IT-ul este un purtator de fanion pentru Romania, cu 6% din PIB, o suma gigantica de miliarde de euro care intra in fiecare an si asta, "efectiv pentru ca suntem destepti". Cu toate acestea, Guvernul nu a facut anul acesta decat sa puna bete in roate acestei industrii care duce renumele Romaniei in lume. Bogdan Putinica, vicepresedintele Enea Software, spune ca in 2017 industria IT a primit o multime de "uppercut-uri in coaste".

"In 2017 am primit atatea uppercut-uri in coaste din zona politica, incat ramai uneori chiar pe ganduri. Se strica lucrurile cele mai bune pe care le avem - o industrie ca aceasta, care tine talentele in Romania, care produce sume gigantice de bani pentru tara, nu ar trebui lovita! Evident, toti platim bani aici, in Romania, si ne asteptam ca acesti bani sa se duca pentru binele tarii, nu pentru programe de asistenta sociala...", inteapa Bogdan Putinica, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de business din IT-ul romanesc.

La nivel de industrie, "revolutia fiscala" a Guvernului Tudose "ne-a dat pe toti peste cap. Suntem intr-o forma de varza avansata unde bugetele, strategiile de lucru, planurile la care unii dintre noi lucreza pentru 3,5,10 ani sunt anulate! Oamenii sunt intr-o stare de agitatie destul de ridicata pentru ca, spre deosebire de oamenii care vin la televizor si vorbesc despre porumbei zburatori, noua ne vin facturi in fiecare luna facturi de platit!"

Si exact "crema populatiei", adica cei cu studii avansate, cu inteligenta ridicata si care, implicit, produce valoare, este lovita de poate cel mai prost Guvern din istoria Romaniei post-decembrista (n.r.).

Unui programator, de exemplu, ii scade salariul net pe care il duce acasa, in acest moment.

Guvernul a promis ca va repara acest lucru insa, subliniaza Bogdan, au ramas doar vorbe in vant pana in prezent.

Aducem foarte multi bani la buget, dar suntem tratati realmente ca o vaca buna de muls!

"Cred ca timpul diplomatiei s-a cam incheiat si este nevoie sa spunem lucrurilor pe nume. Ne cam invartim in jurul degetelui - acesti oameni sunt afectati DIRECT. Aceasta "revolutie fiscala" genereaza evenimente neplacute. Daca aceasta va fi implementata cum este acum, omul duce acasa mai putini bani. Ei se bazeaza ca noi marim salariile - multi o fac, altii nu. Noi marim, pentru a ne proteja talentele sa nu plece peste hotare. Daca marim salariile insa, luam din zona de investitii, din zona de dezvoltare, de crestere, deci franeaza pentru a redirecta resurse. Nimeni nu sta pe o tipografie de bani, cum stau onoratii nostri politicieni".

"De ce dam in oamenii tineri si foarte talentati? De ce dam in profesori, in medici, in IT-isti, judecatori"?, se intreaba, retoric, Bogdan Putinica.

"Noi nu suntem in bazinul electoral al lor, dar asta nu inseamna ca lucrurile bune trebuie stricate - nu omori gaina care face ou de aur, cum zic americanii".

Pana in prezent, a fost doar o redactie a Ministerului Muncii care a propus reducerea contributiei pentru pensii pentru a compensa pierderile rezultate din urma “revolutiei fiscale”, cee ce “in sine este o idiotenie, pentru ca nimeni nu o sa-si reduca pensia viitoare, pentru a castiga mai multi bani in prezent!”, puncteaza Bogdan Putinica. “Este o solutie extrem de creativa, tipica vremurilor pe care le traim…”, spune, zambind amar, antreprenorul si managerul.

“Sunt un pic plictisit si obosit de aceste multiple uppercut-uri pe care le tot primim si cred ca industria noastra face un lobby extrem de diplomat, ar trebui sa fim un pic mai vocali vis-à-vis de mediul macroeconomic. Aducem foarte multi bani la buget, dar suntem tratati realmente ca o vaca buna de muls! Cred ca se pierde mult din vedere faptul ca aceasta industrie este sustinuta de multe business-uri internationale, care sunt cotate pe bursa, care sunt comparate cu filialele din alte tari si care ar putea reactiona la fluctuatiile de pe bursa! In clipa in care actiunile tale scad in Romania pe un trimestru pentru ca, ce sa vezi, s-au schimbat de trei ori anul acesta regulile fiscale, nimeni nu va fi fericit!”.

Ce inseamna competitivitatea Romaniei pe plan global? Ce s-ar intampla daca ar pleca, de exemplu, Oracle din Romania si cat de dificil ar fi sa o faca? Ce urmeaza pentru intreaga industrie IT, in general, dar si pentru ENEA, in particular? Afla din interviul cu Bogdan Putinica informatii exclusive si "fara perdele" despre deciziile Guvernului PSD-ALDE din 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri