Romania are cea mai mare rata de penetrare a accesului la Internet in banda larga din Europa de Sud-Est si solutiile de acces la Internet oferite de operatorii de telefonie mobila vor fi in continuare mai scumpe decat solutiile fixe.
Romania are cea mai mare rata de penetrare a accesului la Internet in banda larga din Europa de Sud-Est, mult peste media regiunii, care se situa anul trecut in jurul a 1,6%, a declarat, miercuri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu.

Conexiunile care ofera posibilitatea de a accesa serviciile de acces la Internet in banda larga acopera 5,5% din populatia Romaniei, a aratat presedintele ANRC. Numarul serviciilor de banda larga a crescut cu 60% in primul semestru al anului 2006 la aproape 1,2 milioane utilizatori, a adaugat Georgescu citat de NewsIn.

In decembrie 2005 se inregistrau doar 750.000 de conexiuni. "Sectorul internetului de mare viteza continua fie un segment lider al cresterii pietei romanesti de comunicatii electronice", considera presedintele ANRC. in 2005 rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet broadband a fost de 3,46%.

Explozie de oferte pe piata

Aceasta explozie de oferte de pe piata de servicii de acces la Internet este explicata si de numarul tot mai mare de furnizori de Internet, peste 1100 la jumatatea acestui an, cu 17% mai multi decat la sfarsitul anului 2005.Aceeasi tendinta ascendenta se inregistreaza si pe piata de telefonie fixa unde numarul de linii de acces, atat prin intermediul retelelor proprii, cat si prin retelele altor persoane a ajuns, la 30 iunie 2006, la peste 4,42 milioane fata de 4,391 milioane la sfarsitul anului trecut. Rata de penetrare pe acest segment a crescut de la 20,3%, la sfarsitul anului trecut, la aproximativ 20,5%, la jumatatea anului 2006.

Conform previziunilor, piata de telefonie mobila si-a mentinut ritmul de crestere, numarul de utilizatori ai acestor servicii fiind la jumatatea acestui an de aproximativ 14,9 milioane fata de 13 milioane la 31 decembrie 2005 si 10,2 milioane la sfarsitul anului 2004. in consecinta si rata de penetrare a telefoniei mobile la nivel de populatie a crescut cu aproximativ 7 puncte procentuale, ajungand la 68,8% la jumatatea anului in curs.

Pana la 30 iunie 2006, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet la nivel de populatie era in jur de 11%, una dintre solutiile pentru cresterea numarului de persoane care pot sa beneficieze de acces la Internet putand fi dezvoltarea retelelor metropolitane. Din totalul abonatilor la servicii de retransmisie programe audiovizuale, ponderea principala o au in continuare abonatii serviciilor clasice prin intermediul retelelor de cablu - 91%, restul fiind abonati ai tipurilor noi de servicii (alternative) precum televiziune prin retele satelit DTH sau televiziune prin internet IPTV.

Numarul abonatilor la servicii de retransmisie programe audiovizuale la 30 iunie 2006 era de aproximativ 4 milioane, iar rata de penetrare la nivel de gospodarii, la aceeasi data, era de 55%.

Internetul mobil va ramane mai scump decat solutiile fixe

Solutiile de acces la Internet oferite de operatorii de telefonie mobila vor fi in continuare mai scumpe decat solutiile fixe in principal din cauza tehnologiilor folosite si investitiilor mari pe care operatorii mobili sunt nevoiti sa le faca, au declarat repezentantii Vodafone si Orange.

Asigurarea unor viteze constante de acces prin terminalele mobile necesita investitii foarte ridicate, cu mult peste cele necesare unei retele de telecomunicatii fixe, au declarat miercuri reprezentantii principalilor doi operatori de telefonie mobila din Romania.

In acest moment, Orange are 131.000 de clienti pentru comunicatii mobile in banda larga (broadband), comparativ cu 109.000 clienti la jumatatea anului 2006.

Alte aspecte subliniate de reprezentantii celor doua companii au fost natura diferita a acesului mobil si fix la Internet, adresabilitatea distinca a acestor servicii si faptul ca exista piete distincte pentru Internetul fix si mobil.

Presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian a completat ca cele doua tipuri de servicii pornesc de la premise tehnologice diferite, astfel "in timp ce spectrul radio este o resursa limitata, care nu permite, la nivelul actual al tehnologiei, sa dezvolte viteze de acces la Internet mai ridicate de 100 Mbps, transferul prin fibra optica a ajuns la viteze de pana la 10 Gpbs".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri