Comunicarea cu lumea politica este din ce in ce mai facila, chiar daca infrastructura legislativa in majoritatea lumii este cu mult in urma metodelor noastre de comunicare. Din pacate, si lumea politica intelege parca tot mai putin potentialul comunicarii directe prin diversele medii actuale folosite de cetateni si de multe ori ciripeste contra vantului.

In mod rational, persoanele alese in conducerea cetatii trebuie sa fie capabile sa administreze toata informatia generata de cetateni pentru o cat mai buna infaptuire a viziunii comune. Dar acest lucru este valabil de cand subiectele politice erau dezbatute in pietele publice. Acum, aceste piete sunt peste tot in jurul nostru, in buzunarele si in mainile noastre. Chiar acum o mare parte din voi cititi aceste randuri in miscare, poate acasa sau in masina. In acelasi timp generam o urma digitala informationala care este greu de urmarit si analizat in timp real de una sau mai multe persoane - un consiliu local sau un guvern sa zicem. Este greu de crezut ca o duzina de oameni sunt capabili sa desluseasca si sa gaseasca elementele comune ale unei comunitati de cateva zeci, mii sau milioane de membri.

Avem insa majoritatea instrumentelor, o parte din infrastructura necesara si cu siguranta exista dorinta de a ne face viata de cetateni mai usoara. Totusi, trebuie sa ducem conversatia despre viitorul nostru intr-o zona comuna, unde nu doar nevoile, ci si conceptele etice ni se intersecteaza.

De unde pornim?

Tehnologiile actuale permit crearea unui agent de inteligenta artificiala capabil de cautare, analiza si raportare printr-o baza imensa de date. Un exemplul ar fi robotul unei companii din San Francisco, SUA, capabil sa citeasca 40 de milioane de documente din legislatia si constitutia americana, iar apoi sa faca un raport de o pagina in 15 secunde pentru avocatul care are nevoie de acest serviciu. In fiecare domeniu exista cel putin cateva mii de firme care vor sa introduca inteligenta artificiala. China este in momentul de fata unul din cei mai “inversunati” investitori in astfel de tehnologii, iar imediat in urma lor sunt Germania, India si Japonia. Cel putin din punct de vedere tehnic, am avea la dispozitie cele necesare pentru a crea un astfel de sistem care va usura viata cetatii.

Cu toate acestea, a programa astfel de sisteme este complicat atat din punct de vedere tehnic, cat si etic. Robotii fac ceea ce le spunem, nu ceeea ce vrem sa le spunem. Cu toate ca deja conversam cu entitati artificiale precum Siri, Cortana sau Alexa, prezenta majoritatii unor astfel de sisteme active, precum si mecanismele care le guverneaza ne sunt necunoscute. Dezbaterea pe marginea acestui subiect trebuie sa fie mult mai intensa in structurile politice actuale. E important ca discursul politic al societatii civile sa ramana in afara domeniului privat - cel putin pana intelegem clar cum ne raportam la aceste sisteme si care le sunt limitarile si beneficiile, atata timp cat ne punem increderea in capacitatea unui agent de a lua din ce in ce mai multe decizii, inclusiv de natura politica. Societatile sunt structuri complexe, iar algoritmul este unul politic. Acestea sunt cuvintele lui Walter Vannini, un cercetator milanez, interesat de e-guvernare.

In marile corporatii din domeniul IT ale vremurilor noastre, miile de angajati sunt doar o fractiune din numarul angajatilor marilor conglomerate din urma cu un secol. Acelasi lucru se va intampla si in domeniul politic cu reprezentantii nostri. Noi vom beneficia de aceasta tranzitie doar dupa ce incepem aceasta conversatie si ne implicam activ in modalitatea de functionare a cetatii, ale carei butoane le vom avea permanent cu noi. Inca sunt necesare solutii pentru eliminarea impactului resimtit de acea prima generatie care va fi scoasa din campul muncii in favoarea automatizarii. Aceste solutii trebuie sa le gasim impreuna, ca locuitori ai cetatii globale.

Sursa de incredere?

Presupunand ca ar exista un agent de inteligenta artificiala Roman.IA care ar prelua toate rolurile executive ale unui guvern, administratii locale si functionarilor, am incredinta Parlamentului administrarea si controlul sau. Un astfel de parlament nu poate functiona dupa modelele actuale, ci dupa un set de reguli si procese care tin pasul cu intreaga vointa populara stocata, analizata si administrata de guvernul automat. Ar trebui ca toti parlamentarii sa fie tehnicieni si oameni de stiinta? Probabil ca nu. Capacitatea inteligentei cetatenesti sta in cumulul ideilor, emotiilor, dorintelor, angoaselor, trairilor, bucuriilor, a diversitatii umane.

Nu trebuie exclusa nici posibilitatea ca acest Parlament sa includa fiecare cetatean al unei regiuni. Ar putea fi un cetatean membru al mai multor parlamente? Cu siguranta ca da in aceste conditii. Un medic ortoped spaniol cu cabinet intr-un oras belgian, fan al echipei de fotbal timisorene si membru al unui grup de cercetare interuniversitar italiano-danez, poate fi membru activ al parlamentelor locale unde activeaza si are interese, in parlamentele celor cinci tari precum si in Parlamentul European. Influenta sa ar fi proportionala cu increderea care ii este conferita de comunitatile in care activeaza.

Increderea, desi intr-un mod incipient si avand inca multe aspecte ce trebuie dezbatute, este deja codata in crypto-asset-uri atat de populare in aceste momente. Transferul de incredere anonima va aduce un beneficiu superior actualelor detinatoare de incredere precum banii, metalele pretioase, marcile inregistrate sau unele institutii. Tehnologia de baza este blockchain-ul, un registru digital in care tranzactiile efectuate in crypto-asset-uri sunt inregistrate cronologic si public. Oricine poate verifica in orice moment validitatea oricarei tranzactii efectuate vreodata. Includerea acestei tehnologii in orice fel de medii, fie ca sunt documente sau cod genetic, va permite implementarea unui sistem de incredere universal.

Totodata, pentru o parte din noi, increderea sta si in entitati impalpabile ale caror indrumari le cerem in momentele intense ale vietilor noastre. Sunt grupuri de teologi care isi pun intrebarea: daca cerem unui agent inteligent sa spuna o rugaciune pentru noi, ar fi luata in considerare? Iar daca intr-o zi acelasi agent va spune: “Cred in Dumnezeu. Ce sa fac?”. Se discuta si ideea unui catehism pentru roboti. In orice caz, in momentul in care aceste intrebari ne vor prinde din urma, ar fi necesar sa avem raspunsurile. Este poate la fel de adevarata ipoteza conform careia aceste noi entitati inteligente non-biologice din jurul nostru ne vor intari credinta.

Cine este Ea si cum isi poarta IA?

Ea, Roman.IA, este un agent inteligent autonom ce foloseste retele neuronale si invata singura toata legislatia unei comunitati, fie ca este o localitate sau o tara. Ea este capabila sa raspunda la orice intrebare din domeniul administrativ, de exemplu sa emita imediat un extras de carte funciara sau declaratia de avere a unui senator. Ar putea face o cerere la primarie si sa rezolve imediat o autorizatie de deschidere a unui stand de vanzare de capsuni in centrul orasului, dar si sa gestioneze reteaua de iluminat public a orasului pentru a reduce pierderile.

In acelasi timp, poate prelua si prelucra informatiile fiscale ale mediului de afaceri in timp real, direct de la punctele de vanzare sau din programele de contabilitate ale firmelor si poate avea un raport clar, zilnic al economiei transmis in timp real tuturor parlamentarilor.

Astfel de conversatii cu persoanele fizice si juridice pot avea loc prin telefon, aplicatii, platformele retelelor sociale sau email, simultan cu toti membri comunitatii – fara timp de asteptare prelungit, amanari, de oriunde si oricand.

De unde incepem?

O entitate atat de capabila nu apare peste noapte si isi are bazele in datele agregate create zi de zi. Orasele inteligente, utilizatorii tuturor retelelor de socializare, aplicatii si platforme alaturi de toate amprentele digitale lasate de fiecare dintre noi, sunt un pas important in directia unui guvern autonom.

Exemplele incep sa apara tot mai des. La un secol de existenta a tarii, masurile administratiei din Alba Iulia legate de Smart Cities se indreapta spre un nou model de unificare. O platforma care ajuta la rezolvarea unei probleme zilnice a cetateanului este un pas in directia cea buna. Astfel de initiative trebuie sustinute atat politic, cat si moral. Acum este probabil cel mai important sa fim implicati impreuna in discursul politic si in dezbaterile publice de pe toate planurile, pentru a diminua posibilitatea de a fi surprinsi de viitor.

Ce putem face maine?

O echipa (de exemplu, o echipa indrumata de experti precum Jürgen Schmidhuber sau Vlad Zamfir) de cateva persoane dedicate, un buget de mai putin de un milion de euro, sase pana la zece luni de lucru si multa vointa politica pot crea un robot suficient de capabil pentru a prelua rolul tuturor functionarilor din institutiile statului carora le adresam intrebari de procedura. O retea neuronala alimentata cu intreaga legislatie in vigoare, cu metodologia interactiunilor dintre institutiile publice si comunitate, precum si cu logica proceselor administrative pot pune bazele unui robo-functionar.

Sa presupunem ca doi tineri antreprenori doresc infiintarea primei lor afaceri. Folosind orice metoda de comunicare electronica, pot intreba, consulta si primi raspunsul instant cu vedere la procedura. Apoi ar putea sa plateasca direct prin telefon timbrele si taxele, iar la ultimul pas sa primeasca toate actele necesare prin e-mail si sa isi poata incepe activitatea. O procedura care dureaza cateva saptamani s-ar finaliza in cateva ore sau chiar minute.

La fel ca si in cazul masinilor autonome, migratiei de populatii, deschiderii pietelor spre anumite tipuri de produse, dar si cazul drepturilor omului in orice context, e necesar sa avem vointa si dorinta de a intelege ca schimbarea si noul nu inseamna ceva malign. Ulterior trebuie sa intelegem rationamentele pe care ne bazam cand vorbim de tehnologii noi. Abia apoi sa facem pasul spre a crea contextul unei legislatii dinamice, inteleasa atat de om cat si de masini. De vreme ce experientele si informatiile digitale acumulate in timp le putem folosi in beneficiul nostru, putem pasi cu incredere.

Sursa foto: chombosan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri