Peste 25% dintre romani locuiesc intr-un oras care are in plan, in derulare sau deja finalizat cel putin un proiect Smart City, potrivit unei radiografii a proiectelor de profil, realizata de integratorul de solutii inteligente la cheie Vegacomp Consulting. Printre acestea s-ar enumera municipalitati precum Tirgu Bujor, Seini, Targu Jiu sau Mizil.

Pe baza surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, informatiilor furnizate de primarii, companii si interviurilor efectuate, 38 de orase mari, medii si mici din tara au, in faza de plan, in derulare sau deja finalizate, peste 200 de proiecte tip Smart City.

“Suntem prezenti in piata solutiilor si serviciilor Smart City si am simtit, ca parte activa a acestui ecosistem, nevoia unui studiu complex si a unei raportari actualizate in ceea ce priveste evolutia si adoptia Smart City la nivelul Romaniei. Am centralizat si identificat atat solutii cu un mare nivel de replicabilitate, cat si proiecte personalizate unor nevoi unice. Pe lista noastra am reunit nu doar Alba Iulia si Oradea, adevarate motoare ale industriei, alaturi de Bucuresti, ci si orase mici, cu proiecte ambitioase, precum Bals, Mizil, Seini sau Tarnaveni”, declara Cornel Barbut, CEO al Vegacomp Consulting.

Lista oraselor inscrise in cursa Smart City este intr-o continua evolutie si include, in prezent, municipalitati precum Alba Iulia, Arad, Bacau, Bals, Botosani, Brasov, Bucuresti, Bumbesti-Jiu, Calarasi, Cernavoda, Comanesti, Constanta, Cluj-Napoca, Deva, Falticeni, Galati, Giurgiu, Gura Humorului, Iasi, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moinesti, Oradea, Piatra Neamt, Resita, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Targu Neamt, Tarnaveni, Timisoara, Tirgu Bujor si Tulcea.

“Orasele din lista insumeaza, conform ultimului recensamant, o populatie de 5.631.788, iar faptul ca peste un sfert din populatia Romaniei traieste intr-un oras ce deja paseste in epoca Smart City ne bucura. Pe de alta parte, vedem si potentialul urias al acestor solutii, daca luam in calcul atat populatia totala, cat si populatia urbana ramasa neacoperita, ori locuitorii din orasele cu proiecte Smart City ce inca nu se afla in raza imediata a acestor beneficii”, spune Barbut.

Proiectele Smart City identificate au fost segmentate in sase categorii - Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living si Smart Governance, clasificate in concordanta cu raportarile recente ale Uniunii Europene.

Vegacomp Consulting a realizat, in functie de categoria sau categoriile bifate de catre fiecare proiect in parte, un clasament national al verticalelor. Lidera este categoria Smart Governance, acoperita de 49 de proiecte, urmata indeaproape, pe pozitia secunda, de Smart Living, cu 48 de proiecte. Locul al treilea este impartit, la egalitate, de Smart Economy si de Smart Mobility, fiecare cu 46 de proiecte in plan, in curs de implementare sau deja livrate. La distanta urmeaza Smart Environment, cu 19 proiecte, si Smart People, cu 13 initiative.

Solutiile Smart City identificate si in Romania si, in acelasi timp, scalabile la nivel mondial includ: iluminatul stradal, smart parking, monitorizarea video si furnizarea de servicii publice de WiFi, urmate, pe termen mediu, de sisteme de management al traficului, management al deseurilor si diferiti senzori, cum ar fi cei de mediu, folositi pentru monitorizarea calitatii aerului.

Printre orasele care imbratiseaza solutiile Smart City atat intr-un mod inovator, cat si acoperitor la nivelul locuitorilor, putem mentiona: Seini, singurul oras independent energetic din Romania, Targu Neamt, care a amplasat pe intreaga sa suprafata iluminatul public cu LED, dar si Gura Humorului, cu acoperire integrala cu servicii publice WiFi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri