Economia Romaniei parcurge o perioada extrem de tulbure, inflatia trage semnale de alarma si, per total, confuzia domina. “Cand ma uit la deciziile guvernantilor eu vad ca mergem spre mai rau”, spune Liviu Dan Dragan, fondator TotalSoft, recent antreprenor in DruidSoft, si unul dintre cei mai renumiti oameni de afaceri din Romania.

“Trecem printr-o perioada extrem de confuza si cred ca stabilitatea politica ar putea crea un impuls economic excelent. Si sunt toate ingredientele necesare pentru ca economia sa creasca, DOAR daca politicul se aliniaza”, considera antreprenorul care a condus timp de 23 de ani una dintre cele mai eficiente si cunoscute branduri romanesti, TotalSoft.

El subliniaza ca nu isi aminteste sa mai fi fost o atat de mare instabilitate politica in Romania, din ’89 pana in prezent. “Inainte erau doar doua tabere, bine definite, clare, acum nici nu mai stii care sunt. Mai mult, la mijloc sunt interese greu de definit asa ca este dificil de ajuns la o predictie economica”, spune el.

Este necesara o impulsionare a startup-urilor

Liviu Dan Dragan se arata revoltat la adresa companiilor mari care utilizeaza resursele calificate si talentul romanesc in IT, pentru capitalizarea companiilor din afara tarii.

“Practic, 80% din firmele de IT din Romania fac outsourcing, capitalizeaza produsele lor, externe Romaniei. Este o migratie, desi angajatii stau aici, in Romania”. Solutia este sa se lanseze mai multe startup-uri.

“Daca aceasta masa de 80% de specialisti IT vor incepe sa inteleaga avantajele lucrului in cadrul startup-urilor autohtone si vor abandona outsourcing-ul, industria va fi revolutionata si economia tarii va avea multe beneficii”, considera omul de afaceri. “In acest sens, startup-urile ar trebui sa beneficieze de multiple facilitati fiscale, mai ales la inceput, pentru ca tinerii antreprenori sa poata sa isi desfasoare ideile”.

Tehnologiile au devenit mult mai simple in ultimii ani, practic “s-a facut o democratizare a business-ului, a economiei; inainte, in IT, era mult elitism”, considera Dan Dragan.

In prezent lumea este mult mai bine informata, in ciuda mitului conform caruia lumea nu mai citeste.

“Eu unul cred ca acest mit este doar o declaratie nostalgica care nu are legatura cu realitatea. Informatia se democratizeaza, poate fi mult mai usor accesata si toate acestea au efecte foarte bune”, mai spune Liviu Dan Dragan.

Citeste aici despre cel mai nou business al sau, in domeniul Inteligentei Artificiale, si cum doreste sa il dezvolte pe plan mondial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri