Creditele de consum si explozia de oferte promotionale din ultima perioada au oferit romanilor posibilitatea de a achizitiona diverse echipamente electronice, electrocasnice, computere, accesorii si televizoare pe care inainte doar le visau. Daca intri intr-un asemenea magazin esti "bombardat" cu zeci de pliante ce descriu pe scurt cateva dintre caracteristicile echipamentelor oferite spre vanzare. Din pacate, supermarket-urile, hipermarket-urile si alte magazine de acest tip nu au personal competent pentru a oferi toate datele necesare cumpararii unui echipament in cunostinta de cauza.

La achizitia unui home-cinema ti se ofera doar informatii de genul "nu citeste DivX, nu are amplificator etc.". Magazinele specializate pe de alta parte pot ajuta mai bine clientul sa ia o decizie buna. Problema clientului este in general aceea ca nu este destul de bine informat si nu stie ce sa ceara. Pentru sistemele ieftine, acest lucru se simplifica, clientul avand doar cateva cereri simple pe care cauta sa le obtina la cel mai mic pret. Totusi, exista si persoane ce dispun de mai multi bani si doresc sa obtina cele mai bune produse pentru banii pe care ii ofera. Acesti cumparatori au in general o problema in privinta caracteristicilor tehnice, iar un home-cinema de firma, cu toate accesoriile, poate ajunge chiar si pana la 40.000 USD. In cazul in care clientul nu doreste sa-si transforme camera intr-un studio profesional plin de fire si de aparatura, iar muzica si filmele sa le distribuie la tot cartierul, atunci poate nu este cazul sa investeasca atat de multi bani.

Cand se achizitioneaza un home-cinema exista cateva componente standard cum ar fi DVD player-ul, receiver-ul, televizorul si setul de boxe ce trebuie puse impreuna pentru a forma acest sistem. Totusi, exista cateva lucruri mici asupra carora utilizatorul trebuie sa fie atent. Acestea ar fi: numarul canalelor audio pe care le are DVD player-ul la iesire, daca se doreste sau nu sa fie vizualizate filme sau clipuri in format DivX si daca acestea din urma pot fi vazute cu subtitrare sau nu. Daca DVD player-ul are doar doua canale pentru iesirea analoga, atunci tot ceea ce poate fi facut este achizitionarea unui set de boxe si/sau amplificator stereo pe doua canale. Acest caz este destul de rar intalnit deoarece in momentul de fata majoritatea companiilor produc DVD-uri si amplificatoare pe 6 canale (5+1) sau cu conectori optici sau coaxiali SPDIF. In acest caz, amplificatorul va trebui sa aiba posibilitatea sa gestioneze aceasta gama de canale.

Sistemul de boxe

Calitatea sunetului este data si de boxe, totodata este importanta puterea maxima a acestora. In cazul in care boxele sunt prea mici fata de puterea emisa de receiver/ amplificator, putem avea surpriza ca acestea sa se sparga cand volumul este dat prea tare. Un alt punct in care utilizatorul poate avea batai de cap este acela ca subwooferele sa nu se potriveasca si sa nu functioneze impreuna cu amplificatorul. Aceasta problema trebuie rezolvata inca de la inceput, si este indicat sa se achizitioneze intreg setul de boxe si cu amplificatorul de la aceeasi companie. Cei ce nu doresc batai de cap au solutia destul de rezonabila la pret a achizitionarii unui intreg sistem home-cinema oferit la pachet. Acestea functioneaza destul de bine, iar problemele utilizatorilor scad.

Pentru unii utilizatori sunt anumite lucruri importante pe care asemenea sisteme de obicei nu le ofera. Deoarece sistemele all-in-one vin cu sistemul de boxe gata pregatit, acestea pot sa nu aiba terminale optice, coaxiale nici macar conectori RCA. Daca utilizatorul doreste sa introduca sau sa scoata semnal catre un video sau sa introduca semnal TV ori sa mixeze eventual anumite canale de iesire, atunci are o problema de nerezolvat.

Ecranul

Achizitia ecranului depinde in primul rand de dimensiunile camerei, nivelul de lumina ambientala si, bineinteles, de buget. Cea mai simpla solutie o reprezinta cuplarea directa la televizor. Totusi, pentru fanii ecranelor mari exista patru variante: televizoarele LCD, cu plasma, ecranele cu proiectie din spate si proiectoarele. Cea mai ieftina varianta o reprezinta ecranele cu proiectie din spate ce pot fi gasite la un pret intre 1.500 si 2.000 USD pentru un model cu diagonala de 153 de cm.

Una dintre problemele pe care le intampina cei ce cumpara asemenea modele o reprezinta dimensiunile mari si ocuparea unui spatiu destul de mare, ca sa nu mai vorbim de dificultatile de transport si cel mai important poate fi acela ca nu intra in lift. Pentru o calitate mai buna si o rezolutie mai mare, bugetul trebuie sa depaseasca 3.000 de USD. Ecranele cu plasma sunt destul de inguste si pot fi montate precum un tablou pe perete.

Fiecare element al ecranului este o lampa fluorescenta de sine statatoare, calitatea imaginii totale este excelenta, problema acestui echipament il reprezinta consumul mare de curent. Televizoarele LCD nou aparute consuma mult mai putin curent, dar sunt mai costisitoare, ajungand la 5.000-6.000 USD, in functie de dimensiune. Cel mai mare atu al acestei variante este acela ca au o rezolutie mare, asemanatoare cu a computerelor, oferind o imagine foarte clara. Proiectorul ofera cu adevarat cel mai mare ecran, in functie de distanta fata de perete si de marimea peretelui. Problemele ce apar se datoreaza luminii ambientale ce modifica claritatea imaginii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri