Jeff Bezos, fondatorul si directorul general al Amazon, a fost numit joi cel mai bogat om din lume, depasindu-l pe Bill Gates, cel care detinea pozitia de cativa ani. Bezos nu stat foarte mult in fruntea clasamentului si a revenit pe pozitia secunda dupa ce actiunile companiei sale s-au depreciat. Va prezentam in continuare cei mai bogati oameni din industria tech, fondatori ai gigantilor Google, Alibaba sau Oracle.

1. Bill Gates

cei mai bogati oameni din tech

Avere: 90,7 miliarde dolari

Varsta: 61 ani

Sursa averii: Microsoft

La doar 20 de ani, Bill Gates a cofondat Microsoft impreuna cu prietenul sau din copilarie Paul Allen. Cu cateva luni inainte de a implini 31 de ani, compania s-a listat la bursa, iar Gates a devenit miliardar. A fost CEO al companiei pana in 2000 cand s-a retras si a ramas membru de bord si actionar majoritar pana in 2014.

Gates a detinut titlul de cel mai bogat om din lume din 2013 pana zilele trecute, cand s-a anuntat ca Jeff Bezos l-a surclasat. Totusi, nu a ramas mult pe pozitia secunda si si-a redobandit titlul de cel mai bogat om din lume si din industria tech.

2. Jeff Bezos

cei mai bogati oameni din tech

Avere: 89,9 miliarde dolari

Varsta: 53 ani

Sursa averii: Amazon

Zilele trecute, Jeff Bezos ii lua fata fondatorului Microsoft in clasamentul miliardarilor lumii, cu o avere estimata la 90,9 miliarde dolari. Totusi, la doar cateva ore dupa anunt, Amazon a anuntat rezultatele financiare pentru al doilea trimestru al anului, iar actiunile gigantului au scazut cu 3%, diminuand averea lui Bezos la 89,9 miliarde dolari.

Joi dimineata, actiunile Amazon ajunsesera la un nivel record, dar s-au depreciat dupa ce compania a raportat un venit net de 197 milioane dolari, in scadere cu 77% fata de venitul inregistrat in al doilea trimestru al anului trecut, de 857 milioane dolari.

Jeff Bezos a facut avere introducand comertul electronic lumii intregi; dupa ce a lucrat pe Wall-Street, Bezos a fondat Amazon.com in garajul casei sale din Seatlle, in 1994 si a inceput sa vanda online carti. Trei ani mai tarziu, compania s-a listat la bursa si a continuat sa creasca si sa isi extinda portofoliul de produse: de la carti, la mobila, mancare si produse electrocasnice. Mai mult, Amazon si-a anuntat intrarea si in retailul alimentar, odata cu achizitionarea Whole Foods in luna iunie, pentru suma de 13,7 miliarde dolari.

3. Mark Zuckerberg

cei mai bogati oameni din tech

Avere: 70,5 miliarde dolari

Varsta: 33 ani

Sursa averii: Facebook

Povestea Facebook este arhicunoscuta: Zuckerberg a fondat gigantul de azi la 19 ani, cand studia la Harvard. A renuntat la studii pentru a se dedica in totalitate proiectului, iar de atunci site-ul a crescut in popularitate. Astazi, Facebook are 2 miliarde de utilizatori pe zi si valoreaza 480 miliarde de dolari.

La doar 33 de ani, Zuckerberg este cel mai tanar miliardar din lume, cu o avere care numai anul trecut a crescut cu 20,5 miliarde.

Impreuna cu sotia sa, Priscilla Chan, Zuckerberg a promis ca va cheltui 3 miliarde de dolari din averea sa pentru a gestiona, vindeca sau preveni orice boala in decursul urmatorului deceniu, prin intermediul Chan Zuckerberg Initiative.

4. Larry Ellison

cei mai bogati oameni din tech

Avere: 52,9 miliarde dolari

Varsta: 72 ani

Sursa averii: Oracle

In 1977, Larry Ellison s-a aliat cu doi colegi de munca pentru a infiinta propria lor companie de programare. Fondatorul Oracle a inceput dezvoltarea de software pentru baze de date dintr-un sistem creat de IBM, despre care cititse intr-o revista, iar primul client al Oracle a fost chiar Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite (CIA).

De-a lungul anilor, Oracle s-a dezvolat si a ajuns sa aiba venituri de 37 miliarde dolari anul trecut. In 2010, Ellison si-a redus salariul anual de 1 milion de dolar la un singur dolar, dar a continuat sa incaseze mai bine de 60 milione de dolari din actiunile sale.

Dupa 38 de ani in care a ocupat functia de CEO, Ellison s-a retras in 2014 si a inceput sa ocupe pozitia de CTO (chief technology officer).

5. Larry Page

cei mai bogati oameni din tech

Avere: 48 miliarde dolari

Varsta: 44 ani

Sursa averii: Google

In 1998, Larry Page si colegul sau de la Stanford, Serghei Brin, au creat BackRub, un motor de cautare ce folosea o tehnologie numita "Page Rank", care afisa paginile web pe baza numarului de cautari anterioare ale acelorasi pagini. Ulterior, BackRub avea sa se transforme in Google - denumit acum Alphabet - una dintre cele mai mari companii din lume, in valoare de peste 660 miliarde de dolari.

Google a inceput sa sufere transformari majore in structura de business in 2015, odata cu infiintarea Alphabet, holding-ul care gestioneaza Google, Nest, Calico si Google X.

Anul trecut, averea lui Page a crescut cu 8,05 miliarde dolari, ajungand in total la suma de 48 de miliarde dolari, facandu-l pe cofondatorul Google unul dintre cei mai bogati oameni din industria tech.

6. Serghey Brin

cei mai bogati oameni din tech

Avere: 46,8 miliarde dolari

Varsta: 43 ani

Sursa averii: Google

Impreuna cu colegul sau Larry Page, Sergey Brin a pus bazele Google, iar apoi a ajutat la restructurarea companiei in 2015. In cadrul Alphabet, Sergey Brin detine functia de presedinte, in timp ce Larry Page este CEO.

Sergey Brin a emigrat din Moscova in SUA inca din copilarie, s-a imprietenit cu Page in 1995 la Stanford, unde ambii studiau pentru doctorat. Trei ani mai tarziu, infiintau Google, iar de atunci au continuat sa-si dezvolte afacerile.

Anul trecut, averea lui Sergey Brin a crescut cu 7,62 miliarde dolari, ajungand la 46,8 miliarde dolari in total, ceea ce il face pe Brin cel mai bogat imigrant din SUA.

7. Jack Ma

cei mai bogati oameni din tech

Avere: 43,8 miliarde dolari

Varsta: 53 ani

Sursa averii: Alibaba

Jack Ma este cea mai bogata persoana din China si unul dintre cei mai influenti oameni din industria tech. Fondatorul Alibaba a pus bazele primului business in China, in 1988: China Yellowpages. Dupa ce a pierdut controlul asupra acesteia, a fondat Alibaba in 1999, cu doar 60.000 de dolari.

La mai bine de cincisprezece ani de la infiintare, compania de eCommerce a atins recordul atunci cand s-a listat la bursa, cu o oferta publica initiala de 25 miliarde de dolari, cea mai mare din lume.

Post OPI, averea lui Alibaba a inceput sa se diminueze, odata cu scaderea actiunilor companiei cu 22% in 2015, cel mai probabil din cauza incetinirii economiei Chinei si a preocuparilor fata de comerciantii de produse contrafacute care ar fi putut utiliza platforma.

Averea lui Jack Ma a crescut cu 10,5 miliarde de dolari anul trecut, ajungand la 43,8 miliarde de dolari. Jack Ma si-a stabilit ca obiectiv sa creeze 10 milioane de afaceri profitabile si 100 de milioane de locuri de munca in urmatorii 20 de ani.

Sursa foto: BlueSkyImage/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri