ARIES Transilvania anunta rezultatele unui amplu studiu national al pietei de IT din Romania, realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, si care analizeaza evolutia domeniului pe parcursul a sase ani, intre 2011 si 2016. Conform studiul, numarul companiilor din IT la nivel national a crescut in perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339.

Se previzioneaza ca la finalul anului 2017 se va depasi numarul de 17.000. Practic, in cei 6 ani de zile, s-au inregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic. Totodata, cifra de afaceri cumulata a firmelor de IT s-a dublat in ultimii 6 ani, in contextul in care segmentul IT detine o pondere din ce in ce mai crescuta in economia nationala, depasind, impreuna cu domeniul tehnologiilor comunicarii, 6% din PIB.

Evolutia industriei de IT la nivel national este una semnificativa: in cele 14.339 firme inregistrate in anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajati, numarul acestora crescand cu 75% in ultimii 6 ani. Mai mult decat atat, in perioada analizata se remarca dublarea numarului de startup-uri, ceea ce indica aparitia pe piata si a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi solutii si o noua atitudine in business, completand astfel companiile cu experienta care au crescut in ritm sustinut in ultimii ani. Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurente puternice constituie una din mizele pietei de IT, miza care suscita interesul tuturor specialistilor, fiind una din premisele continuitatii cu succes a acestui domeniu.

Capacitatea de business dezvoltata de companiile de IT este reliefata si de dublarea cifrei totale de afaceri in 6 ani. O piata de aproape 5 miliarde de euro reprezinta un segment important in orice calcul previzionist.

La nivel national, se observa un trend de scadere a numarului de companii mici cu 1-4 angajati si o crestere a numarului de companii fara nici un angajat. Daca in 2011 ponderea companiilor de IT care nu aveau nici un angajat era de 27%, in 2016, acest procentaj a crescut la 35,5% din totalul firmelor de IT. Acest trend este unul ingrijorator din perspectiva faptului ca, rata de crestere a angajarii de personal nou este in scadere relativa si numarul companiilor de IT fara nici un angajat reprezinta o treime din totalul companiilor de IT. Astfel, tot mai multe companii de IT gasesc dificil sa recruteze resursa umana si tot mai multi angajati din IT prefera sa isi infiinteze propria companie, fapt care se reflecta si in evolutia numarului de startup-uri.

In intervalul 2011-2016, numarul startup-urilor aproape s-a dublat (de la 1.806 startup-uri in 2011, la 3.795 startup-uri in 2016), iar ponderea lor din totalul companiilor a crescut de la 18,4%, in 2011, la 26,5%, in 2016. Se remarca ponderea mare a startup-urilor din Cluj-Napoca, unde, in decurs de 6 ani, cresterea acestui tip de business a fost de 281%, aproape triplandu-se numarul de startup-uri din 2011.

Studiul cuprinde atat o analiza la nivel national, cat si o analiza comparativa realizata pe companiile din centre urbane din Romania (Cluj-Napoca, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov si alte municipii). In cadrul acestei analize, piata de IT a fost definita prin 9 coduri CAEN, referitoare in principal la producerea de soft sub variate forme, consultanta in producerea de soft si implementarea de produse (fara a include si tehnologiile comunicarii sau comertul cu amanuntul in domeniu).

Evolutia pietei de IT din Cluj-Napoca intre 2011 si 2016

Studiul national al pietei de IT a efectuat si o analiza asupra evolutiei pietei de IT din Cluj-Napoca, intre anii 2011 - 2016, constatand o crestere foarte rapida, prin comparatie cu alte centre de dezvoltare din sectorul informatic din tara, precum Iasi sau Timisoara. Din aceasta perspectiva Cluj-Napoca poate fi considerat principalul pol de business IT din Romania, dupa Bucuresti.

Numarul companiilor de IT a crescut in Cluj Napoca cu peste 75% fata de 2011, mult peste media nationala. Luand in calcul si noile companii aparute in urma programelor guvernamentale precum “Start-up Nation”, la momentul actual se poate vorbi despre dublarea acestui numar.

In cele 1.235 de companii din IT din Cluj-Napoca lucreaza 14.036 angajati, reprezentand 8,7% din total salariaților municipiului (161.610 pe 2016 – conform datelor INS). Astfel, 1 din 11 angajati clujeni lucreaza� in IT. Daca se iau considerare si alte forme de colaborare (PFA, microintreprinderi), numarul clujenilor care lucreaza in IT depasea, la nivelul anului 2016, 20.000 de persoane.

O alta caracteristica ce individualizeaza acest centru de IT o constituie ponderea mult mai mare a startup-urilor, a caror numar s-a dublat in ultimii 6 ani, cu mult peste media nationala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri