Anul 2018 va aduce o crestere semnificativa a pietei de centre de date din Romania, in contextul derularii mai multor proiecte de retehnologizare si extindere, dar si datorita fermelor de minat criptomonede. Despre cum arata acest sector si provocarile prin care trece am discutat cu Mihai Manole, director general Tema Energy, companie ce va organiza pe 10 mai, la Wilbrook Center, evenimentul DataCenter Forum 2018.

Tema Energy este o companie cu actionariat integral privat ce a fost infiintata in 2002 si unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala in domeniu integrarii de centre de date si sisteme de tip power supply, de la design la amenajare si operare. In urma unui inventar facut anul trecut, acestia aveau in jur de 35-40 de centre de date amenajate si peste 100 de proiecte de upgrade in portofoliu. In referintele lor se gasesc si proiecte realizate pentru sectorul public, respectiv 2 centre de date amenajate pentru Ministerul Justitiei la penitenciarele Rahova si Gherla, dar si un centru de date mobil pe care l-au livrat spitalului Matei Bals.

“Oferim prin Tema Energy partea de infrastructura, prin infrastructura ne referim la utilarea completa a centrului de date pana la nivelul la care clientul mai este nevoit doar sa instaleze serverele si echipamentul IT. Asta inseamna, pentru inceput, amenajarea specifica cu rigips antifoc, pardoseala si tavan fals cu rezistenta la foc si usa metalica. Apoi urmeaza instalatiile electrice, sistemul de climatizare ce asigura temperatura si umiditatea constanta in incapere si sistemul de detectie si stingere incediu, dar si partea de securitate, ce consta in supraveghere video si control acces. Practic, toate componentele dintr-un data center, inclusiv partea de rack-uri”, explica Mihai Manole, director general Tema Energy.

Cei de la Tema Energy sunt importatori pe majoritatea sistemelor pe care le integreaza si, de asemenea, acestia ofera si componenta de mentenanta, avand un dispecerat deschis non-stop. Ca si cifra de afaceri, business-ul a incheiat anul 2017 cu venituri de 6,7 milioane de euro, inregistrand o crestere de 25% fata de 2016. Pet total, piata centrelor de date a fost estimata anul trecut in jurul valorii de 20 de miioane de euro, un trend in crestere la nivelul acestei industrii, observat de catre reprezentantul Tema Energy, fiind achizitia centrelor de date mobile.

"Centrele de date mobile incep sa devina din ce in ce mai populare si mai solicitate. Noi am livrat in 2017 un numar de 3 astfel de centre de date mobile. De obicei ne sunt solicitate in situatiile in care clientul nu are o cladire efectiva pentru amenajarea unui centru de date. Livrarea si instalarea sunt mult mai rapide, inginerii nostri avand modele de containere care, cu mici ajustari de la un proiect la altul, pleaca in productie foarte rapid. In 2-3 saptamani containerul este gata, iar in alte 3 saptamani este livrat catre client fiind complet echipat", precizeaza Mihai Manole.

Problemele de pe piata muncii sunt resimtite si de catre cei de la Tema Energy, care au apelat la programe de internship pentru a-si putea acoperi personalul necesar desfasurarii activitatii. De asmenea, reprezentantul companiei marturiseste ca multi angajati aleg sa plece pentru a lucra in piete mai dezvoltate din Uniunea Europeana.

"In acest moment avem in jur de 45-50 de angajati in Tema Energy. Gasim tot mai greu oameni si de aceea preferam ca, in ultimii ani, sa luam tineri absolventi si sa ii formam. Angajam juniori care in termen de cativa ani devin manageri, middle-managementul din companie este integral format din oameni care au pornit din zona de service", adauga Manole.

Crestere de 40-50% estimata pentru anul 2018: Care sunt principalii factori

sursa foto: violetkaipa / shutterstock.com

Pentru anul 2018, cei de la Tema Energy estimeaza o crestere semnificativa a pietei, in principal datorata retehnologizarii facute de catre jucatorii din telecom, dar si a industriei de criptomonede.

"Estimam o crestere undeva la 40-50% in acest an, cel putin, avand in vedere ca marii operatori telecom din Romania vor face dezvoltari noi, de la zero, sau extinderi ale centrelor de date existente. Romania este o piata aflata la inceput, jucatorii mari sunt practic operatorii telecom si alte cateva companii care ofera servicii de colocare. Amazon, Google sau Facebook nu au ceva semnificativ aici, prin urmare putem spune ca este o piata care nu a ajuns inca pe radarul investitorilor mari", adauga Mihai Manole.

Criptomonedele, vedetele anului: Vor castiga o pondere mare din totalul pietei de centre de date



sursa foto: Morrowind / Shutterstock.com

Un alt factor care va alimenta avansul pietei de centre de date sunt fermele de minat criptomonede, directorul general Tema Energy precizand ca exista proiecte importante in derulare privind acest sector.

“Criptomonedele sunt vedetele acestui an, chiar noi am facut integrarea pentru una dintre cele mai mari ferme, este vorba despre un proiect realizat la Cluj care are o dimensiune absolut respectabila pentru piata din Romania. Acest proiect este mic fata de ce o sa se dezvolte in urmatorii ani, chiar vedem in aceasta zona o buna parte din cresterea pietei din 2018 si 2019. Sunt ferme uriase care acum sunt pe hartie sau la stadiul de autorizare”, adauga Mihai Manole.

DataCenter Forum 2018, eveniment organizat pe 10 mai la Bucuresti

Pe 10 mai, la Wilbrook Center, cei de la Tema Energy vor organiza DataCenter Forum 2018, cel mai mare eveniment al industriei centrelor de date din Romania. Agenda conferintei include analize si dezbateri ale situatiei curente a pietei locale, atat din perspectiva investitiilor in derulare, cat si a provocarilor prin care trece industria.

„Revolutia industriala 4.0 incepe si in Romania, iar economia tinde catre digitalizare, automatizare si robotizare, ceea ce pune o mare presiune pe infrastructura IT si de Comunicatii. Centrul de Date reprezinta baza acestui proces, iar 2018 va fi probabil primul an cu o crestere semnificativa a pietei locale. Principalii operatori din sectorul de telecomunicatii isi extind sau modernizeaza facilitatile, iar investiile sunt consistente. Prin organizarea celei de a doua editii a DataCenter Forum dorim sa oferim suport profesionistilor din aceasta industrie, livrandu-le solutii concrete de depasire a provocarilor inerente unor proiecte complexe si ajutandu-i sa identifice cele mai bune solutii tehnice. Complementar, incercam ca facem tot mai cunoscute normele si standardele internationale din domeniu, pentru ca piata locala sa se dezvolte sanatos“, afirma Mihai Manole, Director General Tema Energy.

DataCenter Forum este organizat de compania Tema Energy, integrator de solutii si infrastructura pentru centre de date, si principalii sai parteneri de afaceri: Schneider Electric, Cummins, Nexans, Uptime Insitute, BICSI, Riello, Ritall, Leoch etc.Evenimentul va avea loc pe 10 mai 2018, la Willbrook Center.

Participarea este libera, va puteti inscrie AICI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri