Masura este tranzitorie, pana la finalizarea unui nou model de cost.

“Odata cu aceasta reducere a tarifelor intre operatori, companiile vor fi motivate sa opereze la costuri cat mai eficiente, lucru care va incuraja concurenta si care se va reflecta si in preturile platite de utilizatori pentru apelurile in retelele mobile”, a spus Sorin Grindeanu, fost premier, numit ulterior de Liviu Dragnea presedintele ANCOM.

Ce reprezinta tariful de terminare

Tariful de terminare reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori in reteaua acestuia din urma. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.

ANCOM va initia anul acesta dezvoltarea unui nou model de cost, care sa reflecte costurile eficiente ale furnizarii serviciilor de terminare la puncte mobile si din care va rezulta un nou nivel al tarifului maxim de terminare la puncte mobile.

Fostul ministru al...
Citeste si: Fostul ministru PSD Augustin Jianu trece in tabara lui Victor Ponta

Pana la finalizarea noului model de cost, ANCOM considera ca solutia potrivita este adoptarea tarifului tranzitoriu agreat marti, 6 martie. Acesta reprezinta media tarifelor pentru furnizarea acestor servicii in statele membre ale Uniunii Europene care au folosit modelul de cost de tip bottom-up LRIC pur. Acest tip de model de cost este de altfel instrumentul recomandat de Comisia Europeana pentru reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte fixe si, respectiv, mobile.

Solutia aleasa de ANCOM are avantajul ca poate fi implementata mai rapid decat o eventuala actualizare a modelului de cost existent si este o masura temporara adecvata pana la stabilirea tarifelor care vor rezulta dintr-un nou model de cost LRIC pur, ce va include si tehnologia 4G/LTE.

Termenul de aplicare a tarifelor tranzitorii

Tariful tranzitoriu de terminare la puncte mobile nu va putea depasi 0,84 eurocenti/minut, incepand cu data de 1 mai 2018 si pana la data finalizarii acestui nou model de cost, scrie Hotnews.ro.

Avand in vedere complexitatea unui astfel de exercitiu de modelare, precum si experienta anterioara cu dezvoltarea unor modele tehnico-economice elaborate, Autoritatea estimeaza ca finalizarea noului model de cost va dura aproximativ 16 luni de la data inceperii procesului.

Seful ANCOM: Factorii de...
Citeste si: ANCOM: Factorii de decizie din Romania au rezistenta la digitalizare

Viitorul model de calcul al tarifelor va tine cont de cresterea acoperirii retelelor 4G/LTE din ultimii ani si de cresterea substantiala a volumului de date, indicatori care vor conduce, probabil, la o diminuare a costurilor eficiente de furnizare a serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.

Tarifele pentru serviciile de terminare la puncte fixe a apelurilor

Pana la sfarsitul acestui an, ANCOM va revizui si modelul LRIC pur de calcul al costurilor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe si va stabili noi plafoane tarifare, pornind de la modelul existent, care nu necesita modificari substantiale, fiind deja construit pe retele de noua generatie.