Domeniul IT este unul dintre cele mai prolifice ale momentului, aflandu-se in continua extindere si dezvoltare, atat in tara noastra, cat si dincolo de granite. In acest context, EXE Software contureaza profilul omului actual care lucreaza in IT, comparativ cu angajatul de acum un deceniu.

Daca, in trecut, metodologia principala de lucru era Waterfall, in ultimii ani, Agile este alternativa devenita mai populara, ceea ce a determinat schimbari atat in modul de lucru al echipelor, cat si in profilul oamenilor selectati. Pentru ca aceasta metodologie presupune comunicare intensa si feedback constant, in prezent, este mult mai important ca persoanele sa fie deschise la interactiunea cu clientii si toti ceilalti din echipa. Altfel spus, in urma cu 10 ani, esentiale erau competentele tehnice, respectiv hard skills, in vreme ce acum se pune la fel de mult accent si pe comunicarea in echipa, adica soft skills.

La inceputurile conturarii domeniului IT in Romania, candidatii cunosteau mai multe tehnologii, insa pe fondul faptului ca, in ultimii ani, au aparut numeroase ramuri ale industriei, acestia s-au specializat pe o anumita nisa, fie ca e vorba de un limbaj sau framework. In momentul de fata, unul de tranzitie, inca apar provocari, atunci cand vine vorba despre a folosi tehnologii si limbaje noi, de exemplu pentru a rescrie aplicatii dintr-o tehnologie mai veche. De asemenea, in continuare nevoia pregnanta este in zona echipelor de Web Development (framework . Net) si Business Intelligence.

In ceea ce priveste comportamentul candidatilor, in trecut, acestia erau mai activi si aplicau in numar mult mai mare pentru job-uri, in timp ce, in prezent, se mizeaza foarte mult pe headhunting – departamentul de HR abordeaza candidatii pasivi, al caror profil se potriveste cu cel al companiei. Data fiind amploarea domeniului, candidatii sunt din ce in ce mai constienti de valoarea lor si au mai multe astepari, astfel incat companiile trebuie sa le vina in intampinare cu oferte si pachete atragatoare si sa-si plieze activitatea in functie de cerintele potentialilor angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri