Piata IT specializata pe domeniul utilitatilor din Romania, care in prezent se ridica la 100 de milioane de dolari, va creste in urmatorii cinci ani cu pana la 20%, considera vicepresedintele IDC, Tom Schwieters.

"Piata IT in Romania inregistreaza in acest moment o valoare mare, de 1,4 miliarde de dolari. Pentru sectorul utilitatilor din cadrul IT piata de 100 de milioane de dolari din prezent va creste in cinci ani cu 15-20%", a spus Schwieters.

In opinia sa, liberalizarea pietei energetice din Romania, in iulie 2007, cand toti consumatorii vor fi liberi sa isi aleaga un furnizor, ar putea genera o serie de probleme in Romania, cum s-a intamplat si in alte tari. "Comisia Europeana a trimis in instanta 15 tari pentru ca a considerat ca nu au indeplinit cum trebuie aceasta obligatie. Alte probleme pe care le va intampina Romania dupa aderare vor fi cele legate de abandonarea integrarii pe verticala", sustine Schwieters.

Potrivit acestuia, concurenta si restructurarea sistemelor energetice sunt modalitatile prin care pot fi implementate cu succes directivele europene referitoare la energie, in contextul in care Romania are un stoc energetic sanatos si un numar proportional de actori pe aceasta piata. Pentru restructurare si concurenta domeniul energetic are nevoie de asistenta sistemelor de tehnologie si comunicatii de ultima generatie. "Sistemul IT in sectorul utilitatilor este important pentru managementul cheltuielilor in facturare, dar si pentru cel al resurselor si al activelor", a precizat vicepresedintele IDC.

La randul sau, seful serviciului Mobile&Wireless in cadrul Comisiei Europene, Paulo de Sousa, a subliniat faptul ca se urmareste pe viitor implementare unui internet energetic la nivel european care va functiona ca un sistem "peer to peer" (masina catre masina).

"Avand in vedere interdependenta stransa dintre cele doua domeni, energetic si IT, este absolut necesara existenta acestui sistem international energetic, in cadrul caruia plecandu-se de la un generator centralizat, consumatorii pot deveni ei insisi generatori", a declarat Sousa. In cadrul acestui sistem va functiona o retea integrata care va raspunde unor noi cerinte de securitate, domeniu in care IT va deveni indispensabil.

Reprezentantul CE a mai spus ca pana la orizontul anilor 2030, UE are un necesar de investitii in energie de 12 trilioane de euro, cu ajutorul carora se urmareste depasirea celorlalte piete mondiale. "La 1 ianuarie 2007 va fi lansat un amplu program cadru de cercetare care se va derula pe parcursul a sapte ani si care va avea un buget de 54 de miliarde de euro. La nivelul tehnologiei informatiei proiectul va valora 9 miliarde de euro, iar la nivel energetic 2,3 miliarde de euro, in cadrul carora vor fi demarate proiecte referitoare la importanta tehnologiei si informatiei pentru sistemul energetic", a precizat Sousa. In acest program cadru va fi instituita o platforma tehnologica al carei principal scop va fi cresterea securitatii retelelor de distributie a energiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri