Metodele traditionale pentru semnarea si autentificarea documentelor sunt inlocuite rapid de inovatii tehnologice menite sa ne eficientizeze si sa ne inlesneasca munca. Poate una dintre cele mai utile este semnatura electronica, introdusa in SUA de mai bine de 10 ani, care a devenit un ajutor de nadejde pentru orice antreprenor care nu vrea sa isi piarda timpul stand la cozi sau lovindu-se de birocratia complicata in interactiunea cu institutiile statului.

Practic, semnatura electronica iti permite sa semnezi acte cu ajutorul unui singur click, fiind extrem de utila in conditiile in care lucram tot mai des cu documente in format digital. In Romania, pentru a beneficia de avantajele unei semnaturi digitale, trebuie in primul rand sa achizitionezi un astfel de certificat digital, cu valoare legala, care te ajuta sa economisesti timp atunci cand interactionezi cu insitutii precum SEAP, CSSP, ANAF, ITM, CAS, ONRC sau chiar cu partenerii de afaceri, mult mai rapid si simplu.

Pe langa faptul ca dureaza putin sa il obtii, certificatul digital iti poate aduce beneficii de necontestat. Iata care sunt cele mai importante cinci avantaje ale semnaturii electronice, astfel incat sa iti dai seama daca aceasta reprezinta o solutie eficienta pentru businessul tau:

Securitate sporita

Documentele semnate in format electronic iti dau garantia ca nu mai pot fi modificate sau alterate in vreun fel, in mod intentionat sau din greseala. Fiecare semnatura este protejata, astfel incat esti notificat atunci cand apare vreo schimbare in documentul respectiv. In plus, poti beneficia si de un istoric al tuturor modificarilor efectuate, ceea ce iti asigura o siguranta sporita. Semnatura electronica este protejata si impotriva falsificarii, ceea ce inseamna mai multa securitate pentru documentele tale importante.

Recunoastere la nivel international

Semnatura electronica este recunoscuta din punct de vedere legal in tot mai multe tari, intrucat ofera aceasta garantie a securitatii. Semnatura electronica capata astfel aceeasi valoare juridica precum cea olografa si poate fi de mare ajutor in interactiunea cu partenerii de afaceri din strainatate sau chiar cu guvernele altor state.

Rapiditate si timpi mai mici de asteptare

Depunerea unor documente la institutiile statului poate insemna, de multe ori, timp pierdut la cozi si ghisee, doar pentru a descoperi ca iti lipseste un act fara de care nu le poti depune. Chiar daca birocratia poate fi descurajanta pentru orice antreprenor, este bine de stiut ca tot mai multe insitutii ofera posibilitatea de a depune documentele si online, de regula pe site-urile oficiale ale autoritatilor statului. Asta inseamna ca vei economisi foarte mult timp, intrucat poti depune documentele semnate electronic in doar cateva minute, din cateva click-uri de mouse.

Incasarea mai rapida a platilor

In relatia cu clientii sau cu partenerii de afaceri, semnatura electronica te poate ajuta sa inchizi mai repede platile si sa iti primesti banii la timp, pentru ca nu vei mai pierde vreme cu semnarea olografa a contractelor sau a facturilor. Mai ales atunci cand documentele trebuie semnate de mai multe persoane, certificatul digital poate fi configurat astfel incat sa trimita actele mai departe la semnat la persoanele responsabile. Potrivit Signix, afaceri din mai multe industrii au raportat cicluri de vanzari mai rapide cu pana la 400% folosind semnatura digitala.

Eficienta imbunatatita

Per ansamblu, semnatura electronica inlesneste procesele unei companii si creste eficienta. Cand nu mai trebuie sa pierzi timp cu birocratia sau nu mai esti nevoit sa faci zeci de drumuri doar pentru a depune niste documente, iti ramane mai mult timp la dispozitie pentru a te preocupa de bunul mers al businessului tau. Semnatura electronica te poate ajuta sa iti organizezi mai bine documentele importante, sa ai un istoric asupra tuturor modificarilor si securitate asupra tuturor actelor, astfel incat sa nu le porti de grija zilnic.

Semnatura electronica poate fi o solutie pentru multi antreprenori care vor sa isi eficientizeze operatiunile sau au nevoie de rapiditate si un cash flow mai bun in companie. In plus, este de asteptat ca in urmatorii ani, semnaturile olografe sa fie istorie, avand in vedere ca lumea in care traim este in plina expansiune tehnologica.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:GaudiLab

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri