Peste doar trei ani, tara noastra va prinde din urma tarile Uniunii Europene in privinta accesului populatiei la Internet, prezic reprezentantii Ministerului Comunicatiil
Conform statisticilor oficiale, 24% dintre romani acceseaza Inernetul cel putin o data pe saptamana. Prin comparatie, in tarile membre ale Uniunii Europene, rata medie de utilizare a Internetului este de 45%. Cu tot acest decalaj urias, reprezentantii Ministerului Comunicatiilor spun ca lucrurile se vor schimba radical in urmatorii trei ani . "Ne propunem ca pana in 2008, Romania sa atinga media de utilizare a Internetului din Uniune", declara zilele trecute Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

CITY NET.

Cum se va realiza acest lucru? Ministrul a prezentat trei proiecte-pilot prin care institutia pe care o conduce isi propune sa contribuie la dezvoltarea accesului la Internet in Romania. Primul a fost botezat City Net si presupune dezvoltarea unor "orase digitale" alese dintre cele care au peste 200.000 de locuitori. Reteaua informatica metropolitana va fi formata din serviciile municipalitatii, rezidenti si servicii comerciale.

ELECTRIC.

Al doilea proiect ar fi Internetul prin liniile electrice (Power Line Communications PLC), ce ar trebui implementat in zonele rurale. Acesta ofera o alternativa de acces la comunicatii in zonele cu densitate a populatiei mai mica si va contribui la reducerea decalajului digital intre mediul urban si cel rural.

Cel de-al treilea proiect este numit "Economia bazata pe cunoastere" si are in vedere asigurarea accesului cetatenilor la serviciile moderne de telecomunicatii si reducerea discrepantelor in doemniul educatiei IT & C. Pentru asta vor fi construite retele electronice ale comunitatilor locale (RECL). Proiectul va fi implementat printr-un imprumut estimat la 80 milioane de dolari SUA, bani de la Banca Mondiala. Pentru inceput sunt disponibile 2 milioane de dolari.

TRANZACTII ELECTRONICE.

Pana la aceasta data, Ministerul Comunicatiilor a avizat 30 de banci pentru 33 de instrumente de plata cu acces la distanta de tip Internet Banking, Home Banking sau Mobile Banking. Numarul utilizatorilor a ajuns la 44.500 la sfarsitul lui 2004.

Totalul tranzactiilor efectuate in 2004 prin instrumentele de plata la distanta, in lei si valuta, a depasit 35 miliarde echivalent in euro, iar numarul total al tranzactiilor a fost de peste 7,8 milioane in cursul anului trecut.

STATISTICA

O statistica alcatuita saptamana trecuta de un serviciu de monitorizare a audientei pe Internet este ceva mai putin optimista decat cifrele oficiale. Potrivit acesteia, 20% din populatia Romaniei a accesat Internetul in cursul lunii martie. Conform Trafic.ro, luna trecuta site-urile romanesti au fost accesate de 3.934.795 de vizitatori unici din Romania si de 9.998.700 de utilizatori de Internet din strainatate. Potrivit aceleiasi surse, in februarie 2005, numarul utilizatorilor romani de Internet a fost de 3,213 milioane, iar in ianuarie 2005 a fost de 3,17 milioane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri