Tarifele de terminare (interconectare) a apelurilor in retelele telecom vor SCADEA cu 12,5% de la 1 mai 2018, masura urmand sa se reflecte si in preturile platite de utilizatori. ANCOM, arbitrul telecom, a agreat cu industria de comunicatii electronice reducerea cu 12,5% a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile, de la 0,96 eurocenti/minut la 0,84 eurocenti/minut, conform arbitrului telecom.

Masura este tranzitorie, pana la finalizarea unui nou model de cost.

“Odata cu aceasta reducere a tarifelor intre operatori, companiile vor fi motivate sa opereze la costuri cat mai eficiente, lucru care va incuraja concurenta si care se va reflecta si in preturile platite de utilizatori pentru apelurile in retelele mobile”, a spus Sorin Grindeanu, fost premier, numit ulterior de Liviu Dragnea presedintele ANCOM.

Ce reprezinta tariful de terminare

Tariful de terminare reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori in reteaua acestuia din urma. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.

ANCOM va initia anul acesta dezvoltarea unui nou model de cost, care sa reflecte costurile eficiente ale furnizarii serviciilor de terminare la puncte mobile si din care va rezulta un nou nivel al tarifului maxim de terminare la puncte mobile.

Pana la finalizarea noului model de cost, ANCOM considera ca solutia potrivita este adoptarea tarifului tranzitoriu agreat marti, 6 martie. Acesta reprezinta media tarifelor pentru furnizarea acestor servicii in statele membre ale Uniunii Europene care au folosit modelul de cost de tip bottom-up LRIC pur. Acest tip de model de cost este de altfel instrumentul recomandat de Comisia Europeana pentru reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte fixe si, respectiv, mobile.

Solutia aleasa de ANCOM are avantajul ca poate fi implementata mai rapid decat o eventuala actualizare a modelului de cost existent si este o masura temporara adecvata pana la stabilirea tarifelor care vor rezulta dintr-un nou model de cost LRIC pur, ce va include si tehnologia 4G/LTE.

Termenul de aplicare a tarifelor tranzitorii

Tariful tranzitoriu de terminare la puncte mobile nu va putea depasi 0,84 eurocenti/minut, incepand cu data de 1 mai 2018 si pana la data finalizarii acestui nou model de cost, scrie Hotnews.ro.

Avand in vedere complexitatea unui astfel de exercitiu de modelare, precum si experienta anterioara cu dezvoltarea unor modele tehnico-economice elaborate, Autoritatea estimeaza ca finalizarea noului model de cost va dura aproximativ 16 luni de la data inceperii procesului.

Viitorul model de calcul al tarifelor va tine cont de cresterea acoperirii retelelor 4G/LTE din ultimii ani si de cresterea substantiala a volumului de date, indicatori care vor conduce, probabil, la o diminuare a costurilor eficiente de furnizare a serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.

Tarifele pentru serviciile de terminare la puncte fixe a apelurilor

Pana la sfarsitul acestui an, ANCOM va revizui si modelul LRIC pur de calcul al costurilor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe si va stabili noi plafoane tarifare, pornind de la modelul existent, care nu necesita modificari substantiale, fiind deja construit pe retele de noua generatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri