UiPath, un start-up fondat de catre Daniel Dines (foto) si Marius Tirca, a devenit "primul unicorn romanesc" dupa ce a primit a doua runda de finantare de 120 de miloane de dolari de la investitori de tip private equity si venture capitalists, ceea ce a "catapultat" evaluarea companiei la peste 1 miliard de dolari, potrivit publicatiei americane TechCrunch.

Fiinantarea anterioara obtinuta de catre UiPath, fondat la Bucuresti, dar al carui sediu se afla acum la New York, a fost in luna aprilie si a avut o valoare de 30 milioane de dolari, ceea ce a facut ca prima evaluare a companiei sa fie de 109 milioane de dolari. Ca urmare, aceasta noua finantare, de 120 de milioane de dolari, sporeste valoare de piata a UiPath, specializata in productia de roboti software pentru automatizarea proceselor repetitive din companii prin intermediul inteligentei artificiale, de pana la zece ori.

Pe langa investitorii de pana acum, adica Accel, Credo Ventures si Earlybird, va intra si Kleiner Perkins Caulfield Byers, pe langa alti investitori de tip venture capitalists. "Nu am vazut niciodata o companie care sa creasca asa de repede", a declarat o sursa apropiata UiPath pentru TechCrunch. Noua runda de investitii va fi utilizata pentru cresterea accelerata a business-ului.

Povestea UiPath

In 2006, dupa o experienta la Microsoft Headquarters, in SUA, unde a dezvoltat un produs pentru enterprise, Daniel Dines si-a urmat visul de a se intoarce in Romania si de a fonda o companie pe cont propriu. Experienta din Microsoft i-a condensat ideea crearii unor solutii de automatizare pentru business, mai ales ca acest proces avea sa marcheze, in viitor, modul in care oamenii isi desfasoara munca la interfata cu sistemele digitale.

Pentru a finanta proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanta software si a dezvoltat, alaturi de Marius Tirca, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs initial din care o componenta a avut succes si a fost cumparata si integrata de catre companii mari precum IBM si Microsoft in produsele proprii. O aventura pivotanta, pe care Dines si o mana de programatori prieteni au inceput-o intr-un apartament din Delea Veche si purtat-o pana in 2012, cand lucrurile s-au copt cu adevarat pentru RPA.

2013 a fost anul in care UiPath a capatat tractiune, iesind pe piata cu un produs matur, o platforma de automatizare “enterprise” care astazi se vinde celor mai mari corporatii ale lumii.

Timp de trei ani, pana in 2015, compania s-a hranit din fonduri proprii, sprijinita de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri in SUA. Pentru a sustine ritmul de crestere, in August 2015 UiPath a accesat o prima runda de investitii de tip "seed" de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures si Seedcamp.

Un an mai tarziu, in 2016, cu doua versiuni majore ale produsului deja lansate si o echipa de programatori romani de top crescuta de la 25 la 100 de oameni in cateva luni, UiPath deschidea birouri in Londra, New York, Bengaluru, Singapore si Tokyo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri