IGCTI a acordat, ieri, oficial, companiilor Connex si Orange licentele pentru serviciile de telefonie de generatia a treia
Ceremonia oficiala, desfasurata ieri, nu inseamna insa ca serviciile respective sunt disponibile chiar de astazi. Fiecare operator in parte lucreaza la detaliile tehnice si comerciale ale serviciilor, care nu vor fi dezvaluite, mai mult ca sigur, decat cu putin timp inainte de momentul lansarii oficiale. Mai mult, oficialii IGCTI spera ca vor putea anunta si un al treilea furnizor de servicii 3G, care ar fi interesat de piata romaneasca. Cine este acesta? Informatia ramane un mister, singurele detalii "scapate" de IGCTI fiind acelea ca este vorba de o companie "europeana".

In cadrul unei ceremonii oficiale, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a acordat, ieri, oficial, licentele de telefonie 3G companiilor MobiFon si Orange Romania. Cele doua firme vor plati, esalonat, cate 35 de milioane de dolari pentru acestea.

Connex: Lansarea, pana la sfarsitul lunii iunie

Prezent la eveniment, Marian Velicu, VP Reglementare, Strategie si Afaceri Publice la MobiFon, a afirmat ca telefonia 3G va schimba modul de comunicare al clientilor, serviciile de voce urmand sa fie insotite si de imagini. "Introducerea telefoniei de generatia a treia va avea ca efect imbunatatirea serviciilor de voce si chiar reducerea tarifelor pe acest segment de business, cel mai probabil in cursul anului 2006, intrucat tehnologia 3G este una mai eficienta decat GSM", a spus Velicu. Acesta a adaugat ca MobiFon va lansa serviciile 3G pana la sfarsitul lunii iunie, dar nu a prezentat detalii despre tarife sau aspecte legate de oferta comerciala.

Orange: Clientii nostri au facut deja primul pas spre 3G, prin tehnologia EDGE

La randul sau, directorul comercial al Orange Romania, Yves Gauthier, a afirmat ca operatorul a facut un prim pas in directia telecomunicatiilor 3G, o data cu lansarea tehnologiei EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) in luna octombrie 2004.
"EDGE este un pas intermediar intre telefonia 2G, respectiv GSM, si 3G - UMTS (Universal Mobile Telephony System). In prezent, abonatii Orange au posibilitatea sa vizioneze stiri si programe TV in direct sau sa acceseze rapid reteaua Internet. Vom iesi pe piata cu servicii 3G in cursul anului 2006", a spus Gauthier.

Se pare ca exista interes si pentru o alta licenta

Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) va scoate la licitatie, pana la sfarsitul acestui an, ultimele doua licente pentru servicii de telefonie de generatia a treia (3G), a declarat, ieri, presedintele IGCTI, Marius Catalin Marinescu. "Exista interes din partea mai multor companii de telecomunicatii pentru ultimele licente 3G. Speram ca, pana la finele anului, un al treilea operator european sa se alature MobiFon si Orange Romania, companii care au castigat, in luna noiembrie 2004, procesul de licitatie pentru atribuirea licentelor de telefonie de generatia a treia", a afirmat Marinescu. Florin Bejan, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), a spus ca se asteapta pentru 3G la un interes similar celui aratat de utilizatori la lansarea serviciilor GSM.
"Romanii nu sunt conservatori si cred ca piata va reactiona la fel de bine ca si in cazul GSM", a apreciat reprezentantul MCTI. Telefonia mobila de generatia a treia permite utilizatorilor acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare.

Primul serviciu de telefonie 3G din lume a fost lansat, in octombrie 2001, de catre compania nipona NTT DoCoMo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri