale, Produse si Procese Inovative, in calitate de institutie coordonatoare si S.C. UTI Grup, Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare, in calitate de parteneri. Valoarea totala a proiectului este de 11.006.719 lei, din care 8.990.410 lei reprezinta finantare nationala.

In contextul instabilitatii sociale actuale (atentate, revolte, crime, etc), membrii consortiului au ca obiectiv dezvoltarea unei solutii inteligente, automate, de validare a identitatii persoanelor si de interpretare a comportamentului simulat, in scopul asistarii autoritatilor in demersurile acestora de prevenire si combatere a incidentelor din spatiul public si a atacurilor teroriste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri