Pana in 2020, industria tech din Romania urmeaza sa atraga 115.000 angajati, la o cifra de afaceri de 6,3 miliarde de euro. Productivitatea per angajat va fi de 55.000 de euro, conform ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii.

In 2017, industria a atras 100.000 de angajati si 4 miliarde euro cifra de afaceri - 45.000 euro/angajat ca productivitate; Exporturile din servicii, in afara tarii, s-au ridicat la 3 miliarde de euro.

„IT-ul este, de departe, cea mai performanta industrie a Romaniei in prezent, si avem responsabilitatea sa capitalizam pe investitiile care s-au facut pana acum si sa ne asiguram ca putem produce si mai multi bani si bunastare pentru Romania in anii urmatori”, spune Teodor Blidarus, presedinte ANIS.

Ce isi doreste industria?

- Mai multi programatori;
- Mai multi utilizatori.

In acest sens, este nevoie de informatica in scoli pentru promovarea eficienta a carierei tech. De asemenea, sistemul educational ar trebui sa atraga mai multi profesori specialisti.

De comentarii pozitive am avut parte; acum avem nevoie disperata de o rezolutie care sa vina sa repare problema si avem nevoie de ea rapid, nu peste doua luni sau o luna!”.

Pe partea de inovatie, este nevoie de acces la finantare, mediu investitional favorabil, stabilitate fiscala, reputatie internationala, specialisti „de produs” si expertiza-client.

Exista insa anumite lucruri care au potential negativ pentru industria IT&C si, implicit, asupra economiei.

Anul fiscal 2017

In ianuarie – scutirea de impozit – introducere startups si conditionarea de produs final – acest lucru a fost solutionat in iunie, acesta fiind un lucru bun.

„Exceptand acest lucru pozitiv, am primit multe lovituri in plex din partea Guvernului”, spune Alexandru Lapusan, vicepresedinte ANIS.

Tot in ianuarie a fost eliminat plafonul la CAS si CASS, avand un impact mare si negativ pentru specialisti IT si bugetele firmelor. „A fost un impact bugetar major pentru companiile de la noi”.

In septembrie, Codul Muncii introduce condica (in paralel cu discutii despre teleworking). „Suntem, totusi, in 2017, ce este aia o „condica”?!”.

In noiembrie, Codul Fiscal a dat peste cap intreaga industrie – impozitul 1% pe CA pentru microintreprinderi; transferul contributiilor la angajat – cu impact financiar asupra persoanelor scutite de impozitv.

„Prin urmare, firmele din IT-ul romanesc vor avea un 2018 foarte nasol – asta-i cuvantul. Mai sunt cateva saptamani pana la inceputul noului an – salariile reprezinta peste 80% din costuri, deci vom discuta despre variantele lor”.

Impact fiscal 2017

La nivelul angajatilor – 35.000 de angajati potential afectati. Scaderi ale veniturilor nete ale programatorilor de 6,5%.
Assistam la potentiale scaderi ale veniturilor lunare nete cumulate de 3 milioane euro.

La nivelul companiilor, asistam la potentiale cresteri ale bugetelor salariale intre ianuarie 2017 si ianuarie 2018 de 15%. „Practic, suntem in pericol sa distrugem industria cu cel mai mare potential. Practic, 15% este marja de profit a companiilor din servicii IT. Le sunt retezate bugetele de investitii!”, avertizeaza oficialii ANIS.

Optiuni strategice pentru crestere

Educatie – adaptarea la cerintele industriei – cresterea numarului de absolventi si diversitatea specializarilor.

Sustinerea inovatiei si antreprenoriatului – pentru dezvoltarea de produse si de servicii cu valoare adaugata mare.

Finantarea incubatoarelor IT – in centrele universitare mari si incurajarea companiilor sa acceseze piata globala.

Piata interna – cresterea consumului de tehnologie in primul rand in sectorul public si in segmentul de companii mici si mijlocii.

„Nu suntem buricul pamantului in Europa! 3,7% din populatia UE este angajata in IT&C, la noi sunt 2%, suntem pe locul 20 abia!”, subliniaza Mihai Matei. „Noi asimilam toata forta de munca disponibila pe piata. Vorbim de 7.500 de oameni, din care doar jumatate sunt absolventi de IT&C, iar trendurile nu sunt imbucuratoare. Daca in fiecare an am suplimenta numarul de locuri cu doar 15% pe an, in cinci ani am avea un numar dublu de absolventi in IT&C”.

Concluzii

„Din 6% cat reprezinta IT&C-ul din PIB, avem convingerea ca putem ajunge la 10%! Acest 10% a fost preluat in mai toate platformele de Guvernare. Rugamintea mea? Daca toti credem ca acest 10% este realizabil, haideti sa stam impreuna, sa il punem in practica! Noi garantam ca putem sa il atingem, in masura in care primim un sprijin real, onest, de la Guvern! Vrem doar predictibilitate, sustinerea unor investitii pe care vrem sa le facem din banii nostri; nu cerem sa ni se puna in traista, ci doar sa putem fi lasati sa investim intr-o industrie care poate pune Romania mult mai bine pe plan Global. Si noi aducem bani DIN AFARA; piata locala nu este o piata pentru IT; sunt bani pe care ii aducem, nu facem soft-uri pentru institutii locale”.

De pe o zi pe alta, nu se pot face lucrurile. „Contractele de software sunt negociate pe perioade foarte mari – nu poti sa te duci la client si sa zici stii...Guvernul meu ne-a marit taxele, va trebui sa-ti maresc si tie rata. Atunci s-ar duce omul sa lucreze cu un furnizor software din Kiev! Jucam pe o piata globala”.

In prezent exista un dialog cu Prim Ministrul, insa rezultatele nu exista inca. „In prezent, nu este doar o problema de fiscalitate, este si una logistica, suntem pe final de an. Noi nu putem implementa niste masuri, ca apoi in februarie sa implementam altele. Cumva problema devine critica si din perspectiva de timp!”, avertizeaza oficialii ANIS.

„Cred ca toata lumea intelege ce se intampla! De comentarii pozitive am avut parte; acum avem nevoie disperata de o rezolutie care sa vina sa repare problema si avem nevoie de ea rapid, nu peste doua luni sau o luna!”.

In ceea ce priveste migrarea personalului, desi nu asistam la hemoragia din 2008-2010, cea din plina recesiune, lucrurile nu stau deloc bine. "Am angajati care nu pleaca la concurenta! Pleaca in afara tarii! Din pacate sunt intrunite premisele din acei ani in care se pleca in masa din tara, speram sa nu se ajunga acolo...", spune Alexandru Lapusan.

2017 a fost primul an in care investitiile in software pentru institutii ale statului AU SCAZUT.

„In vremuri in care totul se digitalizeaza, toti investesc in solutii digitale care sa imbunatateasca timpul de raspuns al administratiei, noi suntem pe ULTIMUL loc si suntem SINGURA tara din Europa in care aceste investitii au scazut”.

„Noi am incercat sa ajutam aceasta zona, sa faca achizitii de software mai bine, astfel incat cetatenii sa poata beneficia de produse software la pretul pietei, care sa mearga! Am lucrat in ANIS la acel ghid pentru autoritati publice, astfel incat sa aiba o lista cu lucrurile pe care sa le treaca intr-un contract. A fost munca voluntara a ANIS” .

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri