Multi Data Soft, integrator local de aplicatii, a implementat noi solutii Oracle pentru a se extinde pe piata de servicii IT. Noile tehnologii folosite de companie au eliminat necesitatea unei achizitii de 29.000 $ pentru infrastructura hardware, au redus cheltuielile cu energia electrica cu 60% si au crescut viteza de raspuns la nevoile clientilor de 8 ori. Am discutat cu Claudiu Bogdan Paunescu, CEO la Multi Data Soft, despre piata de software din Romania, dar si implementarea de noi tehnologii in cadrul companiilor.

Compania locala a crescut de 8 ori viteza de lucru, a realizat economii de 60% la servicii si a eliminat necesitatea unor investitii costisitoare.

„Inainte de lansarea solutiilor Oracle Infrastructure as a Service si Platform as a Service, am investit mai mult de 100.000 de dolari pentru a construi o platforma redundanta de gazduire locala. O solutie similara costa aproximativ 6.000 de dolari pe an in Oracle Cloud, cu costuri de intretinere zero. Acest lucru va aduce afacerii noastre beneficii majore, mai ales pe termen lung", spune Claudiu Bogdan Paunescu.

Provocarile unui business in crestere

Multi Data Soft (MDS), partener Oracle Gold, este o companie specializata in proiectarea, implementarea si intretinerea unor solutii IT complete pentru companii romanesti si straine precum Fujitsu Services Ltd., SNTGN Transgaz SA, Michelin Romania, Orange Romania, France Telecom sau Transelectrica. In ofertele sale sunt incluse servicii Oracle E-Business Suite, Oracle Database, solutiile Oracle Hyperion, Oracle Engineering Systems si Oracle Business Intelligence.

Multi Data Soft a generat afaceri de 7 milioane de lei in 2016, estimand o crestere de cel putin 10% a cifrei de afaceri pentru 2017.

„Inainte de Oracle Cloud am analizat si testat solutii furnizate de Google, Amazon si Microsoft. In momentul in care Oracle a lansat serviciile, rezultatele testelor au fost superioare fata de celelalte solutii. Oferta a fost mult mai buna in sensul ca ni s-au pus la dispozitie procesoare fizice, nu virtuale sau storage de tip SSD-hibrid, nu SATA”, explica Paunescu.

Beneficiile si riscurile au fost analizate mai mult de 6 luni. „Am vrut sa fim siguri ca putem promova aceste solutii si catre clientii nostri, nu numai sa le folosim intern”, completeaza CEO-ul companiei.

Servicii cloud potrivite pentru o companie la inceput de drum

Il intreb pe Claudiu care considera ca sunt principalii factori care opresc IMM-urile din Romania de a contracta servicii cloud. Raspunsul vine fara ezitare.

„Singurul argument pe care l-am primit a fost frica de a pierde datele stocate in cloud, afirmatie pe care nu o sustinem. Data Center-ele Oracle pe care le folosim in ofertele catre partenerii nostri au certificare de nivel 4, unul dintre cele mai ridicate standarde de care poate beneficia un utilizator de servicii cloud.

Din punct de vedere costuri, varianta cloud este mai ieftina si permite extinderea capacitatii de procesare/stocare in functie de nevoi, fara costuri suplimentare majore”.

Cu alte cuvinte, chiar si dupa ani de promovare a cloud-ului, atat la nivel local cat mai ales la nivel mondial, exista inca o temere generala de „a pierde datele”.

„Pentru o companie care se afla la inceput de drum ar fi putin probabil sa investeasca peste 100.000 de dolari intr-o infrastructura hardware performanta. Varianta pe care o sugeram este sa achizitioneze servicii de tip Cloud pentru zona de infrastructura pentru a avea un punct de pornire solid pentru orice volum de incarcare si pentru instalarea oricarui tip de aplicatie necesara. Desigur exista si optiunea investitiilor in cele mai bune aplicatii disponibile, in categoria lor (resurse umane, financiar, marketing, logistica) sub forma de Software as a Service”, sfatuieste CEO-ul MDS.

Provocarile MDS sunt legate de reticenta clientilor la schimbare.

„Lucram intens pe aceasta zona, organizand periodic sesiuni demo pentru solutiile cloud, impreuna cu colegii nostri de la Oracle Romania. De asemenea, pretul pachetului de servicii conteaza foarte mult. Am optimizat in ultima perioada timpii de implementare, generand astfel reduceri importante in ofertele pe care le facem clientilor nostri”.

Consideri ca firmele din Romania vor incepe, accelerat, sa contracteze servicii cloud si SaaS? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri