Vodafone Group Plc a semnat un acord pentru preluarea operatiunilor Liberty Global din Romania, Germania, Republica Ceha si Ungaria, in urma unei tranzactii cu o valoare totala de 18,4 miliarde de euro, ce face parte din strategia companiei de a investi semnificativ in convergenta in tarile din Europa in care opereaza. Entitatea formata in urma achizitiei va permite clientilor Vodafone si UPC Romania sa aiba acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet in banda larga si TV, precum si la servicii dedicate persoanelor juridice. Tranzactia nu va include operatiunile UPC Romania de televiziune prin satelit, Focus Sat.

In urma achizitiei, Vodafone va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de retea de noua generatie („next generation network”, NGN), cu 54 de milioane de gospodarii care beneficiaza de servicii prin cablu/fibra prin propria retea si o acoperire NGN totala de 110 milioane de gospodarii si companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alti operatori, devenind unul dintre cei mai importanti furnizori din Europa de servicii de telecomunicatii fixe si convergente pentru clientii persoane fizice si juridice.

Vodafone devine astfel un concurent si mai puternic pe piata locala, fortand principalii concurenti, Telekom si Orange, sa isi intensifice propriile operatiuni si strategii.

Activitatile Vodafone si Liberty Global in Romania sunt complementare. Vodafone activeaza in principal pe segmentul de telefonie mobila, iar UPC Romania furnizeaza servicii de cablu in banda larga si de televiziune.

Vodafone Romania este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobila, iar UPC Romania opereaza a doua cea mai mare retea NGN din Romania, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodarii (41% din numarul total).

Compania creata in urma achizitiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet in banda larga si de telefonie fixa, precum si servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienti mobili ai Vodafone Romania si pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC Romania („revenue generating unit”, RGU). Compania astfel creata va avea o cota totala de piata de 25% dupa veniturile totale.
Ca si in tranzactiile similare efectuate de Vodafone, managementul si angajatii companiei achizitionate vor avea un rol important in entitatea creata in urma achizitiei, punandu-si in valoare aptitudinile in arii precum servicii prin cablu, servicii fixe si de televiziune. Angajatii UPC Romania vor beneficia si de oportunitatea de a-si construi o cariera internationala in Vodafone Group.

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania, a declarat: „Aceasta achizitie va duce la transformari semnificative si va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicatii, contribuind la cresterea competitiei pe piata din Romania. Tranzactia va aduce beneficii atat pentru clientii celor doua companii, cat si pentru economia romaneasca, deoarece noua companie va actiona ca un catalizator pentru inovatia in servicii si va oferi un context mai amplu pentru investitii in reteaua fixa. Vodafone si UPC Romania au in comun o abordare axata pe calitatea serviciilor si sunt complementare prin prisma segmentelor de clienti deservite – Vodafone are utilizatorii mobili, iar UPC Romania, utilizatori de broadband si de servicii TV”.

Este de asteptat ca tranzactia sa fie revizuita si aprobata de Comisia Europeana. Vodafone anticipeaza ca incheierea tranzactiei va avea loc la jumatatea anului 2019.

Declaratia sefului UPC Romania

“Este un moment strategic important in istoria UPC Romania. Aceasta tranzactie este un rezultat direct al realizarilor echipei UPC de-a lungul timpului si se incadreaza intr-o perspectiva mai larga a evolutiei industriei telecom, caracterizata prin competitivitate si dorinta de a oferi clientilor servicii si experiente de conectivitate si divertisment la o calitate din ce in ce mai buna", a declarat Mihnea Radulescu, CEO UPC Romania.

Alaturarea operatiunilor UPC Romania cu cele ale Vodafone Romania va conduce la crearea unui jucator important cu servicii convergente care va spori competitia pe piata telecom, aducand beneficii multiple atat clientilor rezidentiali, cat si business – mai multa valoare, mai multe posibilitati de alegere si oferte mai atractive. De asemenea, va contribui la accelerarea ritmului de investitii la nivelul pietei telecom.

Impreuna, UPC Romania si Vodafone Romania vor putea oferi internet broadband la viteze gigabit si tehnologie 5G in Romania, contribuind la realizarea obiectivelor strategice de digitalizare pe care tara noastra si le-a asumat prin Agenda Digitala.

Pana la aprobarea din partea autoritatilor si finalizarea tranzactiei, UPC va functiona independent pe piata, ca o companie de sine statatoare, parte a grupului Liberty Global. Atat Liberty Global, cat si UPC isi pastreaza angajamentul de a investi in continuare pentru a crea valoare pentru clienti, pentru economie si societate si, bineinteles, pentru echipa.

Principalul nostru obiectiv astazi este sa ne continuam strategia de business. Inovam si dezvoltam in continuare serviciile si reteaua, pentru a oferi cele mai bune experiente clientilor UPC”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri