Telekom Romania a lansat astazi, in Piatra Neamt, al treilea proiect pilot de tip Smart City, dupa cele din Bucuresti si Constanta. Proiectul companiei este parte a strategiei de extindere a propriilor operatiuni pe acest segment de inovatie si de consolidare a pozitiei de integrator de solutii ITC pe piata locala.

Evenimentul, la care au participat Primarul Municipiului Piatra Neamt, Dragos Victor Chitic, si reprezentanti ai top management-ului Telekom Romania, a fost dedicat prezentarii solutiilor de tip Smart City de care se vor bucura locuitorii din Piatra Neamt, dar si turistii care viziteaza aceasta zona a tarii. ”Zona smart” include: solutie de iluminat stradal inteligent, mobilier stradal inteligent, statie de incarcare pentru masinile electrice, sistem de monitorizare a calitatii aerului, supraveghere video inteligenta si Wi-Fi gratuit.

“Faptul ca suntem la cel de-al treilea proiect pilot de tip Smart City vorbeste despre consecventa Telekom Romania in misiunea de sustinere a procesului de digitalizare a României. Solutiile de tip Smart City oferite de compania noastra vin sa completeze demersul administratiei locale de a raspunde noilor nevoi ale cetatenilor in era digitalizarii. Implementarea proiectelor demonstreaza faptul ca Telekom Romania se afla in avangarda companiilor care vor sa aduca viitorul in prezent si, mai mult, faptul ca sectorul public raspunde cu deschidere nevoii de adoptare a noilor servicii tehnologice in interes public”, a declarat Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial, Segment Business, Telekom Romania.

Solutiile instalate vizeaza oferirea unui raspuns performant pentru nevoi urbane precum: iluminat eficient, siguranta publica, acces la internet, incarcare electrica pentru masini, calitatea mediului inconjurator, afisarea in timp real de informatii utile pentru cetateni etc.

Astfel, proiectul pilot de la Piatra Neamt prevede implementarea mai multor componente inovatoare printre care se numara o piesa de mobilier stradal inteligent. Banca alimentata cu energie solara permite vizitatorilor parcului din centrul orasului sa isi incarce dispozitivele mobile si sa se conecteze la serviciul de internet Wi-Fi. Solutia de iluminat stradal inteligent, instalata in aceeasi arie, ofera posibilitatea de diminuare a fluxului luminos in functie de anumite scenarii predefinite, urmând sa genereze reduceri ale consumului de energie.

De asemenea, proiectul prevede implementarea unei statii pentru incarcarea simultana a doua masini electrice, prin intermediul careia posesorii unor astfel de autovehicule le pot incarca intr-un interval rezonabil de timp. Statia poate fi folosita de turistii care viziteaza nord-estul tarii si au nevoie de un punct de incarcare disponibil pe aceasta ruta.

In cadrul aceleiasi initiative este instalata o statie de monitorizare a calitatii aerului, fiind masurati zece parametri: temperatura, umiditatea, presiunea, CO2, radioactivitatea, ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon si pulberile in suspensie. Aceasta componenta este prevazuta cu un ecran exterior pe care sunt afisate informatiile primite de la statia de monitorizare a calitatii aerului. In plus, pe acelasi ecran Primaria are posibilitatea sa afiseze diferite informatii de interes general pentru locuitorii din Piatra Neamt.

De asemenea, proiectul prevede si instalarea unei componente de supraveghere video inteligenta care analizeaza imaginile. Aceasta ofera posibilitatea identificarii si alertarii automate in cazul unui obiect disparut din imagine sau a unuia lasat intr-o zona restrictionata; alertarea automata in cazul unei persoane care intra intr-un perimetru restrictionat; alertarea automata in cazul in care o persoana sta mai mult de un interval predefinit intr-o anumita zona; alertarea automata in cazul in care un obiect sau o persoana se misca cu o viteza mai mare intr-un perimetru predefinit; alertarea automata atunci când o camera video este acoperita sau lentila optica a acesteia este blocata.

Nu in ultimul rând, proiectul ofera Wi-Fi gratuit pe intreaga suprafata urbana a unei zone, cu un grad crescut de relevanta publica.

Principalul partener tehnologic pentru implementarea solutiilor inteligente a fost Huawei Technologies.

Prin acest tip de proiecte, Telekom Romania propune solutii pentru orase digitalizate, capabile sa asigure o viata mai usoara si mai sigura pentru locuitorii acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri