Piata telefoniei din Romania a fost impartita de autoritatea din domeniu in doua tabere. Romtelecom, Cosmote si Telemobil (Zapp) au format o alianta putin probabila in alte conditii, protestand impotriva proiectului de decizie al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) prin care se amana cu un an cea de-a doua etapa a reducerii tarifelor de interconectare practicate de liderii telefoniei mobile, Vodafone si Orange.

"Activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) distorsioneaza segmentul economic cu cea mai mare crestere afectand investitii insemnate" a declarat citat de NewsIn, James Hubley, directorul general al Romtelecom. "Intr-un gest socant de dispret la adresa consumatorilor si competitiei pe piata de comunicatii din Romania, ANRC a propus intarzierea tarifelor de interconectare pentru operatorii dominanti, masura ce va provoca pierderi de sase milioane euro pentru Romtelecom in 2007", a mai spus James Hubley.

Pozitia acestuia a fost sustinuta si de oficialii Cosmote si Telemobil care au acuzat ANRC de favorizarea gigantilor Orange si Vodafone. Directorul general al Telemobil (Zapp), Piermario Di Pietrio, considera ca toata piata romaneasca de telecomunicatii plateste mai mult pentru ca Vodafone si Orange sa verse sute de milioane de euro in dividende companiile-mama. "Argumentul ANRC, cum ca interconectarea in Romania ar fi cea mai ieftina din UE, este un non-sens. in fiecare tara membra a UE exista marje diferite de tarife", a adaugat Di Pietrio.

"Nu doar noi suntem dezamagiti, ci toata piata de comunicatii din Romania, cu exceptia Vodafone si Orange, din cauza acestei amanari a reducerii tarifelor de interconectare", a declarat Piermario Di Pietrio. "Suntem siguri ca UPC si RCS & RDS sunt de acord cu protestul nostru.Vodafone si Orange trebuie sa stie ca si ei vor fi afectati negativ de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC)", a adaugat directorul general al Telemobil (Zapp).

Di Pietrio considera ca parteneriatul Vodafone-Orange este foarte puternic, iar ANRC trebuie sa il sparga. "Acest parteneriat care domina telecomunicatiile din Romania este unic in Europa, detinand o cota de piata de 94%", a mai spus Di Pietrio. Di Pietrio a propus ca ANRC sa analizeze piata romaneasca tinand cont de realitatile romanesti si nu de ceea ce se intampla in Franta sau Italia. "Telemobil nu vrea sa influenteze deciziile ANRC, dar vrea ca aceasta sa respecte scopurile sale institutionale", a mai adaugat seful Zapp.

Directorul general al Cosmote, Nikolaos Tsolas, a afirmat la randul sau ca duopolul Orange-Vodafone de pe piata telefoniei mobile din Romania este mai periculos decat fostul monopol din domeniul telefoniei fixe al Romtelecom. "Utilizatorii romani aleg conectarea la un operator de telefonie mobila in functie de reteaua la care se afla cele mai multe dintre cunostintele lor, prieteni si rude", a mai spus Tsolas. Directorul general al Cosmote considera ca aceasta alegere nu se face in functie de preturi, "ci utilizatorii sunt pur si simplu captivi in retea".

Cosmote considera ca decizia de amanare a reducerii tarifelor de interconectare este total nejustificata si opusa directivelor UE in materie de telecomunicatii, a mai spus Nikolaos Tsolas. "Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) trebuie sa fie mult mai ferma si sa ia, in sfarsit, decizia reducerii tarifelor de interconectare, incepand cu anul 2007", a mai spus Tsolas.

Raspunsul ANRC: Nu poate fi contestat un proiect

Forma finala a deciziei de amanare a reducerii tarifelor de interconectare va fi adoptata in decembrie, va tine cont de observatiile operatorilor, dar nu poate fi contestata deoarece nu exista inca, a declarat presedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu

Georgescu estimeaza ca la inceputul lunii decembrie va fi adoptata si publicata forma finala a deciziei de amanare a reducerii tarifelor de interconectare, care va tine cont si de observatile operatorilor. "Nu intelegem cum poate fi contestat un proiect de decizie", a replicat Georgescu la amenintarea venita din partea sefilor Romtelecom, Cosmote si Zapp potrivit careia ar putea contesta in justitie si la Comisia Europeana decizia autoritatii.

"Nu a fost luata o decizie in acest sens, este doar un proiect. Nu au cum sa conteste la Comisia Europeana un proiect. Va trebui mai intai sa adoptam decizia si dupa asta poate fi contestata", a declarat Dan Georgescu.

Orice companie are dreptul legal de a contesta in instanta sau la Comisia Europeana o decizie cu care nu este de acord, a mai spus Dan Georgescu Oficialul ANRC a precizat insa ca forul european si-a exprimat deja sustinerea pentru masurile implementate pana in prezent pe piata romaneasca de telecomunicatii.

Alianta Romtelecom-Cosmote-Zapp ataca deciziile ANRC "Referitor la declaratiile Romtelecom, Cosmote si Zapp prin care acestia afirmau ca fac apel la seful guvernului pentru a interveni si a controla ANRC, precizam pentru cei care nu cunosc legea un singur lucru: ANRC este o institutie independenta", au declarat reprezentantii ANRC, intr-o pozitie oficiala.