Romania va putea accesa, intre 2007 si 2013, fonduri nerambursabile de 336 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii IT, a mediului de afaceri online si a acesului la mediul informatizat, a declarat Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Potrivit prioritatilor din domeniul IT&C identificate de minister, din totalul acestor fonduri, 40% vor fi alocate pentru dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice, 30% pentru marirea accesului la IT&C si 30% pentru dezvoltarea mediului de e-business, a mai spus Nagy la eminarul IT&C, "Digital Day", organizat de Jurnalul National.

"Atragerea acestor fonduri structurale, care constituie un proces de invatare pentru Romania in acest moment trebuie sa fie privita ca un mijloc pentru cresterea competitivitatii pietei, a debirocratizarii si a cresterii confortului cetateanului, si nu ca scop in sine", a completat acesta, potrivit NewsIn.

Pentru perioada 2007-2013, cele sase prioritati nationale de dezvoltare, formulate in etapa de analiza socio-economica, sunt cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, protejarea si imbunatatirea calitatii mediului, dezvoltarea resurselor umane si intarirea capacitatii administrative, dezvoltarea economiei rurale si diminuarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii.

Proiectele vor putea fi depuse la mijlocul anului 2007 si vor fi finantate dupa alte sase luni sau la inceputul anului 2008, a declarat ministrul. Proiectele propuse de administratiile publice locale sau centrale si organizatiile neguvernamentale vor fi acoperite de fonduri europene in proportie de 98% din valoarea totala a acestora.

"Bani pentru proiectele din acest domeniu exista, dar avem dificultati in privinta mentalitatii", a declarat Nagy, aratand ca Romania nu va primi fonduri in dar, ci va trebui sa le acceseze prin proiecte compatibile si bine fundamentate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si