Interesul pentru firmele romanesti s-a materializat prin doua tranzactii intr-o saptamana
Piata romaneasca de IT a inceput sa fie din ce in ce mai atragatoare pentru investitorii straini. Doua achizitii importante s-au finalizat saptamana trecuta, iar zvonuri despre alte importante tranzactii plutesc in aer. Siemens Business Services Austria a achizitionat Forte Company, iar Ness Technologies, filiala olandeza a firmei israelo-americane, a cumparat Radix, firma ieseana creata de Gabriel Mardarasevici in 1993. Suma pentru care a fost achizitionata Radix este de patru milioane euro.

Daca Radix va atinge anumite performante in urmatorii doi ani, Ness va plati o suma aditionala de pana la trei milioane de euro. Este vorba despre progresiunile obisnuite ale Radix, precum si de cresterile Ness. In cazul tranzactiei in care a fost implicata Forte Company, ambele parti s-au inteles sa pastreze confidentialitatea asupra sumei. Sigur, speculatii se pot face, mai ales avand in vedere ca Forte are o infrastructura teritoriala foarte mare si ca, din acest punct de vedere, este foarte interesanta. In plus, Forte a fost curtata de alti investitori. Cristian Constantinescu, general manager la Forte Company, explica istoricul acestor discutii:

In 2004, vedeam in fata un proces de consolidare a pietei IT, care insemna in primul rand investitii straine. Am avut de ales: daca aceste investitii nu se fac in noi, ci in altii, atunci va trebui sa ne uitam la un IPO in doi-trei ani, iar pentru aceasta numai activitatea din Romania nu era suficienta. In acel moment, Forte a gandit o strategie pentru deschiderea unor filiale pe pietele dezvoltate, in Germania, in Franta, dar am stiut mereu ca investitiile, daca nu se vor face in noi se vor face in altii, si vor creste niste concurenti seriosi, puternici. Pe de alta parte, Constantinescu e constient ca, intrand in UE, cresterile din acest moment nu vor mai putea fi atinse. A doua cale era acceptarea investitiilor, care pot veni de la un investitor financiar sau de la un investitor strategic.

Nu mi-au placut niciodata investitorii financiari, pentru ca se uita la un exit intr-un timp scurt, in doi-trei ani, iar si nu se amesteca in managementul firmei, dar nici nu genereaza business in nici un fel. In plus, subliniaza Constantinescu, un investitor financiar are doua motive de a investi: fie pentru dezvoltarea organica a firmei (pentru dezvoltarea organica, Forte afirma ca nu avea nevoie de investitor), fie pentru a porni o politica de achizitii, cu banii acestui investitor financiar. Acest scenariu a fost tentant la un moment dat pentru Forte. In 2004, au venit la noi sase fonduri de investitii. A fost foarte greu insa sa gasim tinta, pentru ca a achizitiona cate o firma in fiecare tara cu economie emergenta ni s-a parut foarte periculos, greu de facut, dificil de unificat culturile de business.

Ca urmare, sigur, solutia cea mai buna pentru Forte era cea a unui investitor strategic. Ca si in cazul achizitiei Radix, care are similitudini cu Ness Technologies (si de aceea a fost facuta alegerea reciproca), si SBS are puncte comune cu Forte. Markus Kaiser, director general al Siemens Business Services Romania, spune: Am analizat piata romaneasca inca de acum cativa ani si am identificat Forte ca fiind corespondentul cel mai potrivit pentru dezvoltarea business-ului nostru pe aceasta piata. Cristian Constantinescu spune ca, pe langa similitudinile celor doua companii, exista si o complementaritate foarte promitatoare pentru dezvoltarea activitatii viitoare. Cabinetul Pierre Audoin Consultants vede aceasta achizitie ca pe un nou pas in seria investitiilor liderilor internationali pe piata romaneasca de servicii informatice.

Conform studiilor PAC pentru 2003, Forte a ocupat pozitia a patra in topul furnizorilor de servicii IT din Romania (locul trei pentru mentenanta hardware si locul patru pentru servicii de proiect), cu o puternica prezenta in sectorul public. Achizitia Forte face parte din strategia de dezvoltare a SBS in Europa Centrala si de Est si urmeaza altor doua achizitii din Slovacia, Elas si HT Computers. In cazul Ness Technologies, ei sunt prezenti in Europa Centrala si de Est de la sfarsitul 2002, prin achizitia companiei cehe APP si crearea NESS CEE, cu sediul la Praga. Cabinetul PAC afirma ca din 2005, strategia de extindere regionala a companiei a devenit mai vizibila, iar achizitia de pe piata romaneasca nu va fi singulara Slovacia, Ungaria sau Polonia sunt in vizorul companiei.

Confirmarea potentialului pietei romanesti de servicii informatice

In Romania, cabinetul Pierre Audoin Consultants (PAC) prevede o rata medie de crestere de +33% pentru segmentul de servicii informatice (incluzand mentenanta hardware, servicii de proiect si outsourcing) in perioada 2004-2008. Serviciile de proiect vor avea cea mai importanta dezvoltare ca volum si evolutie, respectiv o crestere de la 85 milioane euro in 2003 la 315 milioane euro in 2008 (cresterea medie anuala va depasi 30% in perioada 2004-2008).

Totodata, PAC considera ca noua structura a Siemens Business Services Romania va crea primul mare jucator pe piata locala de desktop outsourcing. Chiar daca acest segment de piata este inca in faza incipienta de dezvoltare in Romania, exista un potential important in sectorul bancar, in energie si in industrie, iar unul din criteriile de selectie a prestatorului este prezenta locala combinata cu garantiile financiare si logistice ale unui grup international, spune Ioana Bucin, consultant la PAC.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri