Statul ar trebui sa se implice in colectarea deseurilor electronice si electrice (DEE), prin realizarea primului pas, un studiu de piata care sa creeze o imagine fidela a parcului istoric de vechituri, a declarat presedintele retailerului de electronice Flamingo, Eduard Samson.
Magazinele vor avea cheltuieli mari cu semnalizarea si cu instrumentele de marketing necesare explicarii acestei taxe noi, cu organizarea punctelor de colactare, cu depozitarea echipamentelor vechi aduse de clienti si nu in ultimul rand cheltuieli de personal pe care le implica, a aratat Samson, potrivit NewsIn.

Taxa vizibila sau ecologica, platita de consumator, nu acopera toate costurile de depozitare, transport si reciclare a deseurilor electrice si electronice, retailerii trebuind sa suporte o parte a acestor costuri. Parcul istoric reprezinta o mare problema, care in momentul de fata este lasata exclusiv pe umerii industriei, considera Samson.

"Statul s-a mai implicat in programe de colectare a deseurilor, cele mai cunoscute cazuri fiind modernizarea parcului auto (programul "Rabla") si colectarea maselor plastice, asa ca avem bazele unei negocieri cu ministerul", a declarat pentru NewsIn Valentin Negoita, presetintele Eco Tic, organizatia colectiva care se ocupa cu colectarea deseurilor electrice si electronice.

Colectarea, transportul, procesarea si valorificarea DEE, crede Samson, sunt afaceri mari din care se vor castiga sume insemnate. Firmele de reciclare si colectare vor avea de castigat de pe urma acestor deseuri, prin urmare ar trebui sa se implce si sa suporte o parte din costuri. In prezent, legislatia nu le traseaza nici un fel de sarcini. Taxa vizibila este platita de consumator, banii rezultati din aceasta sunt colectati de comercianti si virati organizatiilor colective, care sunt responsabile cu semnarea contractelor de transport si procesare a deseurilor, a incheiat Samson.

O parte din costuri vor fi suportate de firmele care vor procesa aceste deseuri si care au de castigat atat din activitatea de tratare a deseurilor (activitate platita de organizatiile colective) cat si din valorificarea materialelor care pot fi reciclate.

Reciclarea deseurilor electronice este reglementata la nivel european prin directiva Comisiei Europene EC/96/2002 si transpusa in legislatia nationala in Hotararea de Guvern numarul 448/2005. Legea se refera la transferarea responsabilitatilor de colectare si reciclare in obligatia producatorilor si importatorilor. "Daca un producator vrea sa recicleze singur, nimic nu il impiedica sa nu apeleze la o organizatie de gestiune colectiva", spune Negoita.

in centrul legii se afla taxa vizibila sau taxa verde care urmareste ca pentru revalorificarea componentelor de sticla, plastic si metal din echipamentele electronice si pentru protejarea mediului inconjurator sa fie in mod real tinuti raspunzatori producatorii sau importatorii acestor echipamente. Totodata, legea vizeaza colectarea de la populatie a vechiturilor. Cumparatorul de echipamente IT sau electronice va plati incepand cu 2007, pe langa pretul aparatului si TVA, o taxa vizibila care ar putea urca pana la 20 euro.

Taxa vizibila va varia in functie de produs si de pretul de piata al acestuia. Este esential de mentionat ca taxa vizibila, in final, incumba cetateanului. Fluxul acesteia incepe de la cumparator, este transmisa retailerului, acesta o retransmite producatorului care o cedeaza spre gestiune organizatiei colective. in fine, taxa va ajunge la colector si, ulterior, la reciclator, explica Negoita.

In momentul de fata organizatiile colective fac planuri de management in vederea primirii autorizatiei de functionare de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Ulterior autorizarii, urmeaza semnarea contractelor de colectare cu producatorii de echipamente elctrice si electronice, a adaugat Negoita. Cu toate acestea, cea mai importanta si mai dificila componenta a actiunii organizatiilor colective va fi informarea si educarea populatiei, schimbarea mentalitatii cum ca se poate arunca orice si oriunde. De asemenea, municipalitatile trebuie sa organizeze si sa opereze prin mijloace proprii, locale, puncte de colectare. Aceste entitati vor fi in legatura stransa cu organizatiile colective.

In prima parte a anului viitor, Eco Tic va derula un proiect pilot de colectare intr-un oras romanesc de marime medie timp de trei pana la sase luni. Eco Tic are deja 60 de membri, producatori si mari distribuitori de produse IT&C.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri