Oficialii Orange, Vodafone si RCS&RDS au transmis marti autoritatilor ca procesul de acordare a licentelor 5G ar trebui finalizat cat mai devreme in cursul anului 2019, in contextul cresterii explozive a consumului de date si a nevoii de pregatire a retelelor pentru noile aplicatii. “In Romania traficul mediu este de 1 GB si ceva pe luna, in reteaua noastra este undeva la peste 4 GB si se estimeaza ca va ajunge la 17-18 GB pe luna in 2023. Tehnolgia 5G ne va ajuta sa tinem pasul cu cresterea de trafic, dar trebuie sa fim pregatiti inainte de aceasta data”.

Cele mai multe conexiuni de internet mobil din Romania (17,3 milioane – 85%) sunt utilizate prin telefonul mobil, cu plata unui abonament sau a unei optiuni dedicate pentru internet, acesti utilizatori consumand in 2017 in medie 1,36 GB/luna (+106%), arata datele prezentate marti de Arbitrul telecom (ANCOM) in cadrul evenimentului Ziua Comunicatiilor, scrie Hotnews.ro.

Potrivit datelor ANCOM, utilizatorii de internet mobil prin modem/card/USB au consumat in medie 2,5 GB/luna (+43%), insa numarul acestora isi continua tendinta de scadere, ajungand la 1,9 milioane. In functie de numarul de conexiuni la internet mobil active la 31.12.2017, liderul pietei avea o cota de piata de 42%, principalul competitor 23%, urmatorul competitor 18%, ceilalti furnizori insumand 17%.

In acest context, operatorii de comunicatii mobile prezenti la eveniment au transmis autoritatilor ca ar fi necesara lansarea licitatiei pentru licentele 5G in prima parte a anului 2019.

  • "Trebuie sa ne uitam la interesul consumatorilor. De ceva vreme nu am mai avut o licitatie de spectru. Ne uitam ca traficul creste exploziv. Daca acum in Romania traficul mediu este de 1 GB si ceva, hai 2 GB pe luna deci nu mai mult de poate 2 filme, in Europa este de 3-4 GB pe luna, iar traficul in reteaua noastra este undeva la peste 4 GB pe luna pentru un client de 4G. Acest trafic mediu va ajunge la 17-18 GB pe luna in 2023. Tehnologia 5G ne va ajuta sa tinem pasul cu cresterea de trafic, dar trebuie sa fim pregatiti inainte de aceasta data.
  • Pentru a fi pregatiti in 2020 sa dezvoltam retele, orice retea are nevoie de timp de dezvoltare, este obligatoriu ca licitatia de spectru sa aiba loc in prima parte a anului 2019. Daca licitatia se duce spre sfarsitul anului 2019 si rezultatele sunt anuntate in 2020, vom face ceva ca operatori in 2021. Ca si autoritate trebuie sa acceleram acest proces care este in interesul consumatorilor. Preturi rezonabile de pornire la licitatie inseamna in opinia noastra sa nu avem preturi mai mari decat la ultimele licitatii de spectru.", a declarat Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS.

Opinia acestuia a fost sustinuta si de Vodafone Romania.

  • "In ultimii ani, traficul s-a dublat si mai mult decat atat, reteaua noastra este dimensionata astfel incat sa faca fata acestei cresteri. Am fost primii care au testat cu succes 4G+, cu un device disponibil comercial si o viteza de pana la 800 de Megabiti pe secunda, o performanta chiar si in perspectiva apropiata a tehnologiei 5G.
  • Toata lumea se asteapta ca primele aplicatii pe scara larga sa apara in 2020, prin urmare procesul de acordare ar trebui finalizat cat mai devreme in cursul anului 2019. Pentru noi, pe langa licitatie, este important sa ne asiguram ca modul de acordare tine cont si de eficienta si este important sa avem o discutie cu privire la obligatiile de licenta, pentru ca Licentele 5G vor veni peste niste retele extrem de dezvoltate 4G care asigura cel putin momentan nevoile consumatorilor pentru aplicatiile curente.
  • Conexiunea 5G va stimula modele noi de business noi, de tip smart drive - connected cars, masini care se conduc singure, automatizari speciale in care masinile comunica in real time intre ele. Deci vorbim de un nivel urmator de progres al societatii, nu vorbim de aplicatiile actuale. Cand vor fi acordate licentele, toate aceste lucruri trebuie avute in vedere, efortul operatorilor de a le face viabile economic", a declarat Tiberiu Dobre, director high corporate sales la Vodafone Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri